Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

VTT:n uuden toimitusjohtajan mielestä Suomessa valitetaan liikaa

”Pitää pyrkiä Euroopan ja maailman parhaiksi”, sanoo Antti Vasara.

Talous
 
Jukka Gröndahl / HS
VTT:n uusi toimitusjohtaja Antti Vasara sanoo, että yritysten ongelmia pitää pyrkiä ratkaisemaan ”vieläkin aggressiivisemmin”.
VTT:n uusi toimitusjohtaja Antti Vasara sanoo, että yritysten ongelmia pitää pyrkiä ratkaisemaan ”vieläkin aggressiivisemmin”. Kuva: Jukka Gröndahl / HS
Kuka?

Antti Vasara

 Syntynyt vuonna 1965

 Tekniikan tohtori Teknillisestä korkeakoulusta. Pääaineena teknillinen fysiikka.

 Työskennellyt aikaisemmin johtajana Tiedossa, Nokiassa ja Smart Trustissa. Konsulttina McKinsey & Companyssa.

 Perhe: vaimo ja kaksi lasta.

 Harrastaa tietokoneita, kuntoilua ja lukemista.

Teknologian tutkimuskeskuksen VTT:n uusi toimitusjohtaja Antti Vasara vaatii Suomeen asenteenmuutosta.

”Suomessa on moni asia niin upealla tolalla, että miksi itkeä asioiden huononemista menneisyyteen verrattuna. Meidän pitää etsiä uusia ratkaisuja ongelmiimme.”

Vasara tietää mistä puhuu. Häntä ei suuremmin häiritse, että hallitus on päättänyt karsia selvästi VTT:n rahoitusta.

”Lähtökohtana on, että emme valita. Rahoituksemme supistuu, mutta entä sitten. Lisää leikkauksia emme tietenkään toivo, mutta tilanne Suomessa on vaikea. Sen takia pitää löytää uusia ratkaisuja, aivan niin kuin Suomen talouden ongelmiinkin.”

Vasaran ratkaisu on asiakkaat eli yritykset.

Talouskasvu perustuu pitkällä aikavälillä aina työn tuottavuuden paranemiseen, joka taas edellyttää uutta osaamista. Poliitikot eivät kehitä uusia liikeideoita, uusia tuotteita ja valmistusmenetelmiä.

Vasaran mielestä VTT:n täytyy nykyistä enemmän tehdä yhteistyötä yritysten kanssa, jotta ne saavat käyttöön parhaan mahdollisen tieteellisen osaamisen. VTT:n rahoituksesta kolmannes tulee valtiolta, kolmannes julkisista lähteistä Tekesiltä ja Euroopan unionilta sekä kolmannes yrityksiltä.

”Meidän pitää vieläkin aggressiivisemmin pyrkiä ratkaisemaan yritysten ongelmia. Suomessa on myös lisättävä kunnianhimon tasoa. Pitää pyrkiä Euroopan ja maailman parhaiksi, koska sitä kautta yritysten kilpailukykyä saadaan korjattua”, Vasara sanoo.

”Jos Suomessa on sellaista osaamista, jota missään muualla ei ole, kyllä tänne voi myös tuotantoa tulla tutkimuksen ja tutkimuskehityksen lisäksi.”

Päämääräkseen hän määrittelee osaamisen ristipölytyksen. Eri alojen tutkimusta on yhdistettävä ja miettiä keinoja, joilla Suomi pärjää pitkän ajan kuluessa yritysten liiketoimintamallien ja koko teollisuuden muuttuessa.

Vasara korostaa ensiksi biotieteiden ja tietoliikenteen merkitystä. Sitten hän lisää heti perään, että pelkästään niihin ei pidä tarrautua. Kaikkien alojen osaamisen yhdistämistä pitäisi pohtia ennakkoluulottomasti ja miettiä asioita uudesta näkökulmasta.

”Suomessa on paljon harvinaisia maametalleja. Niitä pitäisi ainakin yrittää jalostaa pidemmälle Suomessa sen sijaan että niitä kuljetetaan muualle jalostettavaksi. Suomessa on paljon litiumia, joka on tärkeää akkujen valmistuksessa.”

Luutuneiden näkemysten kyseenalaistaminen, eri vaihtoehtojen huolellinen punnitseminen ja kokeilu ovat Vasaralle tärkeitä.

VTT:n innovaatioita käytetään esimerkiksi Fazerin kaurakeksien valmistuksessa, Lumenen kosmetiikassa ja St1:n etanolibensiinissä. Patentoituja keksintöjä VTT:ssä tehtiin viime vuonna toiseksi eniten Suomessa. Sen lisäksi on keksintöjä, jotka on kehitetty asiakkaan kanssa. Ne ovat asiakkaiden nimissä.

”Ei ole liioiteltua sanoa, että biotekniikassa ja -taloudessa olemme jo maailman huipulla. Fotoniikka on toinen erittäin tärkeä ala, jossa Suomi on edelläkävijä. Samoin elintarviketeollisuudessa olemme vahvoja.”

Yksinkertainen esimerkiksi fotoniikasta on valokuitu, jota mahdollistaa erittäin nopeat tiedonsiirtoyhteydet.

Kolme kuukautta VTT:tä johtanut Vasara kertoo olevansa myönteisesti ällistynyt siitä kaikesta, mitä tutkimuskeskuksessa tehdään.

”Olo on ollut vähän kuin pienenä poikana Winterin lelukaupassa.”

Yksi tavoite on ylitse muiden.

”Ideana on keskittää suuren arvonlisäyksen työtä nimenomaan Suomeen ja viedä siitä syntyviä tuotteita ja palveluita ulkomaille. Korkealuokkaisella tutkimuksella voidaan varmistaa yritysten kilpailukyky.”

Sitten on vielä lukuisia vaikeita jatkokysymyksiä.

”Suuri kysymys on, miten Suomessa saadaan enemmän kuluttajia kiinnostavia innovaatioita. Se voi tarkoittaa, että VTT:lle tarvitaan vaikkapa graafisia suunnittelijoita, kauppatieteilijöitä ja käyttäytymistieteilijöitä kehittämään uutta.”

Jukka Gröndahl / HS
Antti Vasara kertoo päämääräkseen VTT:ssä osaamisen ristipölytyksen.
Antti Vasara kertoo päämääräkseen VTT:ssä osaamisen ristipölytyksen.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat