Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Bensiinistä tuli menestystuote

Halpa raakaöljy kasvatti bensiinin menekkiä ja Nesteen vuositulosta.

Talous
 
Laura Oja / HS
Mari Palo tankkasi helmikuussa 2015 Nesteen huoltoasemalla Helsingissä.
Mari Palo tankkasi helmikuussa 2015 Nesteen huoltoasemalla Helsingissä. Kuva: Laura Oja / HS

Perinteisen bensiinin kova kysyntä siivitti öljynjalostaja Nesteen viime vuonna kaikkien aikojen tulokseen.

Taustalla oli raakaöljyn tuntuva halpeneminen. Kuluttajat varsinkin Yhdysvalloissa innostuivat käyttämään bensiiniä liikenteessä entistä enemmän.

Vaikka asemilla bensiinin hinta laski, hyvä kysyntä hyödytti jalostajia, jotka osaavat tehdä raakaöljystä polttoainetta hyvällä katteella.

”Pohdimme vuoden alussa, mitä halvempi raakaöljyn hinta tarkoittaa meille. Osoittautui, että sillä oli suotuisa merkitys”, kertoi Nesteen toimitusjohtaja Matti Lievonen tiedotustilaisuudessa keskiviikkona.

Halpa bensiini näkyi myös Yhdysvaltojen ajoneuvokannassa. Vähän kuluttavien autojen suosio on vähentynyt.

Lievonen mainitsi erikseen Baltian maat, joissa on merkittävät markkinat Nesteelle.

”Siellä vietiin läpi kova sisäinen devalvaatio. Nyt tulokset näkyvät. Polttoaineiden kulutus kasvoi siellä kymmenen prosenttia viime vuonna.”

Bensiinin ja perinteisen dieselin myynnistä meni Itämeren valtioihin 66 prosenttia, muualle Eurooppaan 27 prosenttia ja Yhdysvaltoihin neljä prosenttia.

Yhtiön liikevaihto romahti johtuen raakaöljyn hinnan romahtamisesta, mutta kannattavuuteen se ei vaikuta.

Nesteellä on neljä jalostamoa, joista Naantali ja Porvoo tekevät fossiilisesta öljystä bensiiniä ja dieseliä. Singapore, Rotterdam ja Porvoon yksi yksikkö tekevät uusiutuvaa dieseliä uusiutuvista raaka-aineista, joista jätteiden ja tähteiden osuus oli jo 68 prosenttia.

Nesteen perinteinen tuotanto ja uusiutuvan dieselin tuotanto kilpailivat viime vuonna tasapäisesti tuloksen tekemisessä. Perinteiset öljytuotteet keräsivät liikevoittoa 439 miljoonaa euroa, mutta uusiutuvat olivat kannoilla 402 miljoonan euron voitolla. Uusiutuvasta dieselistä 32 prosenttia myytiin Pohjois-Amerikassa, loput Euroopassa, Aasiassa ja Tyynenmeren alueella.

Osingonjakoa yhtiö parantaa maksamalla osakkaille yhteensä 256 miljoonaa euroa. Se on hieman enemmän kuin määritelty tavoite maksaa kolmannes tuloksesta omistajille.

Vahvuudet

Neste lähti oikeaan aikaan uusiutuvan dieselin tuotantoon. Nyt yhtiöllä on kaksi vahvaa sektoria, jotka tasapainottavat toisiaan.

Perinteisellä puolella vahvuuksia on raakaöljyn hankinta Venäjältä. Urals-laatua saa sitä halvemmalla, mitä enemmän raakaöljyä tunkee muista lähteistä. Toimitusjohtaja Lievonen arvioi, että edullinen hintasuhde jatkuu tänä vuonna, kun Lähi-idästä on odotettavissa lisää raakaöljyä.

Heikkoudet

Fossiilipohjaisen dieselin jalostus ei nyt ole kovin kannattavaa. Syynä on liikatuotanto, jota tulee sekä Venäjän että Lähi-idän jalostamoilta Eurooppaan.

Uusituvan dieselin riskitekijä on sen riippuvuus julkisen vallan sääntelystä. Viime vuonna säädökset suosivat Nestettä sekä Euroopassa että Yhdysvalloissa.

Tulevaisuus

Toimitusjohtaja antoi ymmärtää, että nykyiset jalostamot riittävät toistaiseksi. Uusia tulonlähteitä haetaan uusista tuotteista, kuten biokemikaaleista.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat