Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomi menetti Petsamon hyvän öljykentän

Neuvostoliitolle luovutetun Petsamon edustalla piilee merenalainen aarre.

Talous
 

Petsamo ehti olla osa Suomea vain melko lyhyen ajan, eikä sen perään ole haikailtu samaan tapaan kuin Neuvostoliitolle menetettyä Karjalaa. Petsamo liitettiin Suomeen vasta 1920 ja luovutettiin Neuvostoliitolle 1944.

Nyt löytyisi kuitenkin uusi syy kaivata myös Petsamoa.

Petsamosta suoraan pohjoiseen, noin 300 kilometriä rannikosta, sijaitsee Fedinskin matalikko. Norja öljyteollisuuden mukaan matalikon alla lepäävät erittäin lupaavat öljyvarat, joita Venäläisyhtiö Rosneft yhdessä italialaisen Enin kanssa parhaillaan kartoittaa.

Barentsinmeren mittapuulla kenttä sijaitsee helposti hyödynnettävällä alueella, joka ei ole erityisen syvä eikä myrskyinen, eikä meri jäädy talvella.

Jos Neuvostoliitto ei olisi ottanut Petsamoa omaksi alueekseen vuonna 1944, sijaitsisi Fedinskin matalikko merkittäviltä osin Suomen talousalueella. Jos öljyn hinta olisi nykyistä parempi, matalikko voisi tuoda parin miljardin euron vuosittaiset tulot.

Fedinskin matalikolta on ensimmäisten kartoitusten mukaan nostettavissa 18,7 miljardia barrelia öljyä, joten sitä myös riittäisi joksikin aikaa.

Jossittelun jatkoksi voi miettiä, millainen rasite Petsamo olisi ollut Suomelle kylmän sodan aikana.

Suomen alue olisi ulottunut Murmanskin strategisten kohteiden tuntumaan. Presidentti Urho Kekkosella olisi ollut vielä vaikeampaa kuin todellisuudessa oli.

Eikä öljy tee onnelliseksi, paitsi Norjassa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat