Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Venäjä rasittaa YIT:tä – liikevoitto lähes puolittui

Rakennusyhtiö YIT:n liikevoitto sukelsi, mutta liikevaihto kasvoi hieman

Talous
 
Sari Gustafsson / Lehtikuva
Vaikka YIT:n koko vuoden 2015 tulos oli selvästi edellisvuotta heikompi, yhtiön hallitus esittää silti edellisvuotta parempaa osinkoa.
Vaikka YIT:n koko vuoden 2015 tulos oli selvästi edellisvuotta heikompi, yhtiön hallitus esittää silti edellisvuotta parempaa osinkoa. Kuva: Sari Gustafsson / Lehtikuva

Rakennusyhtiö YIT kasvoi hiukan, mutta tulos ja tilauskanta vajosivat vuoden viimeisellä neljänneksellä.

Vaikka Suomessa ja monissa muissa Euroopan maissa näkyi valopilkkuja, öljyn hintaromahduksen ja Ukraina-pakotteiden laukaisema talouskriisi Venäjällä rasitti YIT:tä.

Yhtiön liikevoitto ilman kertaluonteisia eriä lähes puolittui 16,6 miljoonaan euroon vuoden 2014 vertailukauden 31,4 miljoonasta eurosta.

Liikevaihtoon suhteutettuna voittoa kertyi siis vain 3,6 prosenttia. Vuotta aiemmin liikevoittoprosentti oli 6,8.

Tilauskanta kutistui kuusi prosenttia syyskuun lopulta 2 173 miljoonaan euroon.

Liikevaihto kasvoi kaksi prosenttia 469 miljoonaan euroon vuoden takaisesta 461 miljoonasta eurosta. Vertailukelpoisin valuuttakurssein liikevaihto kasvoi neljä prosenttia.

Vaikka YIT:n koko vuoden 2015 tulos oli selvästi edellisvuotta heikompi, yhtiön hallitus esittää silti edellisvuotta parempaa osinkoa. Osinkoesitys on 22 senttiä, kun vuodelta 2014 osinkoa maksettiin 18 senttiä per osake.

Toimitilojen ja infran tilauskanta ja asuntomyynti Suomessa sekä Keski- ja Itä-Euroopassa itse asiassa kasvoivat peräti kolmanneksella.

Kuluttajakysyntä pysyi silti Suomessa heikkona, ja poikkeuksellisen suuri osa liikevaihdosta tuli sijoittajakaupoista. Tämä heikensi kannattavuutta.

Venäjän toiminnot ovat YIT:n heikko kohta. Venäjän taloudella menee heikosti, ja ruplan syöksykierre on jatkunut. YIT ei odota Venäjän toimintaympäristössä käännettä parempaan tänäkään vuonna. Yhtiö on vähentänyt toimintaansa itänaapurissa, ja tavoittelee volyymien leikkauksilla positiivista tulosta Venäjältäkin.

Vaikeasta markkinatilanteesta huolimatta YIT:n kassavirta oli vahva, ja se onnistui kutistamaan nettovelkansa viime vuoden aikana 696 miljoonasta 529 miljoonaan euroon.

YIT:n koko vuoden 2015 liikevaihto luisui kahdeksan prosenttia 1 651 miljoonaan euroon. Venäjän toiminnot romahtivat hurjat 44 prosenttia, kun muissa toiminnoissa oli lievää kasvua.

Yhtiön liikevoitto ilman kertaluonteisia eriä valahti viime vuonna 40 prosenttia 76 miljoonaan euroon.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat