Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Nokian Renkaat kävivät kaupaksi lännessä – Venäjän-myynti lässähti

Nokian Renkaat onnistui kääntämään liikevaihtonsa taas selvään kasvuun vuoden 2015 viimeisellä neljänneksellä Venäjän talousvaikeuksista huolimatta

Talous
 
Vesa Moilanen / Lehtikuva
Nokian renkaiden tehdas Nokialla.
Nokian renkaiden tehdas Nokialla. Kuva: Vesa Moilanen / Lehtikuva

Nokian Renkaiden vuoden 2015 viimeinen neljännes oli erittäin vahva Venäjän vaikeuksista huolimatta.

Myyntiä keskittyi tavanomaista enemmän loka–joulukuulle myöhään saapuneen talvikauden vuoksi. Toimitusjohtaja Ari Lehtoranta kuitenkin toteaa tilinpäätöksessä, että yhtiö onnistui myös kasvattamaan markkinaosuuksiaan.

”Viime vuonna talvi oli huonoin kautta aikojen. Yleensä jossakin päin maailmaa on lauha talvi, mutta tällä kertaa talvi ei tullut lainkaan juuri minnekään”, Lehtoranta sanoi tiedotustilaisuudessa.

Talvet ovat Nokian Renkaille tärkeitä talvirengasmyynnin vuoksi.

Nokian Renkaat kasvatti liikevaihtoaan vuoden 2015 viimeisellä neljänneksellä 11 prosentilla, vaikka koko vuoden liikevaihto kutistuikin kaksi prosenttia.

Rengasyhtiön liikevaihto lihoi loka–joulukuussa 422 miljoonaan euroon vuoden takaisesta 380 miljoonasta eurosta. Valuuttakurssit haukkasivat kasvusta 21 miljoonaa euroa.

Pohjoismaissa Nokian Renkaiden myynti kasvoi reippaat kuusi prosenttia. Muun Euroopan myynti paisui peräti 38 prosenttia ja Pohjois-Amerikankin 11 prosenttia.

Vain Venäjä on murheenkryyni. Siellä myynti valahti 14 prosenttia.

Rengasyhtiön liikevoitto parantui 22 prosentilla vuoden neljännellä kvartaalilla. Liikevoitto oli 95 miljoonaa euroa, kun vuotta aiemmin voittoa kasautui 78 miljoonaa euroa. Liikevoittoprosentti oli väkivahva 22,5.

Viivan alle jäi miinusmerkkinen luku, mutta se ei johtunut yhtiön liiketoiminnoista. Loka–joulukuun lopullinen tulos jäi 17 miljoonaa euroa tappiolliseksi.

Yhtiö vastaan otti joulukuussa 2015 ja tammikuussa 2016 lisäveroja ja viivästyskorkoja yhteensä 94,1 miljoonan euron edestä. Ne perustuvat Verohallinnon uusiin oikaisupäätöksiin vuosien 2007-2010 verokiistaan liittyen.

Lehtoranta ennusti tiedotustilaisuudessa, että verokiista jatkuu vielä muutaman vuoden ajan.

Öljyn hinnan romahdus Nokian Renkaille kaksiteräinen miekka: Öljyn viennistä riippuvaisen Venäjän talous on romahtanut, ja Venäjä on yksi Nokian Renkaiden päämarkkinoista. Toisaalta öljy on renkaiden tärkeä raaka-aine. Monien muidenkin raaka-aineiden hinnat ovat viime vuosina halventuneet

Yhtiö kertookin, että sen raaka-ainekustannukset laskivat viime vuonna 13 prosenttia verrattuna vuoteen 2014. Kustannushyötyjä syntyi 40 miljoonaa euroa. Yhtiö ennustaa, että myötätuulta riittää vielä kuluvallekin vuodelle – raaka-ainekustannusten pitäisi entisestään vajota vielä viitisen prosenttia.

Vielä kesällä 2014 Brent-laadun öljyn hinta oli hieman yli 110 dollarissa barrelilta. Öljyn mittayksikkö barreli on noin 159 litraa.

Hinta on sittemmin romahtanut noin 70 prosenttia suunnilleen 34 dollariin.

Nokian Renkaiden koko vuoden liikevaihto kutistui kaksi prosenttia 1 360 miljoonaan euroon. Liikevoitto pakitti neljä prosenttia 296 miljoonaan euroon.

Pohjois-Amerikan ja Venäjän ”lähes olemattomat” talvisesongit haittasivat yhtiön tuloksentekoa viime vuonna. Tilanne on johtanut pullisteleviin varastoihin.

”Venäjän talouden ennusteet vuodelle 2016 ovat negatiiviset. Tämä yhdessä Pohjois-Amerikan varastotilanteen kanssa rajoittaa mahdollisuuksiamme kasvaa tänä vuonna. Tavoitteenamme on kuitenkin parantaa kannattavuuttamme vuonna 2016”, toimitusjohtaja Lehtoranta kertoo tilinpäätöksessä.

Myynnillä mitattuna Venäjä on yhä yksittäisistä maista suurin markkina-alue Nokian Renkaille.

Nokian Renkaiden hallitus esittää 1,50 euron osinkoa vuodelta 2015. Vuodelta 2014 osinkoa maksettiin 1,45 euroa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat