Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

HS vertaili sähkön siirtohintoja – Carunan hinnat korotusten jälkeen viidenneksi kalleimpia

Sähkön siirtohinnat vaihtelevat erittäin paljon eri puolilla Suomea. HS vertaili sähkölämmitteisessä pientalossa asuvan siirtokuluja.

Talous
 
Mika Ranta / HS
Toni Peltonen asensi maanantaina maadoitusjohtoja Vantaan Energian sähköasemalla Hakkilassa. Vantaan Energia nosti sähkönsiirtohintojaan vuoden alussa, koska yhtiö uusii sähköasemiaan.
Toni Peltonen asensi maanantaina maadoitusjohtoja Vantaan Energian sähköasemalla Hakkilassa. Vantaan Energia nosti sähkönsiirtohintojaan vuoden alussa, koska yhtiö uusii sähköasemiaan. Kuva: Mika Ranta / HS
Fakta

Sähkön siirtohinta

 Sähkön hinnasta noin kolmasosa koostuu siirtomaksuista. Siirtohintoja ei voi kilpailuttaa, koska siirto on sähköverkon omistajan yksinoikeus eli monopoli.

 Siirtohinnat muodostuvat kiinteästä perusmaksusta (euroa/kk), kulutuksen mukaan määräytyvästä maksusta (senttiä/kWh) ja veroista.

 Energiavirasto valvoo sähkönsiirron hinnoittelun kohtuullisuutta.

Suomessa kohistaan energiayhtiö Carunan siirtohintojen huimista korotuksista. Korotuksen jälkeenkin Carunan siirtohinta jää hieman alle korkeimpien maksujen, jos vertaa sähkölämmitteisten pientalojen sähkönsiirron hintoja.

Sähkönsiirrosta eniten maksavat pientaloasukkaat Parikkalassa ja Lankosken Sähkön alueella, kertoo Energiaviraston tilasto. Siellä kilowattihinnat ovat yli yhdeksän senttiä. Noin 8,5 senttiä veloittavat Kuoreveden Sähkö ja Loiste Sähköverkko, joka toimii Kainuussa.

Carunan keskihinta on korotuksen jälkeen 8,01 senttiä kilowattitunnilta sähköllä lämpiävässä pientalossa.

Muut yhtiöt Suomessa eivät peri yli kahdeksan sentin siirtohintaa.

Parikkalan Valo nosti sähkönsiirron hintaa vuoden alusta keskimäärin seitsemän prosenttia. Hintaa nostavat pitkät välimatkat ja myrskytuhoille altis alue, kertoo Parikkalan Valon toimitusjohtaja Janne Rouvinen.

”Toimimme harvaan asutulla alueella Laatokan ja Saimaan välisellä kankaalla, jota myrskyt usein koskettavat.”

Siirtohintoja ovat nostaneet maakaapelointi ja sähkölinjojen siirto metsistä esimerkiksi teiden varsille tai pelloille. Sähkömarkkinalaki velvoittaa sähköverkkoyhtiöt parantamaan jakelun varmuutta vuoteen 2028 mennessä. Tämä merkitsee esimerkiksi sähkölinjojen maakaapeloimista taajama-alueilla.

Rouvinen kuitenkin painottaa, ettei yhtiö ole hakenut suurinta mahdollista tuottoa vuosina 2005–2014 eli sitä määrää, jonka Energiavirasto olisi sallinut.

”Jos meillä olisi ulkopuolinen omistaja, joka halkee maksimaalista tuottoa sijoitetulle pääomalle, niin asiakkaat olisivat maksaneet 14 miljoonaa enemmän.”

Huokeimmin sähköllä taloaan voivat lämmittää keravalaiset, joiden sähkönsiirron kilowattihinta on 5,46 senttiä. Toisena vielä helmikuussa ovat espoolaiset 5,53 sentin hinnallaan. Sijoitus muuttuu maaliskuun alussa, kun Espoon Caruna nostaa hinnan 6,23 senttiin.

Edullisimmat sähkönsiirtohinnat ovat lähes poikkeuksetta tiiviisti rakennetuissa kaupungeissa. Esimerkiksi Vantaan Energian alueen sähkönsiirtohinnat ovat vertailun häntäpäässä, vaikka yhtiö korotti hintojaan vuoden alussa noin seitsemällä prosentilla.

Mika Ranta / HS
Vantaan Energian Hakkilan sähköasemaa saneerataan parhaillaan.
Vantaan Energian Hakkilan sähköasemaa saneerataan parhaillaan.

Syynä korotukseen olivat investoinnit sähköasemien uusintaan ja se, että Fingrid nosti kantaverkkomaksujaan vuoden 2016 alussa, kertoo kehityspäällikkö Juho Paloposki Vantaan Energia Sähköverkot Oy:stä.

Huokea siirtohinta johtuu Paloposken mukaan siitä, että Vantaa on tiiviisti rakennettu ja etäisyydet ovat lyhyitä. ”Maaseudulla verkkoa tulee paljon enemmän per asukas.”

Myös Kokkolan sähkönsiirtoyhtiö Kenetin siirtohinta on suhteellisen alhainen, koska kaupunki on tiiviisti rakennettu. ”Paljon riippuu myös yhtiön politiikasta, haluaako ottaa maksimituoton”, sanoo Kokkolan Energian toimitusjohtaja Mikko Rintamäki.

Kohu siirtohinnoista alkoi, kun Suomen suurin sähkönjakelija Caruna ilmoitti nostavansa sähkön siirtohintoja maaliskuun alusta lähtien kymmeniä prosentteja. Hintojen korotuksen suuruus riippuu asiakasryhmästä.

”Tällä hetkellä katsomme sitä, miten tasapuolisesti korotukset ovat kohdistuneet eri asiakkaille ja eri asiakasryhmille. He ovat julkaisset hintatietoja, mutta meidän täytyy selvittää perusteita tarkemmin”, kertoo Energiaviraston johtaja Veli-Pekka Saajo.

Caruna perustelee sähkönsiirron hinnankorotuksia muun muassa toimitusvarmuuden parantamisella. Yhtiö toimii Uudellamaalla, Hämeessä, Lounais-Suomessa, Satakunnassa, Pohjanmaalla ja Lapissa.

Caruna syntyi sen jälkeen, kun valtionyhtiö Fortum myi sähkönsiirtoliiketoimintansa Suomessa joulukuussa 2013 Suomi Power Networks Oy:lle.

Oikaisu 9.2.2016 kello 10.05: Grafiikassa oli väärä yksikkö. Hinnat ovat senttiä kilowattitunnilta, eivät euroa kilowattitunnilta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat