Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pakkausvimma auttoi Metsä Groupia

Metsänomistajien entinen kriisiyhtiö kukoistaa nyt myymällä sellua ja kartonkia.

Talous
 
Martti Kainulainen / Lehtikuva
Metsä Board on pörssissä oleva osa Metsä Groupia.
Metsä Board on pörssissä oleva osa Metsä Groupia. Kuva: Martti Kainulainen / Lehtikuva

Suomalainen sellu ja sellusta jalostettava kartonki käyvät nyt hyvin kaupaksi. Ihmisten määrä kasvaa ja kaikkea pakataan koko ajan enemmän ja entistä hienompiin pakkauksiin.

Tästä trendistä hyötyi viime vuonna Metsä Group, joka on noin 120 000 metsänomistajan Metsäliiton markkinointinimi.

Konsernin viime vuoden liiketulos ilman kertaluonteisia eriä oli 537 miljoonaa euroa. Edellisenä vuonna vastaavaan aikaan tulos oli 418 miljoonaa euroa. Liikevaihto kasvoi vähän yli viiteen miljardiin euroon.

Vahvuudet

Metsä Groupin vahvuudet ovat sellu ja kartonki. Ongelmallisesta paperista se luopuu kokonaan 2017.

Konserniin kuuluu myös kartonkiin keskittyvä pörssiyhtiö Metsä Board, joka paransi tulostaan merkittävästi ja nosti osinkoaan, vaikka viimeinen neljännes jäikin viimevuotisesta Ruotsin Husumin tehtaan investointiin liittyvän seisokin takia.

Kassassa on rahaa tehdä vaikka lisää investointeja nykyisten lisäksi. Haluja jarruttaa yhtiön Äänekosken 1,2 miljardin euron sellutehdashanke, joka on Suomen historian suurin metsäinvestointi.

Heikkoudet

Vielä joitakin vuosia sitten Metsä Group oli kriisiyhtiö, mutta nyt se on todella hyvässä kunnossa. Kaikki tehtaat tekevät voittoa. Sahoilla ei mene kummoisesti ylitarjonnan ja heikon taloustilanteen takia.

Yhtiön tuloksesta 62 prosenttia tulee sellusta, jonka osuus liikevaihdosta on 28 prosenttia. Yhtiö on siis kovin riippuvainen sellun arvaamattomasta markkinahinnasta. Riippuvuus vain kasvaa, kun Äänekosken sellutehdas valmistuu.

Tulevaisuus

Yhtiön tulevaisuus näyttää hyvältä niin kauan kuin sellun ja kartongin hinnat pysyvät korkealla. Yhtiö on kovin riippuvainen maailman talouden ja erityisesti Kiinan kulutuskysynnän kehityksestä. Metsäteollisuuden tehdasinvestointien elinikä on 20–40 vuotta, ja usein moni yritys päätyy investoimaan samaan aikaan samaan tuotantoon. Nyt investointeja tehdään paljon sekä kartonkiin että selluun. Jos markkinoille tulee liikaa myytävää, hinnat romahtavat.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat