Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Venezuela muuttaa kultaansa käteiseksi

Maan talous on ajautumassa yhä syvemmälle kaaokseen. Inflaatio on kiihtymässä satoihin prosentteihin.

Talous
 
CARLOS GARCIA RAWLINS / Reuters
Pääkaupunki Caracasin asukkaat jonottivat ostamaan kaupasta kanaa tammikuun lopussa.
Pääkaupunki Caracasin asukkaat jonottivat ostamaan kaupasta kanaa tammikuun lopussa. Kuva: CARLOS GARCIA RAWLINS / Reuters
Fakta

Luonnonvaroiltaan rikas maa

 Venezuelan väkiluku on 29 miljoonaa.

 Vientituloista 96 prosenttia tulee öljystä.

 Maan talous on ollut ankarassa taantumassa vuodesta 2014 lähtien.

Venezuelan keskuspankki on uutistoimisto Reutersin saamien tietojen mukaan sopinut kultansa vaihtamisesta käteiseksi saksalaispankki Deutsche Bankin kanssa. Synkkään talousahdinkoon ajautunut maa tarvitsee kipeästi dollareita selvitäkseen erääntyvistä lainanlyhennyksistä.

Venezuelan noin 15,4 miljardin dollarin valuuttavarannosta yli 60 prosenttia on kultaharkkoina. Maalta on erääntymässä 9,5 miljardin dollarin edestä velanhoitomenoja tänä vuonna.

Kansalaiset kärsivät myös ruoka- ja lääkepulasta, koska valuuttaa ei ole riittänyt tuontitavaroidenkaan maksamiseen.

Raakaöljyn hinnan romahtaminen on ollut katastrofi öljytuloista elävälle Venezuelalle. Öljytulojen supistuminen on kuitenkin vain paljastanut edesmenneen presidentti Hugo Chávezin luoman sosialistisen suunnitelmatalouden konkurssin.

Valuuttasäännöstely on karkottanut ulkomaiset investoinnit, eikä valtavilla öljytuloilla ole onnistuttu luomaan kotimaista vientiteollisuutta tai muitakaan tuottavia investointeja. Venezuelan talous ajautui jyrkkään taantumaan jo vuonna 2014.

Reutersin mukaan keskuspankki ja Deutsche Bank sopivat alustavasti kultakaupan ehdoista jo joulukuussa. Osapuolet eivät kommentoineet tietoja suunnitellusta kaupasta.

Venezuela ei varsinaisesti luovu kultaharkoista vaan niin sanotussa swap-kaupassa se lainaa kultansa käteistä vastaan pankille. Näin toteutettuna sopimus ei vaikuta kullan hintaan.

Maa on toteuttanut vastaavia sopimuksia jo aiemmin.

Hätätoimista huolimatta kansainväliset sijoittajat pitävät maan vararikkoa todennäköisenä, jos todennäköisyyttä arvioidaan valtion lainoille otettujen luottoriskivakuutusten hintojen perusteella.

Venezuelan kansantalous on romahtamassa myös sisäisesti. Kun tavaroista on pula, hinnat nousevat hallitsemattomasti. Hallinto ja keskuspankki yrittävät pitää taloutta käynnissä klassisella mutta tuhoisalla keinolla eli painamalla lisää seteleitä.

Talouslehti Wall Street Journalin mukaan Venezuelaan tuotiin viime vuonna rahtikoneilla miljardien bolivarien edestä seteleitä ulkomaisista setelipainoista. Joulukuussa hallinto aloitti neuvottelut 10 miljardin lisäbolivarin tilaamisesta.

Kierrossa olevien setelien määrä noin kaksinkertaistui jo viime vuonna lähes 12 miljardiin bolivariin. Inflaatio laukkaa. Kansainvälinen valuuttarahasto IMF on ennustanut maahan tälle vuodelle 750 prosentin inflaatiota.

Venezuelan bolivar ei kellu, vaan valuutalla on useita hallinnollisesti päätettyjä vaihtokursseja. Erään virallisen vaihtokurssin mukaan yksi dollari maksaa runsaat kuusi bolivaria. Realistinen vaihtokurssi olisi ehkä noin 200-kertainen.

Venezuela ei ole saamassa helpotusta ahdinkoonsa öljyn hinnasta. Venezuela on maailman suurimpia öljyntuottajia.

Brent-raakaöljy maksoi perjantaina noin 34 dollaria barrelilta. Alimmillaan barrelihinta kävi tammikuussa alle 30 dollarissa. Vielä puolitoista vuotta sitten barreli maksoi 110 dollaria.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat