Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tupakkayhtiöiden hamstraus lyö loven valtion kassaan

Verosuunnittelu syö tänä vuonna puolet tupakkaveron laskennallisesta korotuksesta, mutta silti koko tupakka-ala haluaisi päästä varastokikkailustaan eroon.

Talous
 
Juha Metso
Itäsuomalainen mies potti tupakkaa syyskuussa Vironlahdella.
Itäsuomalainen mies potti tupakkaa syyskuussa Vironlahdella. Kuva: Juha Metso

Tupakkayhtiöt hamstrasivat tupakkaa varastoihinsa runsaasti viime vuoden joulukuussa, kertovat Tullin tuoreet tilastot.

Kun koko vuonna tupakan valmisteveroja kerättiin reilut miljardi euroa, oli marraskuun tilityksen osuus 136 miljoonaa euroa ja joulukuun peräti 643 miljoonaa euroa.

Ennakkovarastoinnin kokonaiskertymä oli vuoden 2015 lopussa noin 30 prosenttia suurempi kuin vuotta aiemmin.

Syynä loppuvuoden suureen varastointiin oli, että tupakkayhtiöt halusivat välttää vuoden alusta voimaan tulleet valmisteveron korotukset.

”Hamstraus oli meillä erittäin hyvin tiedossa. Se otetaan huomioon verotuottoennusteessa”, hallitusneuvos Merja Sandell valtiovarainministeriöstä kertoo.

Sandellin mukaan tupakkayhtiöt tekevät näin aina ennen veronkorotuksia.

”Se tarkoittaa vain sitä, että veronkorotus myöhentyy. Tupakkavero kertyy muutenkin viiveellä, koska valmisteverot maksetaan kuukausittain jälkikäteen.”

Valtion kannalta hyvänä puolena on, että valtio saa rahaa kassaansa etupainotteisesti, joskin matalammalla verokannalla.

Joulukuun varastojen täydennys näkyy joka tapauksessa tämän vuoden verotilityksissä, koska joulukuun verot ilmoitetaan ja maksetaan tammikuussa.

Tupakan valmisteveroa korotetaan tänä vuonna kaksi kertaa niin, että tupakka-askin hinta nousee korotusten seurauksena noin 55 senttiä. Toinen korotus tulee heinäkuun alusta.

Sandellin mukaan laskennallisesti korotukset toisivat valtiolle 68 miljoonaa euroa lisätuloja, mutta verosuunnittelun ja varastoviipeen takia valtiolle jäänee korotuskertymästä noin puolet.

Sandell muistuttaa, että tupakkayhtiöt eivät saa verosuunnittelustaan lisäkatteita, vaan matalammalla verokannalla verotetut tupakat täytyy myydä vanhalla halvemmalla hinnalla.

Suuret kansainväliset tupakkayhtiöt haluaisivat itse, että ennakkovarastojen kerryttäminen kiellettäisiin. Viimeksi tällainen julistus annettiin viime vuonna konsulttiyhtiö EY:n raportissa.

Näin tupakkatehtaiden ei tarvitsisi syytää veronkorotusten alla tupakkaa tiettyihin maihin, varastot pysyisivät kooltaan järkevämpinä ja kuluttajat saisivat tuoreempaa tupakkaa.

Niin kauan kuin kilpailija pystyy myymään halvemmin verotettua tupakkaa varastoistaan, kaikkien muiden täytyy toimia samalla tavalla, Sandell selittää markkinoiden logiikkaa.

EU:n tuomioistuimessa on juuri käsiteltävänä tapaus, jossa Portugalin valtio pyrki estämään varastojen kerryttämistä. Komission mukaan näin ei saisi tehdä.

Sandell kertoo valtiovarainministeriön odottavan EU-tuomioistuimen ratkaisua. ”Katsotaan miten Portugalin tuomiossa käy ja arvioidaan tilanne.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat