Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Metsäyhtiöt kukoistavat taas

Verkkokauppa ja muu pakkaaminen parantavat metsäyhtiöiden kannattavuutta

Talous
 
Petteri Kivimäki
Stora Enson paperitehdas Varkaudessa tuottaa aaltopahvin raaka-ainetta. Tehdas on toiminut Päiviönsaaressa vuodesta 1921.
Stora Enson paperitehdas Varkaudessa tuottaa aaltopahvin raaka-ainetta. Tehdas on toiminut Päiviönsaaressa vuodesta 1921. Kuva: Petteri Kivimäki

Suomalaisia suurilla metsäyhtiöillä menee taas hyvin, joiltakin osin jopa erinomaisesti.

Viimeisenä kolmesta suomalaisjätistä tulosparannuksesta kertoi Stora Enso torstaina.

Stora Enson tulos kasvoi 13 prosenttia 915 miljoonaan euroon.

Syynä oli ennen kaikkea sellukaupan hyvä kehitys, suotuisat valuuttakurssit ja kova kulukuri.

Liikevaihtoa yhtiö teki koko vuonna vähän yli kymmenen miljardia euroa, mikä on 1,7 prosenttia vähemmän kuin 2014. Yhtiö ilmoittaa, että liikevaihto olisi kasvanut ilman paperiliiketoiminnan heikentymistä ja myytyjä toimintoja.

Yhtiöiden ilmoittamilla liikevoittoprosenteilla mitattuna parasta tulosta suurista suomalaisista metsäyhtiöistä teki viime vuonna UPM kuten myös viime vuonna. Toiseksi sijoittui Metsä Group ja kolmanneksi Stora Enso.

Sijoitetun pääoman tuotolla mitattuna paras yhtiö oli Metsä Group, jonka tuotto oli 13,6 prosenttia. Kaukana tästä eivät olleet muutkaan.

Vahvuudet

Metsäyhtiöt ovat tehostaneet toimintaansa, mikä on näkynyt irtisanomisina ja tehtaiden sulkemisina mutta myös laajoina investointeina. UPM on pannut kuluja kuriin viime vuonna jopa enemmän kuin se tavoitteli.

Paperin kysyntä vähenee, mutta edelleen paperi tuo tasaista kassavirtaa ja kohtuullista tulosta.

Tulosta yhtiöt tekevät etenkin sellulla. Sellua tarvitaan, koska muun muassa verkkokauppa tarvitsee kartonkia pakkauksiin ja kartonki jalostetaan sellusta.

Taseet yhtiöillä ovat kunnossa.

Heikkoudet

UPM:n liikevaihdosta reilusti yli puolet ja Stora Enson 38 prosenttia tulee edelleen paperista, jonka kulutus vähenee Euroopassa ja Yhdysvalloissa. Eniten tulosta yhtiöt tekevät sellulla, jonka hinta on ailahteleva. Viimeksi sellun hinnan romahdusta ennusti Goldman Sachs.

Suuri vaara on, että yhtiöt investoivat liikaa, mikä toisi ylituotantoa ja romahduttaisi hinnat.

Stora Ensossa on ongelmallinen omistus. Vaikka Suomen valtio ja muut suomalaiset instituutiot omistavat huomattavasti suuremman osuuden yhtiöstä kuin ruotsalainen Wallenbergin suku, ruotsalaiset ovat ottaneet yhtiössä selvästi yliotteen.

Tulevaisuuden näkymät

Yhtiöt uskovat vahvasti selluun ja kartonkiin, mikä näkyy investoinneissa. Stora Enson huippuyksikkö on uusi Uruguayn Montes del Platan sellutehdas. Metsä Groupin Äänekosken-sellutehtaan pitäisi valmistua vuonna 2017. Se on Suomen metsäteollisuuden suurin investointi. Tehtaan sellu on tarkoitus myydä suurelta osin Kiinaan, jonka heikentyvä talous on uhka yhtiölle.

Yhtiöiden taseet ovat kunnossa, joten varaa lisäinvestointeihin on. Säästölinja on yhtiöillä edelleen voimassa. Tehtaita todennäköisesti suljetaan vielä – myös Suomessa.

Ikuisuusaihe on spekulaatiot Stora Enson ja UPM:n fuusiosta, tai ainakin näiden paperiyksiköiden yhdistämisestä.

Tarkennus 5.2.2016 klo 10: Kirjoituksessa aluksi sanottiin virheellisesti, että Suomen valtio ja Kela omistavat Stora Ensosta enemmistön. Suomen valtio ja suomalaiset instituutiot omistavat yhtiön äänivallasta 46,8 prosenttia.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat