Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

IEA: Öljyn kysynnän kasvu takkuaa –  hinnan nousua ei näy horisontissa ja varastotila hupenee

Markkinoille tulvii öljyä, jolle ei löydy varastotilaa

Talous
 
REUTERS
Öljynjalostamon työntekijä kävelee öljyputkia pitkin Sichuanissa. Kiina on yksi halvasta öljystä hyötyvistä maista, mutta rakennemuutokseen pyrkivä maa ei investoi enää entiseen tahtiin.
Öljynjalostamon työntekijä kävelee öljyputkia pitkin Sichuanissa. Kiina on yksi halvasta öljystä hyötyvistä maista, mutta rakennemuutokseen pyrkivä maa ei investoi enää entiseen tahtiin. Kuva: REUTERS

Kansainvälinen energiajärjestö IEA ennustaa, että öljyn hinta pysyttelee joko nykytasolla tai halpenee entisestään lyhyellä aikajänteellä.

Viime vuonna edullinen öljy teki kauppansa ja kysyntä kasvoi ennätysmäisellä 1,6 miljoonalla barrelilla päivässä. Barreli on noin 159 litraa. Tänä vuonna öljyn kysynnän kasvu hidastuu IEA:n mukaan 1,2 miljoonaan barreliin päivässä.

Järjestö arvioi, että öljyn tarjonta ylittää kysynnän keskimäärin 1,75 miljoonalla barrelilla päivässä, kun vielä viime kuussa ennuste oli 1,5 miljoonaa barrelia.

Käytännössä liikatarjonta tarkoittaa, että joka päivä varastoihin ympäri maailmaa kertyy hieman alle kaksi miljoonaa tynnyrillistä öljyä lisää.

”Markkina lainehtii jo nyt öljystä. Jos nämä numerot pitävät paikkansa, on hyvin vaikea nähdä, kuinka öljyn hinnat voisivat nousta lyhyellä aikajaksolla”, IEA kertoo tiedotteessaan.

Järjestö varoittaakin, että on todennäköisempää, että hinnat jatkavat valumistaan. IEA ei kuitenkaan usko kaikkein rajuimpiin ennusteisiin, jotka povaavat vain 10 dollarin barrelihintoja.

Pohjanmeren Brent-öljylaadun barrelihinta oli vielä kesällä 2014 yli 110 dollarissa, mutta on sittemmin romahtanut. Tiistaina hinta vajosi yli kuusi prosenttia hieman alle 31 dollariin.

Öljyn hinnan jyrkkä alamäki on aiheuttanut hermoilua sijoittajissa. Raaka-ainemarkkinoiden viime aikojen ailahtelevaisuus on tarttunut tänä vuonna osakemarkkinoihinkin.

Halpa öljy pönkittää öljyn tuontimaiden talouksia, kun taas öljyn nettoviejät, kuten Venäjä, Saudi-Arabia, Nigeria ja Venezuela, kärsivät.

Maailmantalous pysyy kutakuinkin tasapainossa, ja halvasta öljystä hyötyvät yritykset ja kuluttajat voivat investoida vapautuneita rahojaan muualle. Moni kansantalous, kuten Intia ja Kiina, onkin saanut puhtia edullisesta öljystä.

Kansainväliset järjestöt ja pankit ovat kuitenkin leikanneet maailman kasvuennusteita, palkat junnaavat monessa maassa paikoillaan, muidenkin raaka-aineiden hinnat ovat halventuneet, eivätkä yritykset investoi ahkerasti.

Koska öljyn kysyntä on selvästi tarjontaa heikompaa, öljy jää muhimaan varastoihin tai jopa tankkerilaivoihin ostajaa odottelemaan, kuten Economist-lehti kirjoitti tammikuussa.

Öljyn tuotantoa on pakko ajaa alas viimeistään silloin, kun varastotila loppuu. Tietyillä alueilla näin on jo käynyt, kertoo uutistoimisto Bloomberg.

Goldman Sachs -pankki ennustaakin, että öljyn hinta saattaa vajota alle 20 dollariin.

”Kun varastokapasiteetti on täynnä, hintojen on pakko laskea niin jyrkästi, että raakaöljyn liikatuotanto loppuu”, arvioi Goldman Sachsin osaketutkimuksen johtaja Jeff Curie Bloombergin haastattelussa.

Tähän asti Yhdysvaltojen liuskeöljyn tuottajat ovat yllättäneet ketteryydellään. Vaikka alalla on jo nähty lukuisia konkursseja, parhaat ovat onnistuneet karsimaan kustannuksiaan ja tekemään teknologisia läpimurtoja. Tästä syystä Yhdysvaltojen öljyntuotanto on pitänyt pintansa.

Tutkimuslaitos IHS tosin ennustaa, että jos öljyn hinta ei pian käänny nousuun kuluvana 150:tä yritystä uhkaa konkurssi.

Öljyn hinta on halventunut juuri ylituotannon vuoksi. Uutta liuskeöljyä on tullut niin runsaasti markkinoille, että Yhdysvallat purki viime vuoden lopussa yli 40 vuotta kestäneen öljyn vientikieltonsa.

12 öljyn tuottajamaan yhteistyöjärjestö OPEC on puolestaan kieltäytynyt Saudi-Arabian johdolla leikkaamaan tuotantoaan. Lisäksi markkinoille tulvii lisää öljyä, kun sanktioista vapautunut Iran kasvattaa tuotantoaan.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat