Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Stadigh: Sampo on sijoittajille osinkopaperi

Sammon pääjohtaja arvostelee keskustelua suurista osingoista.

Talous
 
Martti Kainulainen
Kari Stadigh
Kari Stadigh Kuva: Martti Kainulainen

Finanssikonserni Sammon konsernijohtaja Kari Stadigh arvostelee Suomessa viime viikkoina käytyä kriittistä keskustelua yritysten suurista osingoista.

”En ymmärrä tätä 60–70-lukulaista keskustelua osingoista tulonjaon tai investointien näkökulmasta. Me käymme globaalia kilpailua sijoittajien pääomista. Suomi tarvitsee kaiken pääoman, mitä tänne on tulossa. Ja sille pitää maksaa tuottoa”, Stadigh sanoi tiedotustilaisuudessa keskiviikkona.

Hän kertoi, että Sammon johtajat kiertävät säännöllisesti myymässä yhtiötä sijoittajille ja houkuttelemassa pääomia yhtiöön.

Esimerkiksi maailman suurin varainhoitoyhtiö Blackrock on sijoittanut yli miljardi euroa Sampoon. Se omistaa yhtiöstä noin viisi prosenttia.

”Me kuuntelemme aika tarkasti, millä ehdoilla he ovat valmiita tänne sijoittamaan.”

Stadighin mukaan sijoittajat arvostavat eri asioita ja valitsevat sijoituskohteensa sen mukaan. Joillekin käy osakkeen arvon nostaminen esimerkiksi omien osakkeiden ostamisen kautta.

”Sampo on kuitenkin sijoittajille osinkopaperi.”

Sampo jakaa osinkona tänä keväänä melkein koko viime vuoden tuloksensa verojen jälkeen eli 1,2 miljardia euroa. Stadighin mukaan osinkoa on tavoitteena kasvattaa tasaisesti.

Vahvuudet

Sampo on jalostanut omistuksensa hyvään kuntoon. Nordea, josta Sampo omistaa runsaan viidesosan on vakavarainen, vähäriskinen ja tekee erinomaista tulosta. Vakuutusyhtiö Ifin toiminta on tehokasta ja se on pärjännyt kilpailussa hyvin.

Niin pankki- kuin vakuutustoiminnassa suuresta koosta on hyötyä, koska molemmat vaativat kalliita tietojärjestelmiä.

Molemmat alat vaativat myös investointeja käyttäjäkokemukseen, kun ulkomaiset haastajat pääsevät netin kautta kiinni vanhaan asiakaskuntaan. Siihen suurella yrityksellä on ainakin teoriassa paremmat lähtökohdat kuin pienellä.

Mandatum Life on onnistuneesti siirtänyt sijoitusvakuutusten riskit asiakkaiden kannettavaksi. Sen vuoksi heikko korkotaso ei rasita sitä ylen määrin.

Sekä Nordea että If toimivat kaikissa Pohjoismaissa, joten toimintamaiden talouksien erilaiset tilanteet tasaavat riskejä.

Heikkoudet

Kasvaminen ja tuloksen parantaminen on taloustilanteen ja korkotason vuoksi lähiaikoina hankalaa.

Suuruus voi olla myös rasite, jos kilpailuympäristön muutoksiin pitää pystyä reagoimaan nopeasti. Johdon on siis oltava jatkuvasti valppaana, ettei yrityksen uudistumiskyky hyydy.

Tulevaisuuden näkymät

Konsernijohtaja Stadighin mukaan tuloksen paranemista lähiaikoina on vaikea luvata, koska se on jo niin hyvä.

Sekä If että Mandatum Life ovat jatkuvasti laskeneet diskonttokorkoaan eli oletettuja tuottoja, mikä heikentää suoraan niiden tulosta. Nordea on jo kertonut, että sen kolme vuotta kestävä suuri investointiohjelma tulee heikentämään tuloskehitystä.

Sammolla on suuri sijoitusomaisuus, jonka tuottava sijoittaminen nollakorkojen maailmassa ja heiluvilla osakemarkkinoilla on vaikeaa.

Toisaalta Sampo hyötyy, jos ja kun korot joskus lähtevät nousuun. Se helpottaa niin vakuutus- kuin pankkitoimintaa. Nousun odottelu voi tosin kestää.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat