Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Taantuma ei pure luomumyyntiin

Luomutuotteista viime vuonna lisääntyi erityisesti tuoreen lihan, kahvin, juustojen ja pakasteiden myynti.

Talous
 
Liisa Takala
Luomutuotteita ostetaan Suomessa yhä enemmän.
Luomutuotteita ostetaan Suomessa yhä enemmän. Kuva: Liisa Takala

Vaikka talous yskii ja ostovoiman heikentymistä valitetaan, suomalaiset ostavat yhä enemmän luomutuotteita.

Luomuelintarvikkeiden myynti kasvoi viime vuonna 6,7 prosenttia, arvioi Pro Luomu -yhdistys päivittäistavarakaupan ryhmittymiltä kerättyihin tietoihin perustuen.

Kun samaan aikaan päivittäistavarakaupan kokonaismyynti supistui lähes prosentin verran, tämä tarkoittaa luomun valtaavan yhä lisää tilaa suomalaisten ostoskoreissa. Luomun markkinaosuus elintarvikemyynnistä nousi 1,8 prosenttiin.

Luomutuotteiden myynti on kasvanut tasaisesti viime vuosina heikosta taloustilanteesta huolimatta. Vuodesta 2011 se on paisunut noin 50 prosenttia. Pro Luomun toiminnanjohtaja Marja-Riitta Kottila arvioi, että kehityksen taustalla ovat sekä kiinnostuksen kasvu että tarjonnan parantuminen.

”Entistä useampi kuluttaja on kiinnostunut ostamaan luomua, ja jos tarjolla on hyvä tuote sopivaan hintaan, niin kiinnostus kääntyy ostoiksi”, Kottila sanoo Pro Luomun tiedotteessa.

Luomutuotteista viime vuonna lisääntyi erityisesti tuoreen lihan, kahvin, juustojen ja pakasteiden myynti. Näihin ryhmiin kuuluvia tuotteita tuli kauppoihin lisää. Pakasteiden myyntiä siivitti Pro Luomun mukaan etenkin kotimaisen luomujäätelön onnistunut lanseeraus.

Myydyin luomutuoteryhmä ovat kuitenkin yhä hedelmät ja vihannekset. Myös niiden myynti kasvoi selvästi.

Viime syksynä osuuskauppa HOK-Elanto kertoi alentaneensa yli sadan luomutuotteen hintoja. Pääkaupunkiseudulla luomumyynnin osuus on HOK-Elannon mukaan yli kaksinkertainen muuhun Suomeen verrattuna.

Ruokakeskustelu on viime aikoina pyörinyt lähinnä hinnan ympärillä. Luomutuotteiden myynnin kasvu kertoo kuitenkin osaltaan siitä, että valintoihin vaikuttavat muutkin asiat.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat