Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Carunan isot hintojenkorotukset herättivät valvojan

Energiavirasto yrittää suitsia siirtohintoja.

Talous
 
Jussi Nukari / Lehtikuva
Hintakärhämän ytimessä on kansainvälisten eläkerahastojen omistama Caruna, joka on Suomen suurin sähkönsiirtäjä.
Hintakärhämän ytimessä on kansainvälisten eläkerahastojen omistama Caruna, joka on Suomen suurin sähkönsiirtäjä. Kuva: Jussi Nukari / Lehtikuva

Carunan äkkijyrkät sähkönsiirron hinnankorotukset saattavat johtaa koko toimialan sääntelyn tiukentumiseen. Energiavirasto esittää keskiviikkona julkaistussa selvityksessään kattoa yksittäisille siirtohinnan nostoille ja rajoitteita sille, kuinka usein hintoja voi korottaa.

Elinkeinoministeri Olli Rehn (kesk) väläytti kertakorotuksille rajoja jo aiemmin tällä viikolla. Hän kertoo työ- ja elinkeinoministeriön tiedotteessa, että nyt julkaistu selvitys toimii pohjana hallituksen jatkokäsittelylle.

Selvityksessä virasto ehdottaa kertakorotuksille ”kohtuulliseksi katsottavaa” enimmäisprosenttia. Virasto ei määrittele, mikä prosenttilukema olisi sopiva.

Caruna aikoo korottaa sähkön siirtohintojaan maaliskuussa keskimäärin 27 prosenttia. Energiaviraston mukaan kertakorotus on suurin koskaan.

Hintojen korotuksen taustalla on Energiaviraston kolmesta kuuteen prosenttiin korottama tuottokatto. Katto määrittelee, kuinka suuri sähkönsiirtäjien pääoman tuottoaste saa olla.

Verkoista vastaava johtaja Veli-Pekka Saajo Energiavirastosta kertoo, että tuottokaton korottaminen oli välttämätöntä siirtoyhtiöiden suuren investointitarpeen vuoksi.

Yhtiöt joutuvat uuden sähkömarkkinalain vuoksi investoimaan verkkoihinsa valtavasti lähivuosina.

”Yhtiöiden pitää käytännössä toteuttaa 30–40 vuoden investoinnit 15 vuodessa”, Saajo toteaa.

Ongelmana on, että sama tuottokatto koskee kaikkia Suomen 80:tä sähkönsiirtoyhtiötä. Yhtiöiden investointitarpeet poikkeavat valtavasti.

”Korkeimmassa hallinto-oikeudessa on tehty päätös, että emme voi asettaa erilaista tuottoastetta esimerkiksi sen mukaan, toimiiko yhtiö maaseudulla vai kaupungissa. Maaseutuyhtiöiden verkoista saattaa olla maakaapeloitu vasta kymmenen prosenttia. Kaupunkiyhtiöillä voi olla jopa kaikki vaaditut investoinnit jo tehtynä.”

Eikö tämä johda automaattisesti siihen, että kaupunkialueilla toimivat yhtiöt nostavat hintoja suurimmalle sallitulle tasolle ja käärivät voitot omistajilleen?

”Kyllä, näinkin tietysti voi tehdä. Pitää kuitenkin muistaa, että asetamme vain katon. Emme velvoita yhtiöitä ottamaan maksimituottoja”, Saajo toteaa.

Energiaviraston mukaan olisi hyvä varmistaa, että yhtiöt käyttävät riittävän osan asiakkailta kerätyistä tuotoista verkkoinvestointeihin. Esimerkiksi Caruna on perustellut hinnankorotuksiaan 200 miljoonan euron vuosittaisilla verkkoinvestoinneilla, mutta yhtiön voitot ovat valuneet verosuunnittelun vuoksi Alankomaihin.

Viraston mukaan pitäisi harkita, voidaanko lainsäädännön avulla rajoittaa verkonhaltijoiden omistajilleen tulouttamien ”voitonjakoluonteisten erien” enimmäistasoa. Voitonjakoluonteisiin eriin kuuluisivat muun muassa osingot ja konserniavustukset.

Carunan toimitusjohtaja Ari Koponen kertoo, että yritys on lyhyessä ajassa kaksinkertaistanut investointinsa sähköverkkoihin.

Hän lupaa, että yhtiö ei enää tänä vuonna nosta sähkön siirtohintoja. Caruna harkitsi myös jo ilmoitetuista korotuksista luopumista, mutta totesi sen käytännössä mahdottomaksi.

”Isot kaupalliset sopimukset on tehty, ja tuhansia ihmisiä on jo tekemässä töitä verkkojen uusimiseksi. Koneisto on rakennettu sen mukaan, kuin laissa on sanottu. Korotusten peruminen olisi äärimmäisen hankalaa”, hän sanoo.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat