Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Venäjä puraisi pörssin yhtiöiden tuloskuntoa

Suomalaisia yhtiöitä rasittaa itänaapurin onneton talous­tilanne.

Talous
 

Venäjä kalvaa suomalaisyhtiöiden tuloskuntoa. Perjantaina tilinpäätöksensä julkaisivat YIT ja Nokian Renkaat. Molemmat kärsivät Venäjän vaikeuksista.

Esimerkiksi rakennusyhtiö YIT:n tilauskanta kutistui pelkästään ruplan heikkenemisen vuoksi loka–joulukuussa 52 miljoonaa euroa.

Ruplan arvosta on heikentynyt vuoden 2014 alusta noin 50 prosenttia euroon verrattuna. Yhdysvaltojen dollariin verrattuna luisu on vielä suurempi.

YIT onnistui hiukan kasvattamaan liikevaihtoaan vuoden viimeisellä neljänneksellä, vaikka Venäjällä kysyntä olikin kylmäävän heikkoa.

Liikevaihto kipusi loka–joulukuussa kaksi prosenttia 469 miljoonaan euroon vuoden takaisesta 461 miljoonasta eurosta.

Koko vuoden 2015 tilikaudella Venäjän toiminnot romahtivat hurjat 44 prosenttia, kun muissa toiminnoissa oli lievää kasvua.

YIT:n liikevoitto ilman kertaluonteisia eriä lähes puolittui viimeisellä vuosineljänneksellä 16,6 miljoonaan euroon vuoden 2014 vertailukauden 31,4 miljoonasta eurosta.

Nokian Renkaiden vuoden 2015 viimeinen neljännes oli erittäin vahva Venäjän vaikeuksista huolimatta.

Rengasyhtiön liikevaihto lihoi loka–joulukuussa 422 miljoonaan euroon vuoden takaisesta 380 miljoonasta eurosta, mutta valuuttakurssit haukkasivat kasvusta 21 miljoonaa euroa. Liikevaihto kasvoi muualla, mutta Venäjällä myynti valahti 14 prosenttia.

Liikevoitto oli 95 miljoonaa euroa, kun vuotta aiemmin voittoa kasautui 78 miljoonaa euroa. Liikevoittoprosentti oli väkivahva 22,5.

Nokian Renkaiden henkilöautorenkaiden tuotannosta peräti 81 prosenttia tapahtui viime vuonna Venäjällä. Venäjällä sijaitseva tuotanto on vaimentanut heikon ruplan vaikutuksia, sillä yhtiö on maksanut työntekijöidensä palkat ja muut tuotannosta koituvat kustannukset ruplissa.

Nokian Renkaiden Venäjän-tuotannosta jo yli 70 prosenttia menee vientiin, jolloin heikosta ruplasta on itse asiassa hyötyä. Toimitusjohtaja Ari Lehtoranta ennusti tiedotustilaisuudessa, että viennin osuus Venäjältä jatkaa kasvuaan tänä vuonna.

Venäläisasiakkaat ovat silti Nokian Renkaille tärkeitä. Yhtiö on yrittänyt kompensoida ruplan heikkoutta nostamalla hintoja Venäjän markkinoilla.

Lääkkeiden tukku- ja vähittäismyyjä Oriola-KD luovutti Venäjän suhteen viime vuoden joulukuussa Ukrainan kriisin, talouspakotteiden ja öljyn hinnan romahduksen jälkeen. Se myi Venäjän-toimintonsa pois.

Oriola-KD kertoi niin ikään tuloksestaan perjantaina. Yhtiön liikevaihto kasvoi loka–joulukuussa 421 miljoonaan euroon vuotta aiemmasta 418 miljoonasta eurosta.

Liikevoitto ilman kertaluonteisia eriä vankistui 15,3 miljoonaan euroon vertailukauden 15,1 miljoonasta eurosta.

Moni yritys on vetäytynyt Venäjän ailahtelevilta markkinoilta tai vähentänyt toimintojaan siellä parin viime vuoden aikana. Oriola-KD:n lisäksi näin ovat tehneet esimerkiksi Sanoma ja Stockmann.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat