Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Caruna kaksinkertaisti korkokulut entisestä

Talous
 

Sähkönsiirtoyhtiö Carunan maksamat konsernin sisäisen lähes miljardin euron lainan 8,5 prosentin korko vaikuttaa erittäin suurelta, kun sitä vertaa siirtoverkkojen entisen omistajan Fortumin maksamiin korkoihin.

Valtionyhtiö Fortum myi siirtoverkkonsa 2,55 miljardilla eurolla vuonna 2014. Fortumin aikoinaan ottamien lainojen keskikorko oli 3,6–4,7 prosenttia vuosina 2011–2013 ennen verkkojen myyntiä, tilinpäätöksistä selviää.

”Pitää vielä huomioida, että esimerkiksi Fortumin Venäjän toiminnot nostivat keskikorkoa. Sähkönsiirron kaltainen säännelty monopoli taas laskee keskikorkoa. Siirtoverkkotoiminnan todellinen korkotaso olisi ehkä 2–3 prosentin tasolla. Carunan ottaman lainan 8,5 prosentin korkoa ei voi pitää markkinaehtoisena”, arvioi Nordnetin strategi Jukka Oksaharju.

Yle uutisoi viime viikolla, että Caruna maksoi taitavan verosuunnittelun vuoksi vain 1,6 prosenttia yhteisöveroa, vaikka yhtiö tekikin 50 miljoonaa euroa liikevoittoa. Carunan suurimpiin omistajiin kuuluu FSI-pääomarahasto. FSI:n hallinnoiman yritysryppään sisäiset korkokulut söivät Carunan voiton olemattomiin, eikä verotettavaa jäänyt juuri jäljelle.

Caruna otti miljardilainansa Alankomaihin rekisteröidyltä Suomi Powerilta. FSI omistaa osittain Suomi Powerin.

Carunan talousjohtaja Jyrki Tammivuori perustelee konsernin sisäisen lainan 8,5 prosentin korkoa sillä, että osakaslainoilla on suurin riski jäädä maksamatta. Jos Caruna ajautuisi vaikeuksiin, lainan myöntäjä, Suomi Power, saisi rahansa takaisin vasta muiden velkojien jälkeen.

Carunan markkinalainojen korot vaihtelivat vuoden 2014 tilinpäätöksessä 2–5 prosentin välillä sen mukaan, kuinka etuoikeutetussa asemassa velkakirjojen haltijat ovat vaikkapa konkurssitilanteessa.

”Sähkön siirron liiketoiminta on pääomavaltaista. Tarvitsemme paljon velkaa verkon uudistustyöhön, ja korkokustannuksemme ovat tästä syystä korkeat. Lainanantajat ovat valmiit lainaamaan vain rajallisen määrän tietyllä riskitasolla, ehdoilla ja korolla”, Tammivuori sanoo.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat