Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Finanssivalvonta: Nordean lähtö Ruotsiin veisi pohjaa uskottavalta pankkivalvonnalta Suomessa

Jos Nordea muuttaa tytärpankkinsa Suomessa ruotsalaisen emoyhtiön sivuliikkeeksi, Finanssivalvonnan rahoituksesta häviää miljoonia.

Talous
 
Juhani Niiranen / HS
Ruotsalaisen Nordean dealing-sali tammikuussa 2015.
Ruotsalaisen Nordean dealing-sali tammikuussa 2015. Kuva: Juhani Niiranen / HS

Nordean lähtö Ruotsiin leikkaisi tuntuvasti Finanssivalvonnan (Fiva) rahoitusta. Pankkeja- ja rahoituslaitoksia valvovan Fivan sisällä pelätään jopa yt-neuvotteluja: lähes 200 työntekijän organisaatiosta moni työpaikka voi joutua Nordean vuoksi leikkuriin.

Fivan johtaja Anneli Tuominen ei halua edes arvuutella väen vähennyksellä.

”Meillä on vedetty budjettikuri jo nyt äärimmäisen tiukalle. Fivalla on päinvastoin painetta kasvattaa pankki- ja vakuutusvalvonnan resursseja, koska valvontatehtävät ovat lisääntyneet.”

Finanssivalvonta rahoittaa toimintansa lähes täysin, 95 prosenttisesti valvottavilta perityillä maksuilla. Suomen Pankki rahoittaa loput viisi prosenttia.

”Valvontamaksuilla varmistamme uskottavan ja laadukkaan valvonnan”, Tuominen sanoo.

Fivan menot olivat viime vuonna 26 miljoonaa euroa. Nordea maksoi siitä liki neljänneksen, kuusi miljoonaa. Jos Nordea lähtee, Tuomisen mukaan muiden valvottavien maksuja voidaan nostaa.

”Laki sallisi maksujen korotuksen jo nytkin. Lainsäätäjän pitää tässä yhteydessä myös katsoa, että valvontamaksut jakautuvat oikeudenmukaisesti.”

Tuominen huomauttaa, että sivuliikkeenäkin Nordea maksaisi vielä Fivalle valvontamaksuja.

”Jos Nordea muuttuu sivuliikkeeksi, enimmillään valvontamaksu voisi nykylainsäädännön mukaan olla kolme miljoonaa”, Tuominen laskee.

”Minulle tärkeintä on, että meillä on rahoitus, jolla voimme ylläpitää uskottavaa valvontaa. Pankkivalvonnasta tehdään Suomen päässä 75 prosenttia, Frankfurtissa 25 prosenttia.”

Nordea on ilmoittanut muuttavansa tytärpankkinsa Suomessa ruotsalaisen emoyhtiön sivuliikkeeksi ensi vuoden alusta lähtien. Nordean on määrä päättää asiasta maaliskuun yhtiökokouksessa.

Fiva vastustaa jyrkästi Nordean lähtöä. Tuomisen mukaan Fivan mahdollisuudet valvoa Nordeaa heikentyisivät jatkossa oleellisesti.

”Olen huolestunut finanssimarkkinoiden vakaudesta, valvonnan kattavuudesta ja syvyydestä. Suurin huolemme ei todellakaan koske Fivan rahoitusta.”

Tuomisen mukaan Nordean lähtö Ruotsiin siirtäisi vakavaraisuuden valvonnan kokonaan ruotsalaisviranomaisille. Nyt Nordeaa valvovat Fiva osana EU:n pankkivalvontajärjestelmää ja EKP.

”Me saisimme vastedes Ruotsin valvojalta informaatiota. Voimme osallistua kokouksiin, saamme puhua, mutta meillä ei ole mitään päätäntävaltaa. Jos Nordeassa tulisi ongelmia, me emme voi niihin puuttua”, Tuominen huomautta.

”Juuri uutisoitiin Nordean maksuliikenneongelmista. En tiedä, mitä tapahtuu uudessa tilanteessa. Pystyisikö Ruotsin valvoja valvomaan reaaliaikaisesti maksuliikennettä Suomessa? ” Tuominen sanoo.

Tuominen muistuttaa, että esimerkiksi Suomen ja Ruotsin talletus- ja sijoittajasuojajärjestelmät poikkeavat toisistaan. Asunnonvaihdossa Ruotsi ei antaisi nykysääntelyn mukaan puolen vuoden talletussuojaaa asuntokaupasta saaduille rahoille, kuten Suomi.

Sivuliikkeeksi muuttuminen merkitsee myös Nordean pääomien muuttoa Ruotsiin.

Nordea aikoo muuttaa sivuliikkeiksi myös Tanskan ja Norjan tytärpankkinsa.

Nordean mukaan uusi rakenne luo edellytykset Nordealle toimia aidosti yhtenä pankkina, yksinkertaistaa hallintoa ja parantaa kilpailukykyä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat