Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Euroopan pörssit luisussa jo seitsemättä päivää – huoli pankkien kunnosta kasvaa

Deutsche Bankin johto ja Saksan valtiovarainministeri yrittivät rauhoittaa sijoittajia.

Talous
 
KAI PFAFFENBACH / REUTERS
Saksan suurimman pankin Deutsche Bankin konttori Frankfurtissa. Kuva tammikuulta.
Saksan suurimman pankin Deutsche Bankin konttori Frankfurtissa. Kuva tammikuulta. Kuva: KAI PFAFFENBACH / REUTERS

Euroopan pörssit ovat pakittaneet jo seitsemän päivää peräkkäin.

Eri kokoisten eurooppalaisfirmojen pörssikehitystä seuraava Stoxx Europa 600 -indeksi vajosi tiistaina 1,5 prosenttia. Viikon sisällä indeksi on luisunut 7,4 prosenttia ja vuoden alusta peräti 15 prosenttia.

Pankkisektori upposi heikoimmalle hintatasolleen sitten vuoden 2012. Pankit luisuivat rajusti myös maanantaina.

Maailman pörssien vuosi on alkanut erittäin epävakaasti. Etenkin sijoittajia ovat hermostuttaneet Kiinan kompuroiva rakennemuutos, Yhdysvaltojen rahapolitiikan kiristyminen ja öljyn hinnan raju halpeneminen kesän 2014 tasosta.

Tällä viikolla huomio on kiinnittynyt Euroopan ja Japanin pankkisektorien heikkouksiiin.

Pahimmassa tapauksessa maailman pörsseissä hautuu parhaillaan paniikki, joka äkillisesti purkautuessaan voisi jopa laukaista uuden finanssikriisin. Tästä mahdollisuudesta on varoittanut muun muassa suursijoittaja George Soros.

Sirpa Räihä / HS
Suursijoittaja George Soros on varoittanut uudesta finanssikriisistä.
Suursijoittaja George Soros on varoittanut uudesta finanssikriisistä.

Tiistaina erityistä hermostuneisuutta aiheutti Saksan suurin pankki Deutsche Bank.

Huolet markkinoilla kasvoivat niin suuriksi, että pankki joutui julkaisemaan tiedotteen, jossa se vakuuttaa maksukykynsä olevan riittävällä tasolla.

Tiedotteen mukaan Deutsche Bankin maksukyky vuodelle 2016 on noin miljardi euroa, ja se kykenee maksamaan huhtikuun lopussa erääntyvät 350 miljoonan euron rahoituskulut.

Sijoittajien hermoja yritti rauhoittaa myös Saksan valtiovarainministeri Wolfgang Schäuble.

”Ei, en ole huolestunut Deutsche Bankista”, hän totesi lakonisesti uutistoimisto Bloombergille.

Bloombergin mukaan Deutsche Bankin toimitusjohtaja John Cryan kertoi työntekijöilleen pankin sisäisessä tiedonannossa, että Deutsche Bank on ”kiven kova”, sillä on ”vahva” pääomapohja ja että se kykenee hoitamaan riskisimmätkin velkansa.

KAI PFAFFENBACH / REUTERS
John Cryan
John Cryan

Sijoittajien luottamus moniin eurooppalaispankkeihin on rispaantunut erittäin heikoksi. Esimerkiksi Deutsche Bankin osakkeen arvo on nyt pienempi kuin vuonna 2009 finanssikriisin riepotellessa pankkisektoria.

Deutsche Bankin osake kävi halvimmillaan finanssikriisin aikaan noin 15 eurossa, kun tiistaina osake oli 13,2 eurossa. Pankin markkina-arvosta on haihtunut lähes viidennes viikon sisällä.

Tiistainakin osake halpeni lähes kolme prosenttia Frankfurtin pörssissä Deutsche Bankin johdon ja valtiovarainministeri Schäublen rauhoittelusta huolimatta.

Huolestuttavinta on, että Deutsche Bank ei ole eurooppalaisella pankkisektorilla poikkeus. Sveitsiläispankki Credit Suisse on menettänyt 40 prosenttia markkina-arvostaan vuoden alusta laskettuna. Myös Credit Suissen arvo on nyt selvästi pienempi kuin finanssikriisin aikaan.

Lisäksi esimerkiksi sveitsiläinen UBS, brittiläinen Barclays ja ranskalainen BNP Paribas ovat kärsineet viime päivien markkinahermoilusta.

Kaikki viisi pankkia ovat rahoitusmarkkinoiden vakautta tutkivan FSB:n (Financial Stability Board) ylläpitämällä maailman rahoitusjärjestelmälle tärkeiden pankkien listalla eli niin sanotulla ”too big to fail” -listalla.

Pörssit vajosivat tiistaina muuallakin kuin Euroopassa. Japanissa pankkiosakkeet romahtivat, ja suuria pörssiyrityksiä seuraava Nikkei sukelsi 5,4 prosenttia.

Japanin keskuspankki hämmensi markkinoita viime viikolla painamalla osan talletuskoroistaan negatiivisiksi. Pankki perii nyt maksun joistain pankkien keskuspankkiin tekemistä talletuksista sen sijaan, että maksaisi niistä korkoa pankeille.

Vaikka korkopäätös koskee vain osaa talletuksista, ja talletuskorko säilyy keskimäärin nollan tienoilla, sijoittajat säikähtivät.

Suurten pankkien markkina-arvot hupenivat, ja Japanin kymmenen vuoden velkakirjan markkinakorko painui ensimmäistä kertaa historian aikana pakkaselle, uutistoimisto Reuters kertoi. Korko upposi tiistaina -0,025 prosenttiin. Muutaman vuoden velkakirjojen negatiiviset korot ovat Japanissa ja Euroopassa olleet yleisiä jo pitkään.

Japanin velkakirjat ovat niin kutsuttuja turvasatamia, joihin sijoittajat kaatavat rahaa etenkin silloin, kun muilla markkinoilla myrskyää.

Myös esimerkiksi kulta on viime päivinä kallistunut ja Japanin valuutta jeni vahvistunut – aivan päin vastoi, kuin Japanin keskuspankin pääjohtaja Haruhiko Kuroda toivoi.

Japanin keskuspankki ei ole aiemmin kokeillut negatiivisia korkoja, eikä niiden vaikutuksista ole vielä vankkaa kokemusta ulkomailtakaan.

Ajatuksena on, että jos pankit joutuvat maksamaan keskuspankille rahojen säilytyksestä, ne sysäävät osan rahoista mieluummin talouteen kiertämään myöntämällä esimerkiksi yrityksille lainaa.

Euroopan keskuspankki painoi talletuskorkon negatiiviseksi vuonna 2014. Tällä hetkellä EKP:n yön yli -talletusten korko on jo 0,30 prosenttia pakkasella. Miinuskorot ovat käytössä myös ainakin Sveitsissä, Ruotsissa ja Tanskassa.

Negatiivisia keskuspankin talletuskorkoja on väläytetty myös Yhdysvalloissa. Demokraattien presidenttiehdokkuudesta kamppaileva Bernie Sanders vaati joulukuussa New York Timesissa Yhdysvaltojen keskuspankkia ottamaan miinuskorot käyttöön.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat