Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Potilastietojärjestelmää havittelevan CGI:n pääjohtaja: ”Tyydyn Apotti-ratkaisuun”

Markkinaoikeus päättää pian, saako jättimäinen it-yritys CGI vielä kilpailla 1,5 miljoonan suomalaisen potilas­tietojärjestelmästä.

Talous
 
Rio Gandara / HS
”En tiedä, mikä on seuraava askel digitalisaation jälkeen. Tiedän vain, että se otetaan”, sanoo maailman viidenneksi suurimman it-palvelutalon CGI:n pääjohtaja Michael Roach.
”En tiedä, mikä on seuraava askel digitalisaation jälkeen. Tiedän vain, että se otetaan”, sanoo maailman viidenneksi suurimman it-palvelutalon CGI:n pääjohtaja Michael Roach. Kuva: Rio Gandara / HS
Fakta

Viidenneksi suurin it-alan yritys

  CGI on maailman viidenneksi suurin it-palveluja tarjoava yritys.

 Perustettu 40 vuotta sitten Kanadassa. Pääkonttori sijaitsee Montrealissa ja yhtiö toimii 40 maassa.

 Liikevaihto noin 10 miljardia Kanadan dollaria (6,5 miljardia euroa).

 65  000 työntekijää maailmanlaajuisesti. Suomessa CGI työllistää 3 200 henkilöä.

 Listattu Toronton ja New Yorkin pörsseissä.

Kanadalaisen it-yhtiön CGI:n pääjohtaja Michael Roach, 63, kävi Helsingissä viikko sitten pikavierailulla. Omien sanojensa mukaan vain asiakkaita ja työntekijöitä tervehtimässä, ei lobbaamassa.

Ei, vaikka CGI:tä houkuttaa Suomessa yhä jättimäinen Apotti-hanke eli 1,5 miljoonan suomalaisen potilastietojärjestelmä.

”Totta kai Apotti olisi meille merkittävä kauppa. Se ei ole kuitenkaan matkani syy. En ole edes tavannut ketään hankkeen osapuolta”, Roach väittää.

Markkinaoikeuden pian annettava päätös ratkaisee, pääseekö tarjouskilpailun jo kertaalleen hävinnyt CGI vielä tavoittelemaan Helsingin kaupungin, lähikuntien sekä Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin HUS:n potilastietojärjestelmähanketta.

”En yleensä puhu yksittäisistä kaupoista. Oikeus tekee päätöksensä ja me tyydymme siihen, oli ratkaisu mikä hyvänsä”, Roach toteaa.

Apotti on CGI:n valituksen vuoksi markkinaoikeudessa jo toistamiseen.

Tarjouskilpailun kakkoseksi jääneen CGI:n mielestä amerikkalaisyhtiö Epic Systems voitti kisan epäreilusti. Markkinaoikeuden ratkaisua odotetaan kevään aikana.

”Emme valita usein, mutta ei valittaminen ole myöskään epätavallista. Jos meillä on eri näkemys asioista, käytämme mahdollisuudet tuoda se julki.”

Apotissa on kyse noin 400 miljoonan euron kaupasta. Se ylittää koko CGI:n Suomen-yhtiön vuotuisen liikevaihdon.

Apotin nimi tulee sanoista asiakas- ja potilastietojärjestelmäpalvelu.

Suomalaisten terveystietojen digitalisointi olisi CGI:lle tärkeä referenssihanke. Moni valtio odottaa digitalisoinnista apua paisuvien terveysmenojen suitsimiseen.

Kansalaisille digitalisaatio tarkoittaa Roachin mukaan internetiä kaikkialla. It-taloille se merkitsee kestobisnestä.

Digitalisaatio muuttaa arjen entistä riippuvaisemmaksi mobiililaitteista, Roach sanoo. CGI teki hiljan kaupat koko Skotlannin pääkaupungin Edinburghin digitalisoinnista.

”Mutta teknologia vapauttaa meille myös enemmän omaa aikaa. Sitähän meistä jokainen tavoittelee.”

CGI on maailman viidenneksi suurin ohjelmistotalo. Se listautui pörssiin 30 vuotta sitten ja kurssikehitys on ollut huima, nousua on tullut keskimäärin 19 prosenttia vuosittain.

Moni työntekijä on rikastunut, myös pääjohtaja Roach.

”Olen vaurastunut. Ja niin pitääkin olla. Ei kenellekään ole ongelma, jos tienaat rahaa jakaaksesi sen muiden kanssa. Osakkaat suuttuvat oikeutetusti silloin, jos he jäävät ilman, mutta johto palkitaan.”

Roach lisää, ettei tee työtä rahasta vaan voittaakseen haasteita. ”Se kiehtoo minua. Kasvoin kuusilapsisessa perheessä ja opin olemaan yksi monista. Kun sain perustarpeeni tyydytettyä, minulla ei ollut paljon muita vaatimuksia.”

Osa tuloista menee mielenterveyssairaalalle, jonka hallituksessa CGI:n johtaja istuu.

Maanläheinen on termi, jolla Roach kuvailee itseään.

Hän myös kirjaimellisesti kiipesi puhelinpylvästä pitkin huipulle.

”Aloitin kanadalaisessa Bell-yhtiössä kiipeämällä puhelinpylväisiin”, Roach muistelee.

”Työskentelin siellä 25 vuotta. Sitten yhdistyimme CGI:n kanssa ja vuonna 2006 aloitin pääjohtajana.”

Suomessa CGI:tä kiinnostaa myös tietoverkkojen turvallisuus. Yhtiö avasi vastikään pohjoismaisen, noin 20 työntekijän kyberkeskuksensa Helsinkiin.

”Sijainti on hyvä ja täällä on kokenut tiimi”, Roach sanoo.

”Myös Pohjoismaissa hallitukset ja yritykset joutuvat suojautumaan tietomurtojen kaltaisilta uhilta. Ja kaikkien pitää hyväksyä, että se maksaa.”

Roach ei usko, että kyberriskeistä pääsee täysin eroon.

”Riskiä voidaan kuitenkin hallita.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat