Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Fortum sijoittaa aurinkoon ja tuuleen

Verkkojen myynti toi miljardeittain rahaa laitettavaksi uusiin kohteisiin.

Talous
 
Jussi Nukari / Lehtikuva
Fortumin toimitusjohtaja Pekka Lundmark (vas.) ja talousjohtaja Timo Karttinen saapuivat tiedotustilaisuuteen Espoon Keilaniemessä keskiviikkona.
Fortumin toimitusjohtaja Pekka Lundmark (vas.) ja talousjohtaja Timo Karttinen saapuivat tiedotustilaisuuteen Espoon Keilaniemessä keskiviikkona. Kuva: Jussi Nukari / Lehtikuva

Energiayhtiö Fortum suuntaa lähivuosina tuntuvia sijoituksia uusiutuvaan energiaan, lähinnä aurinkoon ja tuuleen, linjasi tuore toimitusjohtaja Pekka Lundmark esitellessään viime vuoden tulosta keskiviikkona.

Fortum on tähän saakka välttänyt investointeja uusiutuviin lähteisiin, lukuun ottamatta perinteistä vesivoimaa, jota se on pitkään omistanut Suomessa ja Ruotsissa.

Linjansa perusteluksi Fortum on sanonut, että se ei halua olla mukana liiketoiminnassa, joka ei ole markkinaehtoista, vaan perustuu veronmaksajilta tuleviin tukiaisiin.

Tämä asetelma on Lundmarkin mukaan nyt muuttumassa, koska uusiutuvien energiamuotojen kustannustehokkuus on paranemassa. Lundmark näkee tulevaisuuden, jossa energiaa voidaan tuottaa tuuli- ja varsinkin aurinkovoimalla ilman julkisen vallan tukia kilpailluilla markkinoilla.

Samalla uusiutuvan energian toimijat muuttuvat.

”Varsinkin tuulivoimaa ovat olleet rakentamassa finanssisijoittajat, ja tuotto on perustunut lähes kokonaan valtion tukiaisiin. Tulevaisuudessa Fortumin tapaiset perinteiset energiantuottajat tulevat enenevästi tällekin alalle, kun energiajärjestelmien kokonaisosaaminen korostuu.”

Lundmarkin mukaan Fortumin tavoitteena on kasvaa aurinko- ja tuulivoimassa ”gigawatti-kokoluokkaan”.

Se tarkoittaa, että niihin laitetaan rahaa lähivuosina miljardeja euroja joko ostamalla valmiita yrityksiä tai investoimalla uusiin kohteisiin.

Varoja Fortumilla on, sillä se teki Suomen ja Ruotsin sähköverkkojen myynnissä yhteensä noin kahdeksan miljardin euron myyntivoiton.

Tuulivoimasijoituksia on Lundmarkin mukaan luontevaa tehdä Suomeen tai lähialueille, mutta kohteet aurinkoenergialle on haettava kauempaa. Lundmarkin mukaan ”tuottopotentiaali Intian aurinkovoimassa ei näytä lainkaan huonolta”.

Tuulen ja auringon lisäksi Fortum haluaa olla mukana suurkaupunkien energia- ja ympäristöliiketoiminnassa.

”Maailma on täynnä kaupunkeja, jotka tukehtuvat jätteisiin ja saasteongelmiin. Tämä tarjoaa tulevaisuudessa valtaisan markkinan”, Lundmark sanoi.

Lehtitietojen mukaan Fortum on jo mukana tarjouskilpailussa 1,8 miljardin euron arvoisesta saksalaisesta jätteenpolttoyhtiöstä EEW:stä. Fortum ei kiistä eikä myönnä olevansa mukana.

Fortum teki viime vuonna muhkean kokonaistuloksen Ruotsin sähköverkkojen myyntivoiton takia. Liikevoittoa kertyi 4,2 miljardia eli enemmän kuin liikevaihtoa.

Varsinaisessa liiketoiminnassa, sähkön ja lämmön tuotannossa Suomessa, Ruotsissa ja Venäjällä, tulos heikkeni noin kolmanneksen johtuen alentuneesta sähkön hinnasta.

Osinkoa Fortum jakaa monen odotuksia vähemmän, yhteensä noin 977 miljoonaa euroa. Toissa vuodelta summa oli lähes 1,2 miljardia lisäosinkoineen.

Fortumin vahvuudet

Verkkokaupoista koottu valtaisa varallisuus mahdollistaa yritysostot ja investoinnit uuteen tuotantoon. Toinen vahvuus on perinteinen sähkön ja lämmön tuotanto Pohjoismaissa. Alentuneesta sähkön hinnasta huolimatta tuotanto nakuttaa edelleen kelpo tulosta.

Heikkoudet

Miljardi-investoinnit vaatinut tuotantokoneisto Venäjällä ei ole toistaiseksi yltänyt tulostavoitteisiin. Paraneminen riippuu pitkälti Venäjän talouskehityksestä ja ruplan kurssista.

Tulevat näkymät

Uuden johdon haaste on löytää vapaille miljardeille riittävän tuottoisia sijoituskohteita uusiutuvassa energiassa. Yhtiö voi jopa olla pakotettu menemään mukaan inhoamaansa veromaksajien tukemaan tuotantoon.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat