Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Energiavirasto esittää kattoa sähkön siirtohintojen rajuille korotuksille – Carunan Koponen: ”Harkitsimme myös korotusten perumista”

Talous
 
Caruna selittää, miksi he nostavat hintojaan eniten
Caruna selittää, miksi he nostavat hintojaan eniten
Carunan toimitusjohtaja Ari Koponen haki syitä HSTV:n keskustelussa sille, miksi maan suurin verkkoyhtiö nostaa rajusti siirtohintojaan. Toimittaja: Esa Juntunen, kuva: HSTV.

Carunan äkkijyrkät sähkönsiirron hinnankorotukset saattavat johtaa koko toimialan tiukempaan sääntelyyn. Energiavirasto esittää keskiviikkona julkaistussa selvityksessään kattoa yksittäisille siirtohinnan nostoille.

Elinkeinoministeri Olli Rehn (kesk) väläytti kertakorotuksille rajoja jo aiemmin tällä viikolla, mutta hän halusi odottaa Energiaviraston selvityksen valmistumista.

Nyt julkaistussa selvityksessä virasto ehdottaa kertakorotuksille ”kohtuulliseksi katsottavaa” enimmäisprosenttia. Lisäksi korotusten toistamiselle voitaisiin asettaa vähimmäisaika.

Energiaviraston mukaan olisi myös hyvä varmistaa, että yhtiöt käyttävät riittävän osan asiakkailta perityistä tuotoista investointeihin. Esimerkiksi Caruna on perustellut hinnankorotuksiaan juuri valtavilla verkkoinvestoinneilla, mutta yhtiön voitot ovat valuneet verosuunnittelun vuoksi Alankomaihin.

Viraston mukaan pitäisi harkita, voidaanko lainsäädännön avulla rajoittaa verkonhaltijoiden omistajilleen tulouttamien ”voitonjakoluonteisten erien” enimmäistasoa. Voitonjakoluonteisiin eriin kuuluisivat muun muassa osingot ja konserniavustukset.

Caruna aikoo korottaa sähkön siirtohintojaan maaliskuussa keskimäärin 27 prosenttia. Energiaviraston mukaan kertakorotus on suurin koskaan.

Caruna Espookin korottaa hintojaan keskimäärin 22 prosenttia. Myös muut sähkönsiirtäjät ovat ilmoittaneet hintojen nostosta, mutta korotukset ovat liikkuneet noin kymmenessä prosentissa.

Carunan toimitusjohtaja Ari Koponen lupaa, että yhtiö ei enää tänä vuonna nosta sähkön siirtohintoja. Nyt ilmoitettuja hinnankorotuksia Caruna ei kuitenkaan peru.

Koposen mukaan Caruna harkitsi myös korotuksista luopumista, mutta totesi sen käytännössä mahdottomaksi.

”Isot kaupalliset sopimukset on tehty ja tuhansia ihmisiä on jo tekemässä töitä verkkojen uusimiseksi. Koneisto on rakennettu sen mukaan kuin laissa on sanottu. Korotusten peruminen olisi äärimmäisen hankalaa”, hän sanoo.

”Näissä investoinneissa ovat niin pitkät toimitusketjut takana, niin monen suomalaisen työpaikat kyseessä ja niin monta alihankintafirmaa tähän viritetty, että kyllä se äärimmäisen vaikeaa olisi. ”

Koponen painottaa, että Caruna on lyhyessä ajassa yli kaksinkertaistanut investointinsa sähköverkkoihin.

”Se on aivan valtava taloudellinen rasite tälle firmalle. Tulorahoitus ei investointeihin riitä. Vaikka hinnat nousevat, joudumme lainaamaan investointeihin vielä pankistakin rahaa.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat