Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Carunan toimitusjohtaja Ari Koponen: ”Naamastani tuli tikkataulu”

Carunan toimitusjohtaja Ari Koponen suostuu pyytämään anteeksi vain asiakkailtaan, ei päättäjiltä.

Talous
 
Caruna selittää, miksi he nostavat hintojaan eniten
Caruna selittää, miksi he nostavat hintojaan eniten
Carunan toimitusjohtaja Ari Koponen haki syitä HSTV:n keskustelussa sille, miksi maan suurin verkkoyhtiö nostaa rajusti siirtohintojaan. Toimittaja: Esa Juntunen, kuva: HSTV.
Fakta

Ari Koponen, 52

 Ylioppilasmerkonomi, kauppatieteiden maisteri

 Työskenteli aiemmin Fortumin verkkoyhtiön toimitusjohtajana

 Naimisissa, yksi lapsi

 Harrastukset juoksu, hiihto ja kuntosali

 Sotilasarvo kersantti

Sähkönsiirtoyhtiö Carunan toimitusjohtajasta Ari Koposesta, 52, tuli kansankunnan julkkis tavalla, jota hän tuskin pahimmissa painajaisissakaan osasi ennakoida.

Sähkönsiirron rajut hinnankorotukset raivostuttivat ensin asiakkaat, sitten meni sekaisin eduskunta, ja ministerit syyttelevät toinen toisiaan. Kuin toisintoa entisen emoyhtiön Fortumin optiomiljoonakriisistä.

”Naamani on nyt kansakunnan tikkataulu”, Koponen sanoo.

Kaiken piti mennä aivan toisin: hallitusti, koordinoidusti ja avoimesti, niin kuin oppikirjat kauppakorkeassa Koposellekin opettivat.

Linjaus oli, että vaikka piti kertoa asiakkaille ikäviä hinnankorotusuutisia, toimitaan avoimesti. Ja lasketaan eurojen lisäksi vielä korotusprosentit päälle, ettei päästä syyttämään ujutuksesta.

”Meillä ovat vahvat perustelut korotuksille. Siinä epäonnistuimme, että keskustelu muuttuikin eurokorotusten sijaan prosenttikeskusteluksi. Avoimuus kääntyi meitä vastaan”, Koponen sanoo.

Caruna, jonka nimeä aniharva tunnisti, tai Koponen, josta vielä harvempi oli edes kuullut, nousivat hetkessä mediamyrskyn keskiöön.

”En ole aiemmin ollut eturivissä. Olen aina ollut takarivin poika”, hän hymähtää.

Carunaa syytetään ahneudesta, veropuliveivauksesta ja monopoliaseman röyhkeästä hyväksikäytöstä. Vastemielistä toimintaa, luonnehti pääministeri.

”Varauduimme keskusteluun, mutta reaktion kerroin yllätti täysin”, Koponen tunnustaa.

”Toimialastahan kaikilla on mielipide. Kun sähköt ovat poikki, silloin keskustellaan. Kun korjataan infraa, siitäkin puhutaan. Ja kun pitkään kympissä pysynyt tuote maksaa yhtäkkiä 12,70 euroa, kuka siitä lähtökohtaisesti pitää?”

Koponen toistaa kuin kasetilta, että laki määräsi investoimaan, ja siksi hintoja joudutaan nostamaan, ja hän on pahoillaan asiakkaiden mielipahasta.

”Ei meidän hommamme todellakaan ole aiheuttaa asiakkaille mielipahaa. Meidän hommamme on varmistaa, että sähköt eivät katkea.”

”Ja voin nyt sanoa, että haluan pyytää asiakkailtamme anteeksi. Pyydän vilpittömästi anteeksi mielipahaa, jonka olemme aiheuttaneet. Keneltä en suostu pyytämään anteeksi, ainakaan heti, ovat poliitikot.”

Siis poliitikot, jotka talvimyrskyjen sähkökatkoksissa julistivat, että tämä ei käy, ja säätivät sähkönsiirrolle uudet pelisäännöt.

”Jo silloin kaikki sanoivat, että siirtohinta nousee uuden lain seurauksena. Ja kun se nousi, lähes sama porukka nyt kysyy, että mitä? Nousevatko hinnat?”

Koponen on pyörityksestä selvästi tuskaantunut, vaikka hänellä on Carunan hallituksen tuki. Hän ei suostu arvioimaan, olivatko kertarysäyksenä tehdyt rajut korotukset vakava johdon virhe.

”Niin, ajattelinko tarpeeksi vai ajattelinko väärin,” Koponen miettii. ”Ilmeisesti en hoksannut, mitä tulossa oli. Naiiviutta ehkä, mutta eniten uskoa siihen, että kun jotain lakiin kirjoitetaan, niin sitten seistään yhteisessä rintamassa, eikä ryhdytä sen jälkeen nakkelemaan keppejä ja kalikoita. Eihän se ole vastuunkantoa.”

Korotuksia ei Koposen mukaan peruta. Kuluttajaviranomaisen kanssa keskusteltiin perjantaina, mitä muuta voisi tehdä. Maan hallitus taas miettii korotuksille kattoa ja yhtiöiden tehoseurantaa. Caruna on yhtiöistä suurin: sillä on 640 000 asiakasta.

”Jos lakeja ruvetaan kovasti tohtoroimaan ja peukaloimaan, voi olla, että kaikkien yhtiöiden tulorahoitus ei kestä.”

Elämä oli aiemmin leppeämpää. Urapolku alkoi Imatran Voimalla ja eteni pienten sähköyhtiöiden kautta Fortumin verkkoyhtiön johtoon. Koponen pääsi mukaan myös Fortumin optio-ohjelmaan.

Syytökset ahneudesta silti korpeavat.

”Olen 21 vuotta tehnyt näitä hommia. Jos olisin halunnut tehdä pikavoittoja, olisin tehnyt ne jo ja laittanut rahat Caymansaarille. ”

”Pidän vilpittömästi työstäni. Kohukin kuuluu työhön, vaikka se väliin ilkeältä tuntuukin. Koen tekeväni hyvää perustyötä suomalaisen yhteiskunnan eteen. ”

Carunan logo, plussat ja miinukset, osuvat pääkonttorin ulkoseinästä Leppävaarassa ensimmäisiksi silmiin. Kuviosta hahmottuu monelle risti. Ei pitäisi, Koponen oikoo.

”Logolla haluttiin kuvata sähköä, positiivista energiaa. Sitähän me haluamme synnyttää.”

HSTV-keskustelu: Caruna vastaa sähkökritiikkiin
HSTV-keskustelu: Caruna vastaa sähkökritiikkiin
Kotitalouksissa sana Caruna on viime päivinä herättänyt närkästymistä. Sähköverkkoyhtiö aikoo nostaa tuntuvasti sähkönsiirron hintaa, ja se tahkoaa samalla myös hyvät tuotot. Miten tämä on mahdollista, sitä puidaan HSTV:n keskustelussa, jossa on haastateltavana Carunan toimitusjohtaja Ari Koponen. Toimittaja: Esa Juntunen, kuva: HSTV.
Täystyrmäys siirtohintojen korotuksille eduskunnassa
Täystyrmäys siirtohintojen korotuksille eduskunnassa
Carunan korotuksia sähkön siirtohintoihin pidetään laajalti kohtuuttomina. Toimittaja, kuvaus ja leikkaus Kalle Koponen.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat