Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Mitä tehdä, kun Applen laite lukkiutuu? – Kuluttajavirasto: Vastuu vaihtelee tapauskohtaisesti

Kuluttajan kannattaa ottaa yhteyttä kuluttajaneuvontaan, mikäli laite on mennyt lukkoon

Talous
 
Michaela Rehle / Reuters
Applen iPhone 6 kokeilussa tammikuussa Münchenissä Saksassa.
Applen iPhone 6 kokeilussa tammikuussa Münchenissä Saksassa. Kuva: Michaela Rehle / Reuters

On vaikea sanoa, kuka on vastuussa lukkoon menneestä Apple-laitteesta.

”Tämä asia on monimutkainen”, toteaa lakimies Jukka Kaakkola Kilpailu- ja kuluttajavirastosta.

HS kertoi lauantaina, että Applen uudet iPhone-puhelimet muuttuvat käyttökelvottomiksi, jos tietyt korjaukset tehdään muualla kuin Applella. Jos ulkopuolinen vaihtaa käynnistysnäppäimen, laite antaa Error 53 -vikaviestin ja menee lukkoon.

Applella on velvollisuutensa perustella, miksi laitteet vaativat nimenomaan Apple-korjaamon eikä ulkopuolinen korjaamo käy, Kaakkola kertoo.

Hänen mukaansa kuluttajan kannattaa ottaa yhteyttä kuluttajaneuvontaan, mikäli laite on mennyt lukkoon. Seuraava vaihtoehto on olla yhteydessä kuluttajariitalautakuntaan, joka voi antaa asiassa ratkaisusuosituksia.

”Siinä [riitauttamisessa] tarvitsee arvioida asiaa eri puolilta. Onko se kuluttajan kannalta kohtuutonta, jos joutuu kustantamaan itse vahingot, jotka aiheutuvat Applen ohjeiden vastaisesta huollosta.”

Ensisijaisesti lukkoon mennyttä laitetta on soviteltava Applen kanssa, mutta jos laite on mennyt lukkoon ulkopuolisen korjaajan käsissä, korjaamokaan ei ole täysin vastuusta vapaa.

”Jokaisen korjaamon pitää toimia ammattimaisesti ja huolellisesti ja ottaa kuluttajan etu huomioon korjauksissa. Jos korjaamo on menetellyt huolimattomasti, niin sitä täytyy sitten selvitellä tapauskohtaisesti.”

Kuluttajaneuvontaan ei ole tullut valitusta varmasti samankaltaisesta tapauksesta.

”Tähän mennessä olen löytänyt vain kaksi tapausta, joissa puhuttiin lukkoon menneestä Applen laitteesta. Tiedot olivat niin niukat, etten tiennyt, onko kyse tällaisesta tapauksesta.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat