Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Stora Enson rahakone löytyy Uruguaysta – osinko nousee

Suomalaisruotsalainen metsäjätti Stora Enso paransi tulostaan vuoden viimeisellä neljänneksellä

Talous
 
INTS KALNINS
Metsäjätti Stora Enson koko vuosi sujui edellisvuotta paremmin.
Metsäjätti Stora Enson koko vuosi sujui edellisvuotta paremmin. Kuva: INTS KALNINS

Suomalaisruotsalainen metsäjätti Stora Enso paransi tulostaan vuoden viimeisellä neljänneksellä. Myös koko vuosi sujui edellisvuotta paremmin. Sijoittajia yhtiön tulos ei ainakaan tulosjulkistuksen jälkeen innostanut, sillä kurssi lähti noin neljän prosentin laskuun kello 13.

Uruguayssa sijaitseva Montes del Platan sellutehdas käynnistyi 2014. Se on nyt yhtiön rahakone.

Yhtiön operatiivinen liiketulos eli tulos ilman kertaluonteisia eriä oli 242 miljoonaa euroa viimeisellä kvartaalilla eli loka-joulukuussa, kun vuosi sitten tulos oli vastaavaan aikaan 209 miljoonaa euroa. Liikevaihto laski viimeisellä kvartaalilla 2,5 prosenttia 2 487 miljoonaa euroon myytyjen liiketoimintojen takia. Operatiivinen liiketulosprosentti oli 9,7 prosenttia.

Koko vuoden tulos kasvoi 13 prosenttia 915 miljoonaan euroon. Syynä oli ennen kaikkea sellukaupan hyvä kehitys sekä suotuisat valuuttakurssit ja kova kulukuri.

Liikevaihtoa yhtiö teki koko vuonna vähän päälle kymmenen miljardia euroa, mikä on 1,7 prosenttia vähemmän kuin 2014. Yhtiö ilmoittaa, että liikevaihto olisi kasvanut ilman paperiliiketoiminnan heikentymistä ja myytyjä toimintoja.

Yhtiön hallitus esittää, että osinko nostetaan 0,30 eurosta 0,33 euroon.

Stora Ensolla on paljon hankkeita käynnissä.

Varkauden kartonkikone saavuttaa täyden tehon 2017 alussa. Kiinan Guangxin kartonkitehdas alkaa pyöriä ensi kesänä.

Tämä merkitsee, että yhtiöltä odotetaan tulosparannusta vuoden 2016 aikana tai viimeistään 2017. Nyt sijoittajat ovat uskoneet enemmän kovasti itseään tehostaneeseen UPM:ään. UPM ja Stora Enso ovat samankokoisia, mutta UPM:n osakkeiden markkina-arvo on 2,5 miljardia suurempi kuin Stora Enson.

Stora Enso on ilmoittanut olevansa valmis luopumaan paperiteollisuudesta, jos hinnasta sovitaan. Yhtiön liikevaihdosta edelleen noin 38 prosenttia tulee paperin tekemisestä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat