Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kehittyvät markkinat kaiversivat Metsoa

Talous
 
Sari Gustafsson
Metso syyttää heikosta tuloksestaan kehittyvien markkinoiden, kuten Brasilian ja Kiinan synkentyneitä talousnäkymiä.
Metso syyttää heikosta tuloksestaan kehittyvien markkinoiden, kuten Brasilian ja Kiinan synkentyneitä talousnäkymiä. Kuva: Sari Gustafsson

Konepaja Metso taisteli loka–joulukuussa heikkoa kysyntää vastaan. Sekä liikevaihto että -voitto kutistuivat vuoden takaiseen verrattuna.

Yhtiön lähitulevaisuuden näkymät eivät ole kovin valoisat. Metso ennustaa, että liiketoimintaympäristö heikkenee hieman entisestään vuonna 2016. Yhtiö toimii suhdanneherkillä, maailmantalouden kasvusta riippuvilla toimialoilla: kaivos-, kaasu- ja öljyteollisuudessa sekä kivenmurskauksessa.

Toimitusjohtaja Matti Kähkösen mielestä Metso venyi torjuntavoittoon heikosta suhdanteesta huolimatta:

”Viime vuoden tuloksemme olivat kohtuullisen hyvät asiakastoimialojemme kysynnän heikentymisestä huolimatta”, hän toteaa tilinpäätösraportissa.

Metson liikevaihto laihtui 754 miljoonaan euroon vuoden 2015 viimeisellä neljänneksellä vuoden takaisesta 921 miljoonasta eurosta.

EBITA eli tulos ennen rahoituseriä, veroja ja aineettomien hyödykkeiden poistoja oli 91 miljoonaa euroa, kun vertailukaudella Metso ylsi 120 miljoonan euron tulokseen.

Saatujen tilauksien arvo kasvoi hieman: 721 miljoonasta eurosta 758 miljoonaan euroon.

Vuoden 2014 vertailuluvuista on poistettu prosessiautomaatiojärjestelmien (PAS) osuus. Metso myi PAS-toimintonsa huhtikuussa, ja kirjasi kaupasta 252 miljoonan euron myyntivoiton.

Yhtiön liikevoitto oli loka–joulukuussa 67 miljoonaa euroa, kun vuotta aiemmin voittoa kasautui 101 miljoonaa euroa. Tässä vertailuluvussa on mukana myös PAS-toiminta.

Metson hallitus ehdottaa, että vuodelta 2015 maksettaisiin osinkoa 1,05 euroa osaketta kohden. Osinkoehdotus jäi tuloksen tavoin ennusteita pienemmäksi.

Metso syyttää heikosta tuloksestaan kehittyvien markkinoiden, kuten Brasilian ja Kiinan synkentyneitä talousnäkymiä.

Raaka-aineiden hinnat ovat viime aikoina halventuneet selvästi, mikä on kampittanut monien raaka-aineiden tuotannosta riippuvien kehittyvien talouksien talouskasvua.

Metson kaltaiset suuret teollisuusyhtiöt ovat riippuvaisia teollisuuden investoinneista. Kaivos-, öljy- ja kaasuteollisuuden laitteiden kysyntä yskii, kun raaka-aineiden tuottajat karsivat tuotantoaan.

Maailman toiseksi suurimman talouden Kiinan talouskasvun hidastuminen alle seitsemään prosenttiin takavuosien reippaasta kymmenestä prosentista on aiheuttanut hermostuneisuutta raaka-aineiden tuottajissa.

Kun Kiina yrittää siirtyä investointivetoisesta talousmallista kuluttamista ja palveluita korostavaan malliin, raaka-aineiden näkymät heikkenevät.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat