Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Öljyn hinnan romahdus ei saanut norjalaisten hymyä hyytymään – porauslautat vaihtuvat kalankasvatus­laitoksiksi

Porauslautat vaihtuvat kalankasvatuslaitoksiksi, kun öljytulot romahtavat.

Talous
 
Salmar
Havainnekuva kertoo, miltä norjalaisen Salmar-yrityksen avomerelle suunniteltu kalanviljelylaitos voisi näyttää.
Havainnekuva kertoo, miltä norjalaisen Salmar-yrityksen avomerelle suunniteltu kalanviljelylaitos voisi näyttää. Kuva: Salmar
Fakta

Norja on rikas

 Norjan väkiluku on 5,1 miljoonaa, eli hieman pienempi kuin Suomen.

 Norjan bruttokansantuote henkeä kohden on IMF:n mukaan maailman kuudenneksi korkein. Suomi on sijalla 25.

 Norja on maailman kymmenenneksi suurin öljynviejä ja Euroopan tärkein maakaasun tuottaja.

 Norjan hallitsemat merialueet ovat kuusi kertaa suurempia kuin sen maa-alue.

Tromssa. Öljyn hinnan romahdus on ehtinyt synnyttää arvioita, että Norjan talouden pitkä menestyskausi on päättynyt. Mahdollinen vahingonilo on kuitenkin vähintään ennenaikaista.

Norjan tärkeimmän vientituotteen hinta on pudonnut alle puoleen, mutta maa on selvinnyt siitä todennäköisesti paremmin kuin mikään muu öljyn ja kaasun viennistä riippuvainen maa maailmassa. Se kuuluu myös puheissa.

”Avomeren öljynporauslauttojen teknologiaa sovelletaan nyt avomeren kalanjalostuslaitosten kehittämiseen”, kuvaili Norjan konservatiivinen pääministeri Erna Solberg tammikuun lopussa Arktisen alueen kehitystä arvioivassa vuosittaisessa konferenssissa.

Samalla kun öljyn hinta on laskenut on kalatuotteiden hinta noussut. Perattu ja siivottu 4,5 kilon lohi maksaa nyt enemmän kuin barreli Pohjanmeren öljyä, iloitsi Solberg. Päivän hinta on runsaat 30 euroa, ja Norja on molempien viennissä maailman kärkimaita.

Solbergin ja muiden norjalaisten vaikuttajien puheista oli vaikea löytää huolta tulevaisuudesta, vaikka öljyn ja kaasun hintojen putoaminen on tehnyt ison loven Norjankin vientituloihin.

Mukana on annos norjalaisten vahvaa optimismia. Kalatalous ei yksin lähimainkaan korvaa öljyteollisuutta.

Öljyn- ja kaasunviennin arvo oli vuonna 2014 oli noin 60 miljardia euroa ja koko kalatalouden runsaat seitsemän miljardia. Kalatuotteiden hinnannousu ei myöskään kata öljyteollisuuden menetyksiä. Valtioenemmistöinen öljy-yhtiö Statoil on ilmoittanut, että hintojen romahdettua viime vuonna sen tulos oli 4 miljardia euroa tappiollinen.

Artikkeliin liittyvät

”Öljyteollisuus on saattanut saavuttaa huippunsa”, Solberg myönsi. Hän kuitenkin arvioi, että alhaiset öljynhinnat kiihdyttävät maailmantaloutta ja lisäävät öljyn kulutusta.

”Tulee liikettä ylöspäin, vaikka ehkä ei aivan tasolle, johon olimme tottuneet”, hän sanoi.

Kalatalous ei ole läheskään Norjan ainoa mahdollinen korvike öljyn- ja kaasunviennille. Ulkoministeri Børge Brenden mukaan ”Norja on siirtymässä öljytaloudesta tietopohjaiseksi taloudeksi”.

Norjalaiset luettelevat mahdollisuuksia sujuvasti. Uusi iskusana on ”sinivihreä”. Se tarkoittaa uusimman teknologian ja kehityksen soveltamista kaikkeen, joka liittyy mereen. Listalla ovat myös muu tiede ja tutkimus, rakentaminen ja matkailu.

Ilmastonmuutoksen merkitys on erityisen suuri Norjalle sen valtavien arktisten merialueiden vuoksi, mutta lyhyellä tähtäimellä siitä on myös hyötyä.

Veden lämmetessä silliparvet ja niiden perässä valaat ovat tulleet Tromssan edustalle. Valassafarit ovat kaupungin uusi menestystuote. Tromssa on entuudestaan jättänyt Rovaniemen jälkeensä kansainvälisen arktisen yhteistyön keskuksena.

Pohjoisten alueiden merkitys korostuu Norjassa öljytulojen laskiessa, vaikka nimenomaan öljy- ja kaasuteollisuus aikanaan nostivat pohjoisen takamaasta kehittyneiksi alueiksi.

”Talouskasvu on vahvempaa pohjoisessa kuin muualla Norjassa”, korosti Brende. Tilanne näkyy myös OECD:n tuoreessa maakatsauksessa. Samalla kun investoinnit öljy- ja kaasuteollisuuteen ovat vuodessa romahtaneet, muut investoinnit ovat pysyneet vakaina. Niistä merkittävä osa kohdistuu pohjoiseen.

Pohjois-Norjassa energiasektorin investointien väheneminen tuntuu viiveellä. Jokunen vuosi sitten alle kolmessa prosentissa ollut työttömyys on Norjassa nyt 4,6 prosenttia, mutta keskittyy etelämmäs Stavangerin kaltaisiin öljyntuotannon keskuksiin, joissa alan työpaikkoja on karsittu nopeasti.

Kaiken avain Norjalle on kuitenkin edelleen öljy, opastaa Norjan öljy- ja kaasuteollisuuden keskusliiton toimitusjohtaja Karl Eirik Schjøtt-Pedersen.

”Vasta 45 prosenttia Norjan käytettävissä olevista kaasu- ja öljyvaroista on hyödynnetty”, hän painotti liikemiesyleisölle Tromssassa.

Hän myöntää, että ilmastositoumusten vuoksi osa öljyvaroista pitää jättää koskemattomiksi, mutta mahdollisia tuotantoalueita on Norjalla Barentsinmerellä vielä riittämiin, odottamassa korkeampia hintoja.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat