Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Nordea toteuttaa suunnitelmansa – Suomen tytäryhtiöstä tulee sivukonttori

Muun muassa Finanssivalvonta ja Suomen Pankki ovat kritisoineet jyrkästi aikeita.

Talous
 
Vilhelm Stokstad / TT
Nordean suomalainen konsernijohtaja Casper von Koskull esitteli pankin vuoden 2015 tuloksen tammikuun lopulla Tukholmassa. Suomen tytärpankin muuttamisesta sivukonttoriksi hän kertoi torstaina.
Nordean suomalainen konsernijohtaja Casper von Koskull esitteli pankin vuoden 2015 tuloksen tammikuun lopulla Tukholmassa. Suomen tytärpankin muuttamisesta sivukonttoriksi hän kertoi torstaina. Kuva: Vilhelm Stokstad / TT
Tästä on kyse

Nordea hakee yksinkertaisuutta

 Nordea kertoi viime kesänä suunnittelevansa Suomen-tytäryhtiön muuttamista sivukonttoriksi.

 Pankki kokee hankalaksi muun muassa toimimisen monen maan pankkivalvonnan alla.

 Muutos tarkoittaa suomalaisten asiakkaiden talletussuojan siirtymistä Ruotsiin.

 Nordean Suomeen maksamien verojen ei pitäisi muutoksen takia pienentyä.

Nordea aikoo toteuttaa suunnitelmansa Suomen tytärpankin muuttamisesta sivukonttoriksi. Pankki kertoi viime kesänä selvittävänsä asiaa.

Nordean johdossa päätös tytärpankkien fuusioimisesta emoyhtiöön tehtiin virallisesti torstaina. Se vaatii vielä maaliskuussa kokoontuvan yhtiökokouksen hyväksynnän.

”Sivuliikerakenne luo edellytykset toimia aidosti yhtenä pankkina. Se yksinkertaistaa Nordean hallintoa ja prosesseja. Sen ansiosta pankin toiminta tehostuu, sen rakenne selkeytyy ja hallinnollinen monimutkaisuus vähenee. Sivuliikerakenne parantaa myös kilpailukykyämme ja hyödyttää siten asiakkaita”, kertoo konsernijohtaja Casper von Koskull pankin tiedotteessa.

Muutos tarkoittaa muun muassa sitä, että pankin valvonta siirtyy Ruotsin viranomaisten vastuulle ja suomalaisten tallettajien talletussuoja Ruotsin talletussuojarahaston vastuulle.

Nordean Suomen-tytäryhtiö on tällä hetkellä euroalueen yhteisen pankkivalvonnan vastuulla.

Finanssivalvonta ja Suomen Pankki ovat kritisoineet jyrkästi Nordean aikeita. Niiden mielestä Suomen toiseksi suurimman pankkitoimijan valvonnan ja kriisinratkaisun siirtyminen pois Suomesta ja euroalueelta on monella tapaa ongelmallista.

Jos pankilla joskus tulevaisuudessa tulisi vaikeuksia, Suomen tai euroalueen viranomaisilla ei olisi sananvaltaa siihen, miten pankin ongelmat ratkaistaisiin.

Suomessa Nordean juridisen rakenteen muutos ei vaadi viranomaisten lupaa, mutta Nordean mukaan viranomaisten kanssa pyritään kuitenkin ”yhteisymmärrykseen”. Suomen viranomaisten kanta on HS:n tietojen mukaan ennallaan.

Muutos koskee Nordean toimintoja muissakin toimintamaissa eli Tanskassa ja Norjassa. Niissä paikallisten viranomaisten pitää hyväksyä pankin juridisen aseman muutos.

Nordea ei ole niissä kuitenkaan yhtä suuri toimija kuin Suomessa, joten pankin juridisen aseman muutos ei ole rahoitusjärjestelmän riskienkään kannalta yhtä merkittävä.

Nordean valvonnan siirtyminen Ruotsiin tarkoittaa muutoksia myös Finanssivalvonnan rahoitukseen ja asemaan.

Samaan aikaan monet Finanssivalvonnan tehtävät ovat siirtyneet euroalueen viranomaisten harteille ja suurimpien pankkien valvonta Euroopan keskuspankin pankkivalvonnan alle. Vuodenvaihteessa aloitti toimintansa EU:n yhteinen pankkien kriisinratkaisumekanismi.

Valtiovarainministeriö on perustanut työryhmän käsittelemään muutosten vaikutusta Finanssivalvonnan asemaan.

Tytäryhtiöiden fuusioiden suunniteltu toteutusajankohta on vuoden 2017 alussa.

HS kertoi joulukuussa, että siirto tarkoittaisi Nordealle Suomen talletussuojarahastoon ja kriisinratkaisurahastoihin maksettujen noin 400 miljoonan euron suuruisten varojen menettämistä. Rahastojen säännöt eivät tunne jo maksettujen varojen palauttamista.

Nordealla ei ole varmuutta, minkä verran se joutuisi kasvattamaan maksujaan Ruotsin vastaaviin rahastoihin, kun vastuutkin siirtyvät Ruotsiin.

Ruotsissa sekä talletussuojarahaston koko että kriisinratkaisurahaston koko ovat huomattavasti euroalueen vastaavia suuremmat suhteessa pankkien talletuskantaan.

Tästä huolimatta Nordeassa uskotaan, että siirron tuomat hyödyt ovat haittoja suuremmat.

”Uskomme, että sivuliikerakenteen edut ovat pitkällä aikavälillä suuremmat kuin muutoksen kustannukset”, von Koskull sanoo tiedotteessa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat