Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

HS vietti yön ruokakaupassa: Itsekuri heikentyy – kaupaksi käyvät pakastepizzat, tupakka ja sipsit

Kauppojen aukioloaikojen vapauduttua muutama isokin kauppa on alkanut pitää oviaan auki läpi yön. HS:n reportaasi kertoo, ketkä käyvät ruokakaupassa keskellä yötä.

Talous
 
Ruokakaupan yö: Pakastepitsaa ja pussailua
Ruokakaupan yö: Pakastepitsaa ja pussailua
HS vietti perjantain ja lauantain välisen yön puolestayöstä aamukuuteen Helsingin keskustan Sokoksen S-marketissa. Pakastepitsat, tupakka, sipsit ja ykkösolut kävivät kaupaksi. Neljän aikaan käytävillä pussailtiin, kun pariskunnat löysivät tiensä baarista yöpalaostoksille. Musiikki: Incompeteh/Pyro Flow. Toimittaja: Minna Nalbantoglu. Kuvaaja: Leif Rosas & Minna Nalbantoglu. Leikkaus Terhi Liimu HS.

Kello 0.15

Myyjä Jari Mustonen juo energia­juomaa marketin taukohuoneessa, jota kelmeät loisteputkilamput valaisevat. Perjantai on juuri kääntynyt lauantaiksi.

”Tämä on neljäs yöni, joten ajattelin ottaa tästä piristystä. Alkuyöstä voi vielä ottaa ener­giajuomaa.”

Historiaa opiskeleva Mustonen on tehnyt yövuoroja kymmenen vuotta. Vaikka aukiolo­aikojen vapauttaminen vuodenvaihteessa tarkoitti asiakkaille entistä laajempaa mahdollisuutta käydä ostoksilla koska vain, Helsingin keskustan Sokoksen S-marketin työntekijöille se ei juuri tuonut muutosta.

Yhdessä Suomen vilkkaimmista S-marketeista kuormia on purettu öisin jo vuosikausia.

”Nyt ovat vain tulleet asiakkaat mukaan. Se tuo enemmän vilinää ja hulinaa”, Mustonen sanoo.

Työvuoro on alkanut ilta­kymmeneltä. Silloin on myös tullut kymmenen lavaa hedelmiä ja vihanneksia sekä toiset kymmenen lavaa säilyviä elintarvikkeita. Mustonen lähtee purkamaan kasviskuormia.

Kello 0.40

Kaupassa on runsaasti asiakkaita. Kaksi kassaa on auki. Laura Järvinen ja Pauliina Levokoski ovat tulleet ravintolasta illalliselta. Heidän alkoi tehdä mieli makeaa, ja nyt he kauhovat irtokarkkeja pusseihin. Heille riittäisivät niukemmatkin aukiolo­ajat.

”Harmittaa työntekijöiden puolesta. En itse pystyisi olemaan näin myöhään töissä”, Lev­okoski sanoo.

Kello 0.50

Vuorovastaava Ville Suokas purkaa lavalta juomakuormaa kylmäkaappeihin. Yöaukiolojen ansiosta etenkin ykkösoluen menekki on kasvanut.

”Siinä on kuitenkin prosent­teja jonkin verran.”

Kello 1.00

Pitkät aukioloajat keräävät kauppaan niitä, joille tavanomainen vuorokausirytmi ei sovi: boheemeja, yötyöläisiä, juhlijoita. Järjestyksenvalvoja Victor Carlsson on tullut työvuorosta ja etsii grillimaustettua lihaa. Hän aikoo valmistaa siitä itselleen aterian ennen kuin käy nukkumaan.

”Tämä on helvetin hyvä. Olenkin miettinyt, mistä saisi edullista ruokaa yöllä.”

Opiskelija Artem Kuosti on istunut illan kahvilassa tekemässä töitä kannettavalla tietokoneellaan. Hän piipahtaa välillä S-marketissa ostamassa tupakkaa ja pahvimukillisen kahvia. Nukkumaan hän aikoo mennä aamuyöstä.

”Minulla on tällainen unirytmi, joka on vähän persiillään”, hän myöntää.

”Ilo oli suuri, kun nämä pidennetyt aukioloajat alkoivat.”

Kello 1.30

Myyjä Hanna Virkkula palvelee tasaiseen tahtiin tulevia asiakkaita kassalla. Häntä yövuoroon houkuttelee isompi palkka mutta myös se, että öisin kaupassa on hauskaa.

”Kun baarit sulkevat, humalaiset löytävät tiensä tänne. Yöllä saa nauraa enemmän kuin päivällä”, hän sanoo.

”Tämä saa minut muistamaan, että ei tee itse paljon mieli juoda.”

Kia Käärnä ja Mila Leijavuori keinahtelevat kassalle.

”Me ollaan sankareita kaikki”, he laulavat ja mätkäyttävät hihnalle kaksi jättikokoista sipsi­pussia. Käsilaukusta pilkistää avonainen oluttölkki.

Massiivisin irtoripsin varus­tautuneet neidit tulevat yökerho Tigeristä.

”Mutta siellä oli tosi huono meno”, he harmittelevat.

”Tämä on mahtava juttu”, Käärnä kehuu yöaukioloa.

”Myös alkoholia pitäisi myydä 24 tuntia vuorokaudessa!”

Virkkula alkaa latoa savuke­rasioita kassojen yläpuolella ­oleviin laatikoihin. Tupakka käy kaupaksi yövuorossa. Öisin itsekuri ei ole tiukimmillaan.

”Tupakka, pakastepitsa, sipsit”, Virkkula luettelee menekkituotteita.

Hihnoilla kulkee kuitenkin myös rahkaa, vihanneksia, kolmioleipiä ja mehua. Joku ostaa ainoana ostoksenaan kilon kermajuustoa. Jauhelihaa menee yllättävän paljon.

Kello 2.00

Ruokatunnilla henkilökunnan taukotiloissa Jari Mustonen syö lohikeittoa. Hanna Virkkula ja Ekaterina Vassiljeva haarukoivat evässalaattia muovisista jäätelörasioista.

Heidän mukaansa yövuoroja on riittänyt halukkaille eikä kukaan ole joutunut niihin vasten tahtoaan.

Turvallisuuskaan ei ole ollut ongelma: vaikka asiakkaiden promillet ovat koholla, pelottavia tilanteita ei ole tullut vastaan.

”Jotenkin he käyttäytyvät kuitenkin. Ehkä se johtuu siitä, että ruokakauppa on niin julkinen, arkinen tila, että ei varmaan kenelläkään tule ensimmäisenä mieleen mennä sinne riehumaan”, Mustonen pohtii.

Kello 2.40

Myyjä Sari Konnu tulee syömään evääksi ottamaansa juustoruisleipää.

”Ihmeen rauhallista, vaikka on perjantai”, hän toteaa.

Konnukin on tehnyt jo yhdeksän vuotta enimmäkseen pelkkää yövuoroa. Hän aloitti yötyön, kun hänen poikansa meni kouluun. Näin hän on pystynyt olemaan poikaa vastassa tämän palatessa koulusta iltapäivällä.

Äitiyden kanssa yötyö on sopinut hyvin yhteen, mutta muun elämän suhteen on hankalampaa.

”Voi sanoa, että todelliset ystävät ovat jääneet mutta muut pudonneet pois. Kyllä tämä so­siaaliseen elämään vaikuttaa.”

Kello 3.30

Marketin hyllyjen välissä alkaa näkyä pussailevia pareja. Kädet kietoutuvat vyötäröille tukemaan horjahtelevia askelia.

Baarimikko Jenny Luostarinen on tullut kauppaan työ­vuoronsa päätteeksi, ihan niin kuin päivätyöläisetkin.

”Hain tuon urpon baarista”, hän nyökkää ja tarkoittaa kyljessään kyhnäävää Toni Pykäläistä. Kauppakorissa on kaksi keltapäällysteistä banaanimunkkia.

”Olen koko illan katsellut kännisiä idiootteja. Tarvitsen jotakin makeaa”, Luostarinen perustelee.

Kello 4.30

Molemmille kassoille on jono. Neljältä viimeisetkin yökerhot ja baarit ovat menneet kiinni ja kansaa virtaa markettiin.

Pakastepitsojen kohdalle on louhittu syviä koloja pakastinkaappiin. Einari Aaltosen valinta on Grandiosa El Nacho.

”Kaveri yllytti. Ja on vähän nälkä”, Aaltonen kertoo.

Kello 4.50

Kellon lähestyessä viittä kauppa alkaa jälleen hiljentyä. Viimeisetkin juhlijat ovat kömpineet kotiin. Harvat asiakkaat vaikuttavat karumman puolen kulkijoilta.

”Hei, missä täällä on ykkös­olutta?” tiedustelee laastariotsainen mies myyjä Ekaterina Vassiljevalta. Tämä neuvoo, ja mies jää huolellisesti tutkimaan etikettejä. Hän poistuu kassalle mukanaa viisi tölkkiä.

Kassapöytään nojaa nuori ­tyttö, jolla on vaikeuksia pitää silmiään auki. Hän ponnistelee saadakseen auki ostamaansa Riisifrutti-purkin, mutta sormet eivät tahdo totella.

Pankkiautomaatin liepeille kertyy hälisevää porukkaa. Myös ykkösolutta ostanut mies jää juomaan hankintojaan pankkiautomaatin viereen, kunnes vartijat kehottavat poistumaan.

Sitten kaupan tunnelma muuttuu yhtäkkiä. Yö on kääntynyt aamuksi. Hälisevä joukko ka­toaa, ja siivoojat alkavat jyristää lat­tianpesukoneillaan. On aika pestä pois yön rähmät.

Kello 5.10

Marjo Vilen punnitsee sipulia ja purjosipulia. Hän on menossa töihin laitoshuoltajana ja käy ruokaostoksilla ennen työvuoronsa alkua.

Vuorotyöläistä laajennetut aukioloajat helpottavat, mutta periaatteessa Vilen vastustaa niitä.

”Ei minusta näin tarvitsisi olla. Kyllä ihmisten täytyy osata kaupassa käydä ilman, että sinne yöllä pitää mennä”, hän sanoo.

Kello 5.45

Hanna Virkkula vie yövuorossa kertyneet kassarahat pois.

”Ei tässä nyt tapahdu enää ­mitään.”

Seuraava vuoro alkaa tulla töihin. Yövuorolaiset lähtevät kohti pukuhuonetta ja kotia.

On uusi päivä.

”Normiyö”, Sari Konnu sanoo.

HS vietti yön ruokakaupassa.HS.fi/hstv
Leif Rosas
Jussiksi (vas.) ja Aleksiksi esittäytyneet miehet hakivat pakastepizzat Helsingin keskustan Sokoksen S-Marketista klo 02.15 lauantaina.
Jussiksi (vas.) ja Aleksiksi esittäytyneet miehet hakivat pakastepizzat Helsingin keskustan Sokoksen S-Marketista klo 02.15 lauantaina.
Leif Rosas
Daniel Mensah tyhjensi kylmätiskit jäästä lauantaina klo 02.08. Mensahin työvuoro kestää aamuun asti.
Daniel Mensah tyhjensi kylmätiskit jäästä lauantaina klo 02.08. Mensahin työvuoro kestää aamuun asti.
Leif Rosas
Kaupassa käy paljon asiakkaita yöllä noin kahteen asti ja jälleen neljän maissa.
Kaupassa käy paljon asiakkaita yöllä noin kahteen asti ja jälleen neljän maissa.
Leif Rosas
Ekaterina Vassiljeva (vas.), Jari Mustonen ja Hanna Virkkula pitivät ruokataukoa puoli kolmen maissa.
Ekaterina Vassiljeva (vas.), Jari Mustonen ja Hanna Virkkula pitivät ruokataukoa puoli kolmen maissa.
Tämä aihe on kiinnostava, haluaisin lisää tällaisia uutisia!

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat