Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomen vienti väheni viime vuonna – Venäjä ja halpa öljy vaikuttivat

Venäjä putosi vientimaiden joukossa viidenneksi. Saksa oli viennin kohdemaista ykkönen.

Talous
 
Mika Ranta / HS
Kontteja Vuosaaren satamassa maaliskuussa 2015.
Kontteja Vuosaaren satamassa maaliskuussa 2015. Kuva: Mika Ranta / HS

Suomen tavaraviennin arvo aleni viime vuonna neljä prosenttia, kertoo Tulli ennakkotiedoissaan.

Viennin arvon laskuun vaikutti lähinnä kaksi tekijää, vietyjen öljytuotteiden alentuneet hinnat, sekä voimakkaasti vähentynyt vienti Venäjälle.

Öljytuotteiden viennin arvo laski jo tammi-marraskuussa 41 prosenttia ja vienti Venäjälle samana ajanjaksona 34 prosenttia.

Venäjä putosikin viime vuonna Suomen vientimaiden joukossa viidennelle sijalle. Näin matalalla se ei ole ollut pitkään aikaan.

Vientimaista tärkein oli Saksa, jonne viedyn tavaran arvo muodosti kaikesta viennistä 14 prosenttia. Kakkonen oli Ruotsi, kolmonen Yhdysvallat ja sijalla neljä ennen Venäjää oli Hollanti.

Vienti oli viime vuonna arvoltaan 53,5 miljardia euroa. Tuonnin arvo väheni kuusi prosenttia ja jäi 54,2 miljardiin euroon.

Kauppatase oli viime vuonna Suomelle alijäämäinen, mikä tarkoittaa, että tuonnin arvo ylitti viennin arvon.

Alijäämä tosin pieneni selvästi edellisvuosiin verrattuna, koska tuonti väheni enmmän kuin vienti.

Kauppatase jäi ennakkotietojen mukaan 690 miljoonaa euroa alijäämäiseksi. Vuonna 2014 alijäämä oli lähes 1,8 miljardia euroa ja vuonna 2013 vajetta oli kertynyt 2,4 miljardia euroa.

Alijäämä EU-maiden kanssa käydyssä kaupassa kuitenkin kasvoi lähes 2,5 miljardiin euroon. EU-maiden ulkopuolisten maiden kanssa käytävä kauppa oli puolestaan ylijäämäistä lähes 1,8 miljardia euroa.

Vienti laskettuna ilman öljytuotteita ja ilman vientiä Venäjälle oli hienoisessa kasvussa tammi-marraskuun tietojen perusteella.

EU-maiden osuus Suomen viennistä kasvoi nousten 57,3 prosentista 58,8 prosenttiin. Myös tuonnissa EU-maiden osuus nousi.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat