Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

The Guardian: EU puuhaa it-jättien verotietojen julkistamista – Luxleaks-skandaali nostatti raivon verokikkailua kohtaan

EU-komissio on käynyt yhä aggressiivisemmin monikansallisten yhtiöiden ja jäsenmaiden verosuhmuroinnin kimppuun.

Talous
 
Stephen Lam / Reuters
Facebookin toimitusjohtaja Mark Zuckerberg isännöi keskustelutilaisuutta syyskuussa yhtiön tiloissa Menlo Parkissa Californiassa.
Facebookin toimitusjohtaja Mark Zuckerberg isännöi keskustelutilaisuutta syyskuussa yhtiön tiloissa Menlo Parkissa Californiassa. Kuva: Stephen Lam / Reuters

Bryssel

Euroopan unionin komissio valmistelee lakiehdotusta, joka pakottaisi amerikkalaiset it-jätit – kuten Googlen, Facebookin ja Amazonin – raportoimaan kussakin jäsenmaassa saamansa voitot ja maksamansa verot julkisesti, brittilehti The Guardian kertoo.

Lehden mukaan kyseinen lakiehdotus julkaistaan huhtikuun 12. päivä, minkä jälkeen se menisi Euroopan parlamentin ja jäsenmaiden käsittelyyn.

Komission tiedotustilaisuudessa vahvistettiin maanantaina, että meneillään on “eri vaihtoehtoja kartoittava” selvitystyö, mutta vasta maaliskuun jälkeen selviää, miten asiassa edetään.

EU on aiemminkin käynyt suurten kansainvälisten yhtiöiden kimppuun, kun on havaittu, että ne maksavat olemattomia veroja. Erityisesti Luxemburgin vuonna 2014 paljastetun veroskandaalin jälkeen EU-instituutioissa on ollut kasvavaa raivoa eri maiden verojärjestelyjä kohtaan.

EU-parlamentin virkamieslähteet toteavat, että vaatimus maakohtaisesta raportoinnista ja sen tuomasta läpinäkyvyydestä on pitkään vellonut hanke. Parlamentti on vaatinut raportointia esimerkiksi osaksi osakkeenomistajien suojaa koskevaan direktiiviin, mutta siitä vielä neuvotellaan eri EU-tahojen kesken.

EU-komissio on käynyt viime aikoina entistä aggressiivisemmin kansainvälisten yhtiöiden saamien verohuojennusten kimppuun. Tammikuussa komissio määräsi 35 yhtiötä maksamaan 700 miljoonan euron verosaatavat Belgialle – verohuojennukset rinnastettiin komissiossa kilpailua vääristävään valtiontukeen.

Joulukuussa komissio alkoi tutkia pikaruokayhtiö McDonald’sin verotusta Luxembourgissa. Komission mielestä on omituista, että yhtiön saamista yli 250 miljoonan euron voitoista ei ollut maksettu senttiäkään yritysveroa.

Jäsenmaiden verotukseen koskeminen on hankala aihe, koska jäsenmaat ovat osaltaan päättämässä EU-lainsäädännöstä ja ne kilpailevat keskenään monikansallisten yhtiöiden suosiosta. Koko EU:ta ajatellen tilanteen tekee kiperäksi se, että se kilpailee paikastaan muita maailman talousmahteja vastaan.

Verokomissaari Pierre Moscovici totesi tammikuussa EU-parlamentin kuulemisessa, että “meillä on vakava ongelma verojen välttelyn ja läpinäkyvyyden kanssa. Liian monet ihmiset ovat sulkeneet silmänsä tältä.”

Hän kuitenkin lisäsi, että EU:n on oltava tarkkana, ettei liian tiukoilla laeilla haavoiteta EU-alueella toimivien yritysten kilpailukykyä. Tämän hän sanoi nimenomaan pakolliseen maakohtaiseen vero- ja voittoraportointiin liittyen.

Vuonna 2014 joukko kansainvälisiä toimittajia paljasti niin sanotut Luxleaks-asiakirjat, jotka osoittivat, että sadat yhtiöt olivat saaneet erittäin huokeaa verokohtelua Luxemburgissa. Yritysten joukossa oli myös joitakin suomalaisia tai Suomeen kytköksissä olevia firmoja.

Yhdysvaltain hallinnosta on valitettu, että EU kohtelee amerikkalaisfirmoja epäreilulla tavalla. “Meitä huolestuttaa se, että EU-komissio näyttää keskittyvän kohtuuttomalla tavalla amerikkalaisyrityksiin”, Yhdysvaltain kansainvälistä veropolitiikkaa johtava Robert Stack totesi Financial Times -lehdelle tammikuun lopussa.

Komission puuhaama lakihanke koskee kuitenkin kaikkia ylikansallisia yhtiöitä, EU-maiden ja muiden.

Esimerkiksi Britanniassa on kohistu siitä, miten mitättömiä veroja valtavia voittoja tekevät yhtiöt, kuten Google ja Facebook, maksavat. Toissa vuonna Facebook maksoi 4 000 punnan verot, mikä on 20 prosenttia vähemmän kuin mitä tavallinen britti maksaa vuosittain.

Luxleaks-skandaali on heikentänyt myös EU-komission puheenjohtajan Jean-Claude Junckerin uskottavuutta, sillä hän toimi Luxemburgin pää- ja valtiovarainministerinä niinä vuosina, kun jättiyhtiöille tarjottiin makeita verodiilejä.

The Guardianin artikkelin mukaan Juncker tukee nyt tekeillä olevaa hanketta, jossa suuryhtiöiden voitot ja verot eri EU-maissa läpivalaistaan.

Verotuksen oikeudenmukaisuutta ajavat aktivistijärjestöt ovat kiitelleet komission uutta terhakkuutta veronkierron kitkemiseksi. Ja toisaalta on esitetty arvostelua, että otteet ovat yhä riittämättömiä.

Myös suomalaiset EU-parlamentaarikot eli mepit ovat vaatineet veronkiertoa kuriin. Liisa Jaakonsaari (sd) vaati maanantaisessa blogi-kirjoituksessaan “stoppia veronkierrolle”, joka hänen mielestään ampuu kaikkien yhteiseen jalkaan – sekä Suomessa, EU-tasolla että maailmanlaajuisesti.

“Tällä hetkellä veronkierto on aivan liian helppoa verosääntöjen monimutkaisuuden ja maiden puutteellisen yhteistyön vuoksi. Verokikkailun avulla yhtiöt voivat pienentää tuloveronsa yksinumeroisiin lukuihin ja riistää jäsenvaltioiden taloudesta miljardeja euroja vuosittain”, Jaakonsaari kirjoitti.

Kimmokkeen Jaakonsaaren tekstille oli antanut kotimaisen sähköverkkoyhtiö Carunan hinnankorotukset ja aggressiivinen verokikkailu. Ylen mukaan yhtiö oli maksanut 1,6 prosentin verot yli 50 miljoonan euron liikevoitoistaan vuonna 2014.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat