Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Carunan hinnan­korotukset jakavat rajusti elinkeino­elämää: EK ymmärtää – Suomen Yrittäjät ja MTK tuomitsevat

Suomen Yrittäjät ja MTK tuomitsevat jyrkästi Carunan rajut hinnankorotukset. Elinkeinoelämän Keskusliitto muistuttaa, että siirtohinnat ovat olleet jo pitkään alakantissa.

Talous
 
Kimmo Räisänen, Trond Trosdahl ja Martti Kainulainen / Lehtikuva
Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Jussi Järventaus, EK:n johtava energia-asiantuntija Mikael Ohlström ja MTK:n puheenjohtaja Juha Marttila.
Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Jussi Järventaus, EK:n johtava energia-asiantuntija Mikael Ohlström ja MTK:n puheenjohtaja Juha Marttila. Kuva: Kimmo Räisänen, Trond Trosdahl ja Martti Kainulainen / Lehtikuva

Carunan roimat sähkön siirtohintojen korotukset jakavat rajusti yrityskenttää.

Elinkeinoelämän keskusliitto (EK) ymmärtää kovatkin korotukset. Suomen Yrittäjät (SY) vaatii korotusten perumista ja pohtii vastatoimia. Maanviljelijöiden, metsänomistajien ja maaseutuyrittäjien MTK perää kaapelointivelvoitteen uudelleen arviointia.

”Näin isoja korotuksia ei pidä tehdä. Korotukset ovat kohtuuttomat. Ne vaikeuttavat yritysten tilannetta entisestään. Korotukset saattavat siirtyä myös asiakkaiden maksettavaksi, jos yrityksellä vain on hinnoitteluvoimaa”, sanoo SY:n toimitusjohtaja Jussi Järventaus.

Ryhmäkanne ei yrittäjän asiaa auta, vain kuluttajia. Yrittäjänsuojalaista voisi Järventauksen mukaan löytyä yrittäjälle apua.

”Kyseeseen voisi tulla kohtuuttomien sopimusehtojen sovittelu. Se on yrittäjän oikeussuojakeino kohtuuttomien ehtojen varalta. Katsomme sen soveltuvuuden näihin korotuksiin”, Järventaus sanoo.

Suomen Yrittäjät aikoo jo pikapuoliin lähettää jäsenkunnalle kiertokirjeen, joka kertoo mahdollisuuksista vaikuttaa hinnankorotuksiin.

Tilanne on hankala. Nopeita keinoja ei ole, eikä olemassaoleviin sopimuksiin voi lähtökohtaisesti puuttua.

”Näitä korotuksia pitää tarkastella tietysti voimassa olevan lainsäädännön mukaisesti”, Järventaus sanoo.

”Lainsäädäntöä pitäisi muuttaa niin, että isoille korotuksille vaaditaan etukäteen viranomaisten hyväksyntä. Kun kyse on luonnollisesta monopolista, silloin tarvitaan hintasäännöstelyä. Ja toivottavasti se tulisi nopeasti voimaan.”

Järventaus toivoo, että Caruna peruisi korotukset.

”Yksinkertaisinta olisi, että Caruna peruisi päätöksensä ja tekisi maltillisemmat korotukset. Jälkikäteinen hintakontrolli, jonka nykylaki mahdollistaa on liian hidas, eikä toimi tässä tilanteessa.”

EK:n johtava energia-asiantuntija Mikael Ohlström ymmärtää Carunan korotusten perustelut. Maakaapelointivaatimus sähkön toimitusvarmuuden parantamiseksi on iso investointivelvoite.

”Sähkön siirtohinta oli pitkään sallitun alalaidalla. Nyt kun investointipaine tuli yhtiöille niin kovana, hintojen korotukset toteutuvat kertalaakina. Paine korottaa verkkotariffeja on varmasti muissakin verkkoyhtiöissä kuin Carunassa”, Ohlström sanoo.

Ohlström korostaa, että sähkön toimitusvarmuus on yrityksille kuitenkin keskeistä. Hän myös uskoo, että viranomaisvalvonta pitää siirtohinnat aisoissa.

”Energiavirasto valvoo tuoton kohtuullisuutta, joten ihan rellestämään ei kukaan voi päästä.”

Napinaa korotuksista on EK:n kentältä myös kuulunut.

”Onhan se aina lisäkustannus, kun jonkin komponentin hinta nousee. Ei tällaisia korotuksia saa tulla tietysti joka vuosi ”, Ohlström painottaa.

Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK pitää korotuksia kohtuuttomina.

”Maatiloille yksin Carunan alueella korotusten vaikutus on 5–7 miljoonaa euroa vuodessa. Jos kaikki verkkoyhtiöt toimivat kuin Caruna, lisälasku maataloudelle on jopa 35 miljoonaa euroa”, sanoo MTK:n puheenjohtaja Juha Marttila.

Marttila muistuttaa, että maatalouden kriisipaketti viime syksynä oli yhdeksän miljoonaa euroa.

”Tässä puhutaan nyt siis todella isoista summista.”

Marttilan mukaan korotukset täytyy kohtuullistaa, verkkoyhtiöiden ylisuuret voitot laittaa valvonnalla kuriin ja kaapelointipäätös on otettava uudelleen arvioitavaksi.

”Kaapelointi täytyy ottaa uudestaan poliitikkojen pöydälle. Pitää katsoa, voidaanko varmistaa sähkön häiriötön saanti halvemmalla keinolla kuin kaapeloinnilla, esimerkiksi harventamalla sähkölinjojen lähimetsiä”, Marttila esittää.

”Maatilat ovat varautuneet sähkökatkoksiin sitä paitsi jo tuhansien eurojen aggregaateilla. Ja nyt uhkaavat vielä kymmenien miljoonien siirtohintojen korotukset päälle.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat