Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kiinalaisyritys kaavailee miljarditehdasta Kemiin, luvassa jopa 4 000 työpaikkaa

Talous
 
Kaidi Finlandin toimitusjohtaja kertoo, mikä yhtiö on
Kaidi Finlandin toimitusjohtaja kertoo, mikä yhtiö on
Kiinalainen energiayhtiö suunnittelee miljardin euron biojalostamoa Kemiin. Suomalaisen tytäryhtiön toimitusjohtaja Pekka Koponen kerto, mikä yhtiö Sunshine Kaidi New Energy Group on. Toimittaja: Petri Sajari, kuvaus ja leikkaus: Esa Syväkuru

Kiinalainen energiayhtiö Kaidi suunnittelee rakentavansa Kemiin energiapuuta käyttävän biodieseljalostamon. Investoinnin arvo olisi noin miljardi euroa ja sen verotulot olisivat yhtiön mukaan 200 miljoonaa euroa vuosittain.

Jos hanke toteutuu, se työllistäisi yhtiön mukaan rakennusvaiheessa 4 000 työntekijää ja vakituisesti noin 150 työntekijää. Sen lisäksi tehdas tarjoaisi töitä sadoille työntekijöille alihankkijoiden kautta.

”Suomi on biopolttoaineiden kannalta kiinnostavin sijoituskohde pohjoisella pallonpuoliskolla. Suomessa on erityisen edistyksellinen ja kunnianhimoinen biotalouspolitiikka, suuret biomassaresurssit ja paljon kiinnostavia yhteistyökumppaneita”, sanoo Sunshine Kaidi New Energy Groupin hallituksen puheenjohtaja Cheng Yilong tiedotteessa.

Hanketta on valmisteltu kaikessa hiljaisuudessa konsultin avulla runsaat kaksi vuotta. Rahoitusratkaisu on vielä auki, mutta biodieseljalostamon rakentaminen voisi alkaa jo tänä vuonna. Jalostamo valmistuisi vuoden 2019 loppuun mennessä.

Kyseessä olisi kaikkien aikojen suurin kiinalaisen yhtiön Suomeen tekemä investointi. Kaidin tiedotteen mukaan jalostamo olisi ensimmäinen lajissaan koko maailmassa.

Rehn: Hanke ollut pitkään valmistelussa

Rahoituksesta on keskusteltu jo työ- ja elinkeinoministeriön kanssa.

HS:n tietojen mukaan Suomi avittaisi investointia noin 50 miljoonalla eurolla. Tukea tulisi myös EU:lta vähintään saman verran. Sen lisäksi valtio tukisi hanketta Finnveran kautta usean sadan miljoonan euron takauksilla.

Elinkeinoministeri Olli Rehnin (kesk) mukaan neuvottelut rahoituksesta ovat kesken. Summia Rehn ei vahvista.

”Tämä on ollut pitkään valmistelussa, hanke on vakava. Investoinnilla olisi merkittävä työllisyysvaikutus, ja se auttaisi hyödyntämään Lapin ja Peräpohjolan runsaita metsävaroja.”

”Tässä on Kiinan suurin bioenergia-alan yritys

Vesa Moilanen / Lehtikuva
Elinkeinoministeri Olli Rehn
Elinkeinoministeri Olli Rehn

toteuttajana, ja he ovat vakavasti liikkeellä. Toivon, että neuvottelut johtavat myönteiseen lopputulokseen ja Kaidi voisi tehdä investointipäätöksen tämän vuoden kuluessa.”

”On myönteistä, että Suomi ja biotalous kiinnostavat ulkomaisia investoijia”, Rehn lisää.

Kemin kaupunginjohtaja: Iso uutinen Kemille

Kemin kaupunginjohtaja Tero Nissinen luonnehtii hanketta Kemille ”isoksi uutiseksi”.

”Totta kai tämä on iso uutinen Kemille, mutta myös kansallisesti”, Nissinen luonnehtii.

Nissisen mukaan Kemin työttömyysaste on korkea, ja suurinvestointi olisi todella tarpeen työllisyystilannetta parantamaan. ”Työttömyysaste Kemissä pyörii nyt 15–20 prosentin korvilla. Hyvää ja osaavaa työvoimaa on tarjolla.”

Nissinen ei halua kommentoida hanketta vielä tarkemmin, vaan jättää kommentoinnin virallisen julkistuksen jälkeiselle ajalle.

”Toimijat saavat itse tarkemmin kertoa. Me olemme kaupunkina tekemässä hankkeelle edellytyksiä heidän kumppaninaan.”

Nissinen toppuuttelee vielä liiallista innostusta.

”Tämä on vasta hankkeen julkistus, eikä vielä lopullinen investointipäätös. Matkaa on paljon. Toivottavasti hallituksen energiapoliittiset linjaukset tukevat myös hanketta”, Nissinen lisää.

Vapon Kemiin suunnittelema suuri biodieseltehdashanke kaatui pari vuotta sitten.

”EU:n energiapolitiikan muutos oli varmasti yksi keskeinen syy”, Nissinen sanoo.

Kaidi on yksi Kiinan suurimmista biotaloustoimijoista
Ruutukaappaus Kaidin internetsivulta.
Ruutukaappaus Kaidin internetsivulta.

Kaidi Finland -yhtiön toimitusjohtaja on Pekka Koponen.

Kaidi Finlandin omistaa kiinalainen Sunshine Kaidi New Energy Group. Kaidi Finlandin tiedotteen mukaan emoyhtiö on yksi Kiinan suurimmista biotalousyhtiöistä. Sillä on biomassajalostamoita Kiinassa ja Vietnamissa.

Vuonna 1992 perustetun Sunshine Kaidi New Energy Groupin palveluksessa on 8 000 työntekijää.

Kaidin pääkonttori on Wuhanissa Hubein maakunnassa Kiinassa.

Suomen valtion pääosin omistama Vapo suunnitteli Kemiin Ajokseen 700 miljoonan euron biodieseltehdasta, mutta yhtiön hallitus kaatoi hankkeen vuoden 2014 helmikuussa.

Sama hanke on ilmeisesti herännyt henkiin – mutta kiinalaisten voimin. Kaidin hanke on samaa kokoluokkaa kuin Metsä Groupin Äänekosken sellutehdas. Äänekosken hankkeen kokonaisinvestointi on arvoltaan noin 1,2 miljardia euroa.

Oikaisu perjantaina 12. helmikuuta kello 9.55: Jutussa kerrottiin virheellisesti, että Kemiin suunniteltu biojalostamo työllistäisi rakennusvaiheessa 4000 työntekijää. Kyse oli henkilötyövuosista.

Jukka Gröndahl / HS
Biojalostamohanketta esittelemässä Kemin kaupunginjohtaja Tero Nissinen (vas), Kaidi Finlandin toimitusjohtaja Pekka Koponen ja työ- ja elinkeinoministeriön kansliapäällikkö Jari Gustafsson.
Biojalostamohanketta esittelemässä Kemin kaupunginjohtaja Tero Nissinen (vas), Kaidi Finlandin toimitusjohtaja Pekka Koponen ja työ- ja elinkeinoministeriön kansliapäällikkö Jari Gustafsson.
Jukka Gröndahl / HS
Kaupallinen lähetystöneuvos Qiao Shouwu Kiinan Helsingin suurlähetystöstä.
Kaupallinen lähetystöneuvos Qiao Shouwu Kiinan Helsingin suurlähetystöstä.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat