Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kiinan talouden muutos tyhjentää tehtaita

Konkurssit, irtisanomiset ja työläisten mielenosoitukset ovat lisääntyneet, kun talouskasvu hidastuu ja talouden rakenne muuttuu.

Mikko Paakkanen HS
Fakta

Teollisuuden osuus taloudesta supistuu Kiinassa

 Kiinan talouskasvu on hidastunut koko tämän vuosikymmenen ajan. Bruttokansantuote kasvoi viime vuonna maan virallisen tilaston mukaan 6,9 prosenttia.

 Virallista lukua on kuitenkin pidetty epäluotettavana.

 Eräiden arvioiden mukaan luku saattaa olla vain neljän prosentin luokkaa. Sekin olisi silti paljon

enemmän kuin esimerkiksi Suomessa.

 Kiinan teollisuustuotanto supistui tammikuussa nopeimmin yli kolmeen vuoteen. Tieto käy ilmi tuoreimmasta maan teollisuuden toimeliaisuutta kuvaavasta ostopäällikköindeksistä.

 Teollisuustuotannon supistuminen johtuu osin talouden rakennemuutoksesta, jossa palvelujen osuus taloudesta kasvaa ja teollisuuden osuus vähenee.

 Huolta Kiinan taloudesta ovat aiheuttaneet myös viimeaikaiset pörssiromahdukset ja valuutan heikentyminen.

 Kiinan talouspäättäjien huonosti toimineet reaktiot näihin ilmiöihin ovat herättäneet epäluottamusta Kiinan kykyyn selvitä maan rakennemuutoksesta hallitusti.

Shenzhen/Hongkong

Tehdastyöläisten viisikerroksisen asuntolan kerrossängyille on jäänyt rojua ja vuodevaatteita. Asuntolahuoneiden ulkopuolella pyykkinaruilla roikkuu halvan näköisiä vaatteita, joille ei ilmeisesti ollut tilaa matkalaukuissa, kun asuntolassa majailleet siirtotyöläiset lähtivät.

”Ei täällä ole ketään. Menkää pois”, sanoo asuntolan porrastasanteella seisova vartija.

Asuntola kuuluu G Credit -nimiseen matkapuhelintehtaaseen Shenzhenin suurkaupungissa Etelä-Kiinassa. Muun muassa Huawei- ja ZTE-matkapuhelimia kasannut tehdas työllisti noin 2 600 ihmistä.

Asuntola on autio, koska sen vieressä oleva tehdas meni joulupäivänä konkurssiin. Itse tehdas näyttää kuolleelta talvisessa tihkusateessa. Sen pihalle johtava portti on kiinni, ja ovet on sinetöity.

Suljetut tehtaat, tyhjät työläisasuntolat ja työläisten mielenilmaukset kertovat Kiinan talouden tilasta.

Kiinan nousu maailman toiseksi suurimmaksi kansantaloudeksi alkoi Shenzhenistä 1980-luvulla. Kiina perusti sinne ensimmäisen erityistalousalueensa, jossa kokeiltiin talouden avautumista. Nyt Shenzhen on yksi paikoista, joissa kasvun hidastuminen ja rakennemuutos näkyvät selvimmin.

Teollisuuskaupungista löytyy nurin menneitä tehtaita sieltä täältä. Esimerkiksi ruuveja ja muttereita valmistaneen tehtaan portit on suljettu, ja pihalla päivystää korttelikomitean vartija.

”Paikallishallinto on maksanut työläisten palkkasaatavat. Koneet myydään kulujen kattamiseksi”, sanoo vartija, joka kertoo nimekseen herra Wang.

Toisesta, paperituotteita valmistaneesta tehtaasta puolestaan on jo ehditty viedä myytäväksi kaikki, mikä irti lähtee.

Tehdassalin lattiassa on tummia kohtia paikoissa, joissa on ollut tuotantolinjoja. Seinille on jäänyt ilmastointilaitteista vain telineet. Hissikuilussa työskentelee yksinäinen asentaja.

”En tiedä muuta kuin että työnantajani käski minun tulla purkamaan tämän hissin”, mies sanoo.

Tehtaan ovelle on teipattu paikallishallinnon leimoilla varustettu asiakirja, jonka mukaan tehdas on velkaa viime loka- ja marraskuun palkkoja 173 työntekijälle yhteensä noin 1,3 miljonaa yuania eli noin 180 000 euroa. Paperin mukaan tehtaan omistajaa ei ole tavoitettu.

Mikko Paakkanen / HS
”Shenzhenin Longgangin alueen hallinnon sinetöimä”, kertoo lappu tehtaan ovessa.
”Shenzhenin Longgangin alueen hallinnon sinetöimä”, kertoo lappu tehtaan ovessa.

Näin käy Kiinassa usein, kun yritykseltä loppuu maksukyky. Yrityksen omistaja katoaa, ja velkojat jäävät ihmettelemään. Se johtaa lähes aina mielenilmauksiin, joissa työläiset vaativat palkkasaataviaan.

Myös G Creditin tehtaassa työläiset osoittivat ennen konkurssia mieltään tehtaan pihalla, koska heille ei ollut maksettu palkkoja.

”Työläisillä ei ole todellista edustusta ammattijärjestöissä, eivätkä paikalliset viranomaiset valvo, että työlakeja noudatetaan. Joukkomielenilmaukset ovat ainoa tapa osoittaa, että he ovat tosissaan”, sanoo Kiinan työläisten oikeuksia ajavan kansalaisjärjestön China Labour Bulletinin viestintäjohtaja Geoffrey Crothall toimistollaan Hongkongissa.

Kun omistajat häipyvät, viranomaiset takavarikoivat tehtaisiin jääneen omaisuuden ja maksavat yrityksen laskuista ainakin osan. Aivan ensin pyritään maksamaan palkat, jotta työläisten vaatimukset hiljenevät.

”Työntekijät eivät juuri koskaan saa kaikkea, mikä heille kuuluu, kuten ylityökorvauksia tai kaikkia palkanlisiä. Paikallisilta viranomaisilta he saavat ehkä puolet saatavistaan, ja usein he tyytyvät siihen”, Crothall sanoo.

Mikko Paakkanen / HS
Konkurssiin menneestä paperituotetehtaasta Shenzhenissä on irrotettu kaikki tavara, mikä irti lähtee.
Konkurssiin menneestä paperituotetehtaasta Shenzhenissä on irrotettu kaikki tavara, mikä irti lähtee.

Työläisten mielenilmaukset ovat lisääntyneet voimakkaasti. China Labour Bulletin listasi viime vuodelta eri puolilta Kiinaa lähes 2 800 työväen mielenosoitusta, lakkoa tai muuta mielenilmausta.

Toissa vuonna määrä oli puolet pienempi. Mielenilmauksissa vaaditaan Crothallin mukaan useimmiten maksamattomia palkkoja, kun yrityksen toiminta loppuu.

”Nyt, kun talouskasvu hidastuu, monilla yrityksillä on maksuvaikeuksia”, Crothall toteaa.

Talouskasvun hidastumisen ohella tehtaita sulkee talouden rakennemuutos. Kiinassa palkat ja muut kustannukset ovat nousseet, joten Kiina ei enää ole halpatuotantomaa, jossa kannattaa valmistaa yksinkertaisia teollisuustuotteita. Yksinkertaisen teollisuuden työpaikat vähenevät, mutta toisaalta kehittyneemmän teollisuuden ja palvelualojen työt ovat kasvussa.

Aivan niin huonosti Kiinalla ei näytä menevän, että odotettavissa olisi suurtyöttömyys, Crothall sanoo.

Noin 30 vuotta jatkuneen yhden lapsen politiikan takia Kiinan työikäinen väestö supistuu, ja joillakin aloilla pelätään jopa työvoimapulaa. Viime vuonna 16–59-vuotiaiden määrä väheni virallisen tilaston mukaan enemmän kuin koskaan, lähes viidellä miljoonalla ihmisellä.

Ainakin Shenzheniä ympäröivässä Helmijoen suistossa irtisanotut yleensä työllistyvät pian uudelleen.

”Työt voivat olla huonommin palkattuja, mutta työpaikkoja on”, Crothall sanoo.

Pari viikkoa sitten potkut saanut laadunvalvontainsinööri Zeng Zhichen, 35, aikoo aloittaa työnhaun heti kiinalaisen uudenvuoden juhlapyhien jälkeen. Ne jatkuvat ensi viikon lopulle.

”Irtisanominen masentaa”, Zeng sanoo. ”Mutta en usko, että minulle tulee vaikeuksia löytää uutta työpaikkaa.”

Zeng irtisanottiin Shenzhenissä olevasta saksalaisyhtiön sähkölaitetehtaasta, joka toimii yhä. Hän on riitauttanut irtisanomisensa, koska katsoo saaneensa potkut tuotannon vähenemisen vuoksi, vaikka syyksi kerrottiin, että hän ei ole ollut riittävästi työpaikallaan. Hänen mielestään syy ei ole pätevä, koska hän käytti työaikaansa paljon alihankkijoiden luona.

”Kahden viime vuoden aikana yhtiön tuotanto on vähentynyt. Tuotantolinjojen työläisillä ei ole ollut yhtä paljon ylityötunteja kuin ennen”, Zeng sanoo.

Kiinassa työnantajat eivät mielellään myönnä irtisanovansa tuotannollisista ja taloudellisista syistä ellei yhtiö lopeta toimintaansa kokonaan, koska silloin pitää maksaa irtisanomiskorvauksia.

Mikko Paakkanen / HS
Konkurssiin menneelle matkapuhelintehtaalle johtava portti on kiinni, ja ovet on sinetöity.
Konkurssiin menneelle matkapuhelintehtaalle johtava portti on kiinni, ja ovet on sinetöity.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat