Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Saksan jättipankki huojuu – sijoittajat pelkäävät velkakirjojensa puolesta

Saksan suurin pankki Deutsche Bank teki viime vuonna seitsemän miljardin euron tappion ja sen vakavaraisuus heikkeni.

Talous
 
KAI PFAFFENBACH / Reuters
Deutsche Bankin tulosta ja tulevaisuutta rasittavat jo yli kymmeneen miljardiin euroon nousseet korvaukset erilaisista väärinkäytöksistä. Maksuille ei näy vieläkään loppua.
Deutsche Bankin tulosta ja tulevaisuutta rasittavat jo yli kymmeneen miljardiin euroon nousseet korvaukset erilaisista väärinkäytöksistä. Maksuille ei näy vieläkään loppua. Kuva: KAI PFAFFENBACH / Reuters
Fakta

Langennut suuruus

 Deutsche Bank oli ennen vuoden 2008 finanssikriisiä Manner-Euroopan suurin ja mahtavin pankki.

 Keskiviikkona sen markkina-arvo oli pienempi kuin suomalaisen Sampo-konsernin. Sampo maksoi pörssissä noin 22 miljardia euroa, Deutsche Bank enää 18 miljardia euroa.

 Viime vuonna pankin tuotot olivat yhteensä 33,5 miljardia euroa.

 Tappio ennen veroja oli 6,1 miljoonaa euroa.

Saksan suurin pankki Deutsche Bank on vaikeuksissa. Pankki teki viime vuonna 6,8 miljardia euroa tappiota ja sen vakavaraisuus heikkeni selvästi.

Pankin pörssiarvosta on vuoden alun jälkeen haihtunut lähes 40 prosenttia ja luottoriskivakuutusten hinnat ovat pompanneet kattoon. Sijoittajat pelkäävät, että pankin täytyy heikon vakavaraisuutensa takia jättää jo joidenkin velkakirjojen korot maksamatta.

Pankin varsinaiset liiketoiminnat sujuvat kohtuullisesti, vaikka peruspankkitoimintaa painaa korkojen mataluus.

Jättitappiot johtuvat ennen kaikkea menneistä synneistä, joita viime kesänä aloittanut pääjohtaja John Cryan on siivonnut rivakoin ottein pankin taseesta.

Deutsche Bank kirjasi yritysostojen yhteydessä syntynyttä liikearvoa alas peräti 5,8 miljardia euroa. Erilaisista väärinkäytöksistä, kuten markkinakorkojen manipulaatiosta ja Yhdysvaltain asuntolainamarkkinaan liittyvistä huijauksista pankki maksoi korvauksia ja oikeudenkäyntikuluja 5,2 miljardia euroa.

Pankki on tuhrannut kolmessa vuodessa väärinkäytösten selvittelyyn yli kymmenen miljardia euroa. Lisää on tulossa.

Viime kesänä pankki kertoi, että sen Moskovan-konttorissa oli ehkä pesty talouspakotelistalla olevien Rotenbergin veljesten rahoja. Boris ja Arkadi Rotenberg ovat presidentti Vladimir Putinin lähipiiriä.

Viranomaiset niin Yhdysvalloissa kuin EU:ssa tutkivat tapahtumia.

Deutsche Bank on kohentanut vakavaraisuuttaan viime vuosina osakeanneilla. Lisäksi pankki on myös myymässä omaisuuttaan, mahdollisesti viranomaisten vaatimuksesta.

Deutschella on silti ollut vaikeuksia päästä uusien vakavaraisuusvaatimusten tasolle. Viime vuonna sen ydinvakavaraisuus heikkeni tappioiden takia vain 11,1 prosenttiin. Se on liian vähän, vaikka Saksassa pankeilla on vielä aikaa uusien vaatimusten täyttämiseen. Suomessa esimerkiksi OP-ryhmälle asetettu ydinvakavaraisuusvaatimus on 11,75 prosenttia. OP-ryhmän vakavaraisuus oli vuoden lopussa 19,5 prosenttia.

Saksan valtiovarainministeri Wolfgang Schäuble vakuutti kuitenkin uutistoimisto Bloombergin haastattelussa, ettei ole Deutsche Bankista huolissaan.

Sijoittajat ovat hermostuneet Deutsche Bankista niin, että sen luottoriskivakuutusten hinnat pomppasivat alkuviikosta yhtä korkealle kuin ne olivat syksyllä 2011 euroalueen valtionlainakriisin kärjistyessä.

Pääjohtaja Cryan ilmoitti jo syksyllä, ettei pankki maksa kahteen vuoteen osinkoa. Nyt sijoittajien huoli on keskittynyt niin sanottuihin Coco-velkakirjoihin, jotka voidaan muuttaa omaksi pääomaksi, jos pankin vakavaraisuus uhkaa heiketä. Ne ovat olleet suosittuja sijoituskohteita, koska riskin vuoksi niille maksetaan 6–7 prosentin korkoa.

Cocoihin sijoittaneet pelkäävät, että pankki joutuu pidättäytymään korkojen maksusta heikon vakavaraisuuden takia – tai jopa, että Cocoja joudutaan muuttamaan omaksi pääomaksi.

Vuoden alusta voimaan tulleiden pankkien kriisinratkaisusääntöjen keskeinen periaate on, että omistajat ja sijoittajat huolehtivat pankin pääomittamisesta – eivät veronmaksajat. Ensiksi lopetetaan osingonmaksu, sitten Coco-velkakirjojen korkojen maksu.

Tarvittaessa velkakirjoja muutetaan pääomaksi, jotta pankin vakavaraisuus saadaan hyväksyttävälle tasolle.

Deutsche Bank ei ole ainut pankki, jonka kuntoa sijoittajat epäilevät. Pankkiosakkeet ovat laskeneet alkuvuonna vauhdikkaasti kaikkialla Euroopassa.

Nordean pääanalyytikon Jan von Gerichin mukaan epävarmuuden taustalla on muun muassa huoli italialaispankkien luottotappioiden kasvusta ja yhä laskevan korkotason hinnasta pankeille.

”Pidän kuitenkin todennäköisenä, että tilanne markkinoilla rauhoittuu vähitellen.”

Keskiviikkona Deutsche Bankin luottoriskivakuutusten hinnat olivat jo loivassa laskussa. Sen osake kallistui noin 1,5 prosenttia Frankfurtin pörssissä. Myös muut pankkiosakkeet kallistuivat.

OIKAISU (HS 13.2.2016): Toisin kuin torstaina 11.2. luki, Deutsche Bankin tappio ennen veroja oli 6,1 miljardia euroa, ei miljoonaa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat