Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Vakuutusten arvostellaan luovan eriarvoisuutta

Yksityisellä ajan voi varata suoraan erikoislääkärille.

Talous
 
Anu Vallinkoski

Lasten sairauskuluvakuutusten yhteiskunnalliset vaikutukset puhuttavat tämän tästä. Moni asiantuntija ajattelee, että vakuutukset eriarvoistavat lapsiperheitä.

”Yksityiselle lääkäriasemalle pääsee yleensä etenkin iltaisin ja viikonloppuisin nopeammin hoitoon kuin julkiselle terveysasemalle. Yksityisellä voi varata ajan suoraan erikoislääkärille, mutta julkisella puolella pitää mennä ensin yleislääkärille. Ja jos on vakuutus, kynnys käyttää yksityisiä palveluita laskee”, selittää vakuutusalan muutoksesta väitellyt Jyri Liukko. Hän työskentelee erikoistutkijana Eläketurvakeskuksessa.

Eriarvoisuutta lisää sekin, että osa vakuutuksista korvaa myös lääkekuluja.

Sairauskuluvakuutuksia tutkinut emeritusprofessori Hannu Valtonen Itä-Suomen yliopistosta puolestaan huomauttaa, että vakuutusten ottaminen on lisännyt lääkärikäyntejä, vaikka hoidon tarve ei välttämättä olekaan lisääntynyt.

”Lääketieteellinen logiikka häviää: toiset käyvät lääkärissä useammin kuin olisi tarve”, hän sanoo.

Paljon on puhuttanut myös julkisen terveydenhuollon rapistuminen. Pelkona on, että terveysasemien lääkärit eivät saa riittävästi kokemusta lasten hoidosta, kun niin moni käy vain yksityisillä lääkäriasemilla.

”Tunnen argumentin, mutta en tekisi hätäisiä johtopäätöksiä. Aihetta ei ole tutkittu”, Liukko sanoo.

Vaikka viime vuosina sairauskuluvakuutusten suosio on kasvanut vauhdilla, voi into ottaa vakuutuksia myös hiipua.

Sosiaali- ja terveydenhuollon sote-uudistus saattaa lyhentää jonoja ja helpottaa hoitoon pääsyä iltaisin ja viikonloppuisin. Tällöin häviäisi yksi syy ottaa vakuutus.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat