Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tuoretta leipää alkaa saada kaupoista sunnuntaisin – Vaasan Oy ryhtyy ensimmäisenä sunnuntaileivontaan

SOK:n vähittäiskaupan johtaja Ilkka Alarotu: ”Olemme olleet yhteyksissä leipomoihin ja toivoneet tätä.”

Talous
 
Seppo Solmela
Vaasan Oy:n Ruispalat-pussi kaupan hyllyllä.
Vaasan Oy:n Ruispalat-pussi kaupan hyllyllä. Kuva: Seppo Solmela
Fakta

Aukiolo vapautui vuodenvaihteessa

 Kauppojen aukioloajat vapautuivat tammikuun alussa. Kaupat saavat nyt itse päättää, milloin ne pitävät ovensa auki. Kauppa voi olla auki vaikka yön läpeensä.

 Taustalla on pääministeri Juha Sipilän (kesk) johtaman hallituksen ohjelma. Siinä luvattiin karsia turhaa sääntelyä, ja päivittäistavarakauppa toivoi vapaata aukioloa.

 Parhaillaan aukioloista on menossa eräänlainen kansanäänestys. Asiakkaat äänestävät jaloillaan, milloin kauppojen kannattaa pitää ovet auki.

Kauppojen vapautuneet aukioloajat alkavat näkyä myös elintarvikkeiden tuotantoketjussa.

Leipomoyhtiö Vaasan Oy kertoo ryhtyvänsä leipomaan ja toimittamaan leipää kauppoihin myös sunnuntaisin.

SOK:n vähittäiskaupan johtaja Ilkka Alarotu on mielissään päätöksestä.

”Olemme olleet yhteyksissä leipomoihin ja toivoneet tätä. Tämä on meille hyvä asia.”

Ensimmäiset sunnuntaitoimitukset lähtevät Vaasan Oy:n leipomoilta ensi sunnuntaina.

Vaasanin toimitusjohtaja Thomas Isaksson kertoo uudistuksen perustuvan havaintoon, että monin paikoin tuore leipä ja etenkin ruisleipä on usein loppunut kaupoista sunnuntaisin.

”Harjoittelimme sunnuntaileivontaa viime Tapaninpäivänä neljässä leipomossa ja teimme laskelmia kannattavuudesta.”

Laskelmien pohjalta Vaasan Oy aikoo käynnistää leivonnan kaikissa kahdeksassa leipomossaan, mikä tarkoittaa, että yhtiö pystyy kattamaan tuoreen leivän toimitukset lähes koko maassa.

”Tämähän ei ole mikään ihan yksinkertainen kuvio. Leipomojen käynnistäminen on jo iso teollinen prosessi, ja leivonnan lisäksi kuljetukset ovat yhtä tärkeitä, jotta tavara tulee tuoreena perille.”

”Ja kaikki tehdään sunnuntain palkkataksoilla, joten siitä tulee kallis päivä. Pidemmän päälle, jos tämä vakiintuu ja sunnuntaitoimituksista tulee tärkeä osa leivontaa, tämä palkka-asia on ratkaistava”, Isaksson sanoo.

Yhtiön päätökseen vaikuttivat keskustelut kaupan ketjujen kanssa. Sieltä tuli viestiä, että sunnuntaimyynti on kasvanut. Uuden aukiolokäytännön alkamisen jälkeen myynti on kasvanut jokaisena sunnuntaina.

Työvoimaa Vaasan Oy ei aio palkata heti lisää, vaan aluksi mennään ylitöillä tai muilla ratkaisuilla.

Sunnuntaimyynnin kasvu ei välttämättä kasvata paljon leivän kokonaismenekkiä, myyntiajat vain muuttuvat. Tällöin työvoimakysymys hoidetaan leipomoissa työvuoromuutoksin.

Vaasan Oy ja sitä suurempi Fazer ovat maan johtavat leipomot ja ainoat, jotka pystyvät kattamaan jakelullaan koko maan. Kooltaan seuraavat leipomot ovat keskisuuria.

Vaasan Oy:llä on työntekijöitä noin tuhat, joista 800 työskentelee leipomoissa. Yksityiset kuljetusyritykset hoitavat jakelun leipomoista suoraan myymälöihin, joita verkostoon kuuluu noin kolme tuhatta.

SOK:n Alarotu sanoo, että tuoretuotteista leipä ja leivonnaiset ovat sunnuntaisin tärkein tuotealue.

”Asiakkaat ovat toivoneet meiltä tuoretta leipää. Moni voi tulla sunnuntaina kauppaan vain sen takia. Uskon, että jos tämä yleistyy, niin leivän kokonaiskulutuskin voi lisääntyä.”

Alarodun mukaan muissa elintarvikkeissa tuoreus ei ole yhtä tärkeää kuin leivissä, koska muissa on vähintään usean päivän säilyvyys.

”Näiden muiden tuotteiden kohdalla on kyse siitä, että kauppa oppii tilaamaan ja tuottajat tuottamaan oikeat määrät viikonvaihteen varalle. Tässä on vielä opettelemista.”

Alarodun mukaan SOK on toivonut leipätoimituksia sunnuntaiksi muiltakin leipomoilta.

”Jokainen ratkaisee itse, lähteekö tähän mukaan.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat