Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Yksi maailman suurimmista kauppasopimuksista sai allekirjoitukset – ratifiointi monen mutkan päässä

Talous
 
Gary Cameron / Reuters
Ihmiset osoittivat mieltään TPP-sopimusta vastaan Valkoisen talon edessä Washingtonissa keskiviikkona.
Ihmiset osoittivat mieltään TPP-sopimusta vastaan Valkoisen talon edessä Washingtonissa keskiviikkona. Kuva: Gary Cameron / Reuters

Yksi maailman suurimmista vapaakauppasopimuksista otti torstaina tärkeän askeleen, kun 12 maan päättäjät allekirjoittivat sopimuksen Aucklandissa Uudessa-Seelannissa.

TPP-sopimus (Trans-Pacific Partnership) kattaa noin 40 prosenttia maailmantaloudesta. Sopimuksen allekirjoittivat Yhdysvallat, Japani, Meksiko, Malesia, Australia, Kanada, Chile, Peru, Vietnam, Singapore, Brunei ja Uusi-Seelanti.

Muita Tyynenmeren maita saattaa liittyä sopimukseen myöhemmin, mutta maailman toiseksi suurimman talouden Kiinan kanssa neuvotteluja ei ole edes aloitettu. Juhlallinen allekirjoitusseremonia nykäisee sopimusta eteenpäin, mutta ei vielä takaa sen voimaantuloa.

Uutistoimisto Reutersin mukaan TPP siirtyy nyt ratifiointivaiheeseen, joka kestää noin kaksi vuotta. Ainakin puolet allekirjoittajamaista joutuu hakemaan sopimukselle poliittisen hyväksynnän maiden parlamenteista.

Sopimuksen läpimeno ei ole läpihuutoasia ainakaan Yhdysvalloissa, jonka riitaisalla kongressilla on hankaluuksia hyväksyä jopa suurlähettiläiden nimityksiä.

Tyynenmeren maat pääsivät sopuun historiallisen sopimuksen yksityiskohdista viime lokakuussa viiden vuoden neuvottelujen jälkeen. Tuloksena oli 16 000 sivun nivaska pikkutarkkoja kauppasääntöjä lähes jokaiselle toimialalle. Yhdysvaltojen presidentti Barack Obama luonnehti sopimusta kilveksi Kiinan ylivaltaa vastaan.

”Kun 95 prosenttia potentiaalisista asiakkaistamme asuu maamme rajojen ulkopuolella, emme voi antaa Kiinan kaltaisten maiden kirjoittaa maailmantalouden sääntöjä”, Obama totesi tuolloin tiedotteessa.

Maailman kauppajärjestön WTO:n neuvottelut maailmanlaajuisesta kauppasopimuksesta ovat kariutuneet useaan otteeseen. Tämä on johtanut kahdenkeskisten ja suurten alueellisten sopimusten yleistymiseen.

Myös EU ja Yhdysvallat neuvottelevat parhaillaan TPP:n kokoluokan jättisopimuksesta TTIP:stä (Transatlantic Trade and Investment Partnership).

Yhdysvaltojen vahva etunoja Aasian markkinoille TPP-sopimuksen myötä aiheuttaa paineita EU:lle kauppaneuvotteluissa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat