Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Saksan jättipankki huojuu – sijoittajat pelkäävät velkakirjojensa puolesta

Saksan suurin pankki Deutsche Bank teki viime vuonna seitsemän miljardin euron tappion ja sen vakavaraisuus heikkeni.

Talous
 
KAI PFAFFENBACH / Reuters
Deutsche Bank Frankfurtissa
Deutsche Bank Frankfurtissa Kuva: KAI PFAFFENBACH / Reuters

Saksan suurin pankki Deutsche Bank on vaikeuksissa. Pankki teki viime vuonna 6,8 miljardia euroa tappiota ja sen ydinvakavaraisuus heikkeni vain 11,1 prosenttiin.

Pankin pörssiarvosta on vuoden alun jälkeen haihtunut yli 40 prosenttia ja luottoriskivakuutusten hinnat ovat pompanneet kattoon. Pankin velkakirjoja ostaneet sijoittajat pelkäävät, että pankin täytyy heikon vakavaraisuutensa takia jättää velkakirjojen korot maksamatta.

Saksan valtiovarainministeri Wolfgang Schäuble vakuutti uutistoimisto Bloombergin haastattelussa, ettei Deutsche Bankin tilasta tarvitse olla huolissaan.

Keskiviikkona sijoittajien luottamus alkoi vähitellen palautua ja paniikki niin luotto- kuin osakemarkkinoilla laantui. Deutsche Bankin luottoriskivakuutusten hinnat laskivat ja osakekurssi oli iltapäivällä lähes kahdeksan prosentin nousussa. Myös muiden pankkien osakkeet kallistuivat.

Pankin varsinaiset liiketoiminnat sujuivat viime vuonna kohtuullisesti, vaikka peruspankkitoimintaa painaakin korkojen mataluus. Jättitappiot johtuivat ennen kaikkea menneistä synneistä, joiden jälkiä viime kesänä aloittanut pääjohtaja John Cryan on siivonnut pankin taseesta.

Deutsche Bank kirjasi taseestaan yritysostojen yhteydessä syntynyttä liikearvoa alas peräti 5,8 miljardia euroa. Erilaisista väärinkäytöksistä, kuten markkinakorkojen manipulaatiosta ja Yhdysvaltain asuntolainamarkkinaan liittyvistä huijauksista pankki maksoi korvauksia ja oikeudenkäyntikuluja 5,2 miljardia euroa.

Deutsche Bank on tuhrannut kolmessa vuodessa väärinkäytösten selvittelyyn yli kymmenen miljardia euroa. Ehkä huolestuttavinta on se, ettei pankissa ole vieläkään otettu opiksi.

Viime kesänä pankki ilmoitti epäilevänsä, että sen Moskovan konttorissa oli pesty valuuttakauppojen kautta talouspakotelistalla olevien Rotenbergin veljesten rahoja. Boris ja Arkadi Rotenberg ovat Putinin ystäviä. Boriksella on myös Suomen kansalaisuus.

Viranomaiset niin Yhdysvalloissa kuin EU:ssa tutkivat tapahtumia. Pankille voi olla tiedossa jälleen jättilasku.

Deutsche Bank on kohentanut vakavaraisuuttaan muun muassa isolla osakeannilla viime vuonna. Sillä on silti ollut vaikeuksia päästä uusien vakavaraisuusvaatimusten tasolle. Viime vuonna sen ydinvakavaraisuus heikkeni tappioiden takia 0,6 prosenttiyksikköä 11,1 prosenttiin. Se ei ole jättipankille riittävä taso.

Vertailun vuoksi Nordean ydinvakavaraisuus on 16,5 prosenttia ja OP-ryhmän 19,5 prosenttia.

Ydinvakavaraisuus kertoo pankien oman pääoman suhteesta sen riskipainotettuihin saamisiin, kuten lainoihin.

Sijoittajat ovat hermostuneet tilanteesta niin, että Deutsche Bankin luottoriskivakuutusten hinnat pomppasivat alkuviikosta yhtä korkealle kuin ne olivat syksyllä 2011 euroalueen valtionlainakriisin kärjistyessä.

Pääjohtaja Cryan on jo ilmoittanut, ettei pankki maksa kahteen vuoteen osinkoa osakkeenomistajille.

Osa Deutsche Bankin omasta pääomasta on niin sanottuja Coco-velkakirjoja, jotka voidaan muuttaa omaksi pääomaksi, jos pankin vakavaraisuus uhkaa heiketä. Ne ovat olleet suosittuja sijoituskohteita, koska niille maksetaan suuren riskin takia korkeaa 6–7 prosentin korkoa.

Pankin velkoihin sijoittaneet pelkäävät, että pankki joutuu pidättäytymään velkakirjojen korkojen maksusta heikon vakavaraisuuden takia tai jopa, että Cocoja joudutaan muuttamaan omaksi pääomaksi.

Vuoden alusta voimaan tulleiden pankkien kriisinratkaisusääntöjen mukaan pankkiviranomaiset voivat kieltää koron maksun Cocoille, jos pankin vakavaraisuus on vaarassa.

Kriisinratkaisusääntöjen keskeinen periaate on, että omistajat ja sijoittajat huolehtivat pankin pääomittamisesta – eivät veronmaksajat. Ensiksi lopetetaan osingonmaksu, sitten Coco-velkakirjojen korkojen maksu. Tarvittaessa velkakirjoja muutetaan pääomaksi, jotta pankin vakavaraisuus saadaan hyväksyttävälle tasolle.

Deutche Bank julkisti maanantai-iltana tiedotteen, jossa se vakuutti kykyään maksaa luvatut korot Coco-velkakirjojen haltijoille. Pääjohtaja Cryanin mukaan pankilla on tänä vuonna varaa käyttää miljardi euroa tuottojen maksuun ja ensi vuonna vielä enemmän.

Keskiviikkona Deutsche Bankin luottoriskivakuutusten hinnat olivat jo hienoisessa laskussa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat