Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Uusi tietosuojasopimus vähentää yritysten riskejä

Tietosuojavaltuutettu Reijo Aarnion mielestä Euroopan komission ja Yhdysvaltojen sovinnossa on paljon hyvää.

Talous
 
Markku Ulander / Lehtikuva
Tietosuojavaltuutettu Reijo Aarnio pitää komission ja Yhdysvaltojen poliittista yhteisymmärrystä EU:n kansalaisten tietosuojan parantamisesta lupaavana.
Tietosuojavaltuutettu Reijo Aarnio pitää komission ja Yhdysvaltojen poliittista yhteisymmärrystä EU:n kansalaisten tietosuojan parantamisesta lupaavana. Kuva: Markku Ulander / Lehtikuva
Fakta

EU:n tuomioistuin kiristi kantaansa yksityisyyden suojaan

 Euroopan unionin tuomioistuin totesi lokakuussa komission vuonna 2000 tekemän turvasatamapäätöksen pätemättömäksi.

 Ratkaisussaan tuomioistuin otti entistä jämerämmän kannan siihen, että tietoliikenteen massavalvonta rikkoo kansalaisten perusoikeutta luottamukselliseen viestintään.

 Komissio ilmoitti tiistaina saaneensa aikaan sovinnon Yhdysvaltojen kanssa. Yksityiskohtia sovinnon sisällöstä ei ole kerrottu.

Euroopan komission ja Yhdysvaltojen neuvottelema poliittinen yhteisymmärrys tietosuojan parantamiseksi on yritysten kannalta hyvä asia, arvioi tietosuojavaltuutettu Reijo Aarnio.

”Yritysten kannalta epävarmuus hälvenee. Kukaan EU:n tietosuojaviranomaisista ei ryhdy toistaiseksi toimiin yrityksiä vastaan, jos ne luovuttavat tietoja Yhdysvaltoihin muilla perustuille kuin turvasatamapäätöksellä”, sanoo Aarnio.

Euroopan unionin tuomioistuin katsoi lokakuussa pätemättömäksi niin sanotun turvasatamapäätöksen. Se on ollut yrityksille henkilötietolain edellyttämä peruste sille, että ne sallivat tietojen siirron Yhdysvaltoihin, kun it-palveluita on ulkoistettu Yhdysvaltoihin.

Kun tuomioistuin julisti turvasatamasopimuksen pätemättömäksi, yritykset eivät enää voi nojata siihen. Komission turvasatamapäätös oli voimassa vuodesta 2000.

Sittemmin yhdysvaltalainen Edward Snowden paljasti, kuinka laajasti Yhdysvallat on tietoliikennettä tarkkailee, ja kuinka laajat valtuudet viranomaisilla on saada tietoja yhdysvaltalaisista yrityksistä.

Seuraavaksi EU:n tietosuojaviranomaiset arvioivat komission ja Yhdysvaltojen yhteisymmärryksen sisältöä. Niillä on myös mahdollisuus tehdään tekstiin muutoksia ja täsmennyksiä.

Oikeusasioita vastaava komissaari Věra Jourová selosti saavutetun poliittisen yhteisymmärryksen sisältöä keskiviikkona EU:n tietosuojaviranomaisille Brysselissä. Aarnio korostaa, että kyse ei ole sopimuksesta, vaan nimenomaan poliittisesta yhteisymmärryksestä.

”Jos Yhdysvallat ei noudata poliittista yhteisymmärrystä menettelytavoissa ja valvonnassa, EU voi yksipuolisesti keskeyttää yhteistyön.”

Tietosuojaviranomaiset saavat helmikuun aikana yhteisymmärrystä koskevan tekstin ja Yhdysvaltojen antaman vakuutuksen arvioitavaksi. Yhdysvallat suostuu siihen, että viestinnän luottamuksellisuuden valvontaa parannetaan ja EU voi myös valvontaan osallistua.

Euroopan unionin tuomioistuimen mukaan verkkoliikenteestä kerättävät tiedot ilman mitään rajoitusta, erotusta tai poikkeusta loukkaavat yksityiselämän kunnioittamista koskevaa perusoikeutta.

Sovinnon merkitys kansalaisille on se, että heille avautuu ensi kerran mahdollisuus valittaa Yhdysvaltojen toimista kansallisen tietosuojaviranomaisen kautta. Tähän saakka Yhdysvallat on perustellut ulkomaisten verkkoliikenteen valvontaa kansallisen turvallisuuden varmistamisella.

”Euroopan unionin tuomioistuin totesi jo lokakuussa, että kansallisen turvallisuuden nimissä ei voida jyrätä kansalaisten perusoikeuksia. EU:n kansalaisten oikeusturvaa parannetaan monin eri tavoin lisäämällä valvontaa tietosuojan toteutumisessa”, Aarnio sanoo.

Kaikki eivät suhtaudu komission ja Yhdysvaltojen neuvottelemaan sovintoon yhtä myönteisesti. Asian alulle pannut itävaltalainen oikeustieteen jatko-opiskelija Max Schrems arvioi, että uusi sovinto tuskin täyttää EU-tuomioistuimen asettamia vaatimuksia kansalaisten tietosuojalle.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat