Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tuoretta leipää saa myös sunnuntaina

SOK:n vähittäiskaupan johtaja Ilkka Alarotu: ”Olemme olleet yhteyksissä leipomoihin ja toivoneet tätä.”

Talous
 
Viena Kytöjoki / Lehtikuva
Valmiita leipiä Vaasan Oy:n tuotantolaitoksella Kotkassa.
Valmiita leipiä Vaasan Oy:n tuotantolaitoksella Kotkassa. Kuva: Viena Kytöjoki / Lehtikuva
Fakta

Aukiolo vapautui vuodenvaihteessa

 Kauppojen aukioloajat vapautuivat tammikuussa. Kaupat saavat nyt itse päättää, milloin ne pitävät ovensa auki. Kauppa voi olla auki vaikka yön läpeensä.

 Taustalla on pääministeri Juha Sipilän (kesk) johtama hallitusohjelma. Siinä luvattiin karsia turhaa sääntelyä, ja päivittäistavarakauppa toivoi vapaata aukioloa.

 Parhaillaan aukioloista on menossa eräänlainen kansanäänestys. Asiakkaat äänestävät jaloillaan, milloin kauppojen kannattaa pitää ovet auki.

Kauppojen vapautuneet aukioloajat vaikuttavat nyt myös elintarvikkeiden tuotantoketjuihin. Leipomoyhtiö Vaasan Oy kertoo ryhtyvänsä leipomaan ja toimittamaan leipää kauppoihin myös sunnuntaisin.

SOK:n vähittäiskaupan kaupallinen johtaja Ilkka Alarotu on mielissään päätöksestä.

”Olemme olleet yhteyksissä leipomoihin ja toivoneet tätä. Tämä on meille hyvä asia.”

Ensimmäiset toimitukset lähtevät Vaasan Oy:n leipomoilta ensi sunnuntaina.

Vaasan-yhtiön toimitusjohtaja Thomas Isaksson kertoo uudistuksen perustuvan havaintoon, että monin paikoin tuore leipä ja etenkin ruisleipä on usein loppunut kaupoista sunnuntaisin.

”Harjoittelimme sunnuntaileivontaa tapaninpäivänä neljässä leipomossa ja teimme laskelmia kannattavuudesta.”

Laskelmien pohjalta Vaasan aikoo käynnistää leivonnan kaikissa kahdeksassa leipomossaan. Näin yhtiö pystyy kattamaan tuoreen leivän toimitukset lähes koko maassa.

”Tämähän ei ole mikään ihan yksinkertainen kuvio. Leipomojen käynnistäminen on jo iso prosessi, ja leivonnan lisäksi kuljetukset ovat yhtä tärkeitä, jotta tavara tulee tuoreena perille”, Isaksson sanoo.

”Ja kaikki tehdään sunnuntain palkkataksoilla, joten siitä tulee kallis päivä. Pidemmän päälle tämä palkka-asia on ratkaistava, jos sunnuntaitoimituksista tulee tärkeä osa leivontaa.”

Yhtiön päätökseen vaikuttivat keskustelut kaupan ketjujen kanssa. Niiltä tuli viestiä, että sunnuntaimyynti on lisääntynyt. Uuden aukiolokäytännön alkamisen jälkeen myynti on kasvanut jokaisena sunnuntaina.

Sunnuntaimyynnin kasvu ei välttämättä kasvata paljon leivän kokonaismenekkiä, myyntiajat vain muuttuvat. Tällöin työvoimakysymys hoidetaan leipomoissa työvuoromuutoksin. Vaasan ei aiokaan palkata lisätyövoimaa ainakaan heti.

SOK:n Alarotu sanoo, että tuoretuotteista leipä ja leivonnaiset ovat sunnuntaisin tärkein tuotealue. SOK on toivonut leipätoimituksia sunnuntaiksi muiltakin leipomoilta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat