Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Toimitusjohtaja Helander pani Keskossa tuulemaan

Kauppakonserni investoi, teki yrityskauppoja ja maksaa 2,50 euron osingon. Liikevoitto kasvoi viime vuonna.

Talous
 
Roni Rekomaa / Lehtikuva
Ruokakaupan hintakilpailun kiristyminen saattaa uhata Keskon kannattavuutta.
Ruokakaupan hintakilpailun kiristyminen saattaa uhata Keskon kannattavuutta. Kuva: Roni Rekomaa / Lehtikuva

Anttila myytiin, sähkö- ja lvi-alan yhtiö Onninen sekä Suomen Lähikauppa ostettiin. Viime vuonna Kesko tuotti isoja uutisia kuin liukuhihnalta, kun uusi pääjohtaja Mikko Helander pani hihat heilumaan.

”Yhtiössä oli ollut pitkään kaikki ainekset tehdä isoja asioita, mutta niitä ei oikein tehty”, kuvaa analyytikko Robin Santavirta Handelsbankenista.

”Nyt Helander on ottanut ohjat ja vie yhtiötä oikeaan suuntaan. Hän tekee asioita, joista sekä suomalaiset että kansainväliset sijoittajat tykkäävät.”

Kesko aikoo maksaa tänä vuonna muhkean 2,50 euron osingon. Viime vuonna osinko oli 1,50 euroa.

Kauppayhtiön liikevoitto ilman kertaluonteisia eriä kasvoi viime vuonna 11,8 miljoonaa euroa 244,5 miljoonaan. Liikevaihto supistui 4,3 prosenttia, mutta paikallisissa valuutoissa ilman Anttilaa se oli edellisvuoden tasolla.

Vahvuudet

Vahvan taseensa ansiosta Kesko on pystynyt maksamaan lihavan osingon, investoimaan ja tekemään yrityskauppoja. Keskolla on kassassa lähes 900 miljoonaa euroa. Se investoi viime vuonna 218,5 miljoonalla eurolla.

Suomen Lähikaupan Kesko kertoi ostavansa pääomasijoittaja Tritonilta 60 miljoonalla eurolla syksyllä. Sähkö- ja lvi-tuotteita valmistavan Onnisen kauppa julkistettiin tammikuussa.

”Nämä ovat isoja ja tärkeitä asioita, jotka tulevat kantamaan hedelmää”, Santavirta uskoo.

Kilpailu- ja kuluttajaviraston on vielä hyväksyttävä Suomen Lähikaupan myynti Keskolle. Jos kauppa toteutuu, Kesko saa haltuunsa 643 Valintataloa ja Siwaa. Keskolle ne ovat tärkeitä, koska lähikauppa ei ole ollut yhtiön vahvuus.

Onnista Helander kuvaa Keskolle tärkeäksi siksi, että rakentaminen siirtyy entistä enemmän ammattilaisille. Viime vuonna myös Keskon rautakaupoissa myynti ammattiasiakkaille kasvoi.

Kaikkiaan rauta- ja erikoiskaupassa viime vuosi meni Keskolla erinomaisesti. Se tuo konsernin liikevaihdosta 37 prosenttia.

Rauta- ja erikoiskaupassa liikevoitto ilman kertaluonteisia eriä harppasi yli 60 miljoonaa euroa 63,6 miljoonaan. Helanderin mukaan markkinaosuudet vahvistuivat useilla markkinoilla.

”Harvoin pystyy tällaisia lukuja esittämään”, hän myhäili.

Heikkoudet

Vaikka Keskolla vaikuttaa olevan tuulta purjeissaan, vaaralliseksi karikoksi sille saattaa muodostua ruoan hintakilpailu. Hinnoilla ovat kilpailleet etenkin Lidl ja S-ryhmä, joiden kaupat ovat myös HS:n hintavertailujen mukaan K-kauppoja halvempia.

Jos hintakisa edelleen kiristyy, Keskon kannattavuus uhkaa heikentyä, arvioi Santavirta. Päivittäistavarakauppa tuo Keskon liikevaihdosta yli puolet.

Viime vuonna päivittäistavarakaupan liikevoitto supistui 45,7 miljoonaa euroa 177,5 miljoonaan euroon. Keskon mukaan syynä oli kiristynyt hintakilpailu. Helanderin mukaan Citymarketit ja K-supermarketit kuitenkin vahvistivat markkinaosuuttaan.

”Me emme missään nimessä usko, että ruuan hinta tulee loputtomiin laskemaan”, Helander sanoi.

Tulevaisuus

Kuluttajien luottamus ja ostovoima ovat olleet Suomessa pitkään alavireisiä. Helanderin mukaan vieläkään ei näy selviä merkkejä paremmasta.

Kesko kuitenkin ennakoi, että sen liikevaihto on tänä vuonna samalla tasolla kuin viime vuonna. Liikevoiton puolestaan ennakoidaan paranevan. Arvioissa ei ole otettu huomioon Suomen Lähikaupan ja Onnisen hankintoja.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat