Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kelvollinen loppuvuosi auttoi Finnairia nousemaan plussalle

Polttoaineiden konservatiivinen suojauspolitiikka söi vielä lentoyhtiön tulosta. Matkustajamäärä nousi uuteen ennätykseen, yli kymmeneen miljoonaan.

Talous
 

Lentoyhtiö Finnairin suunta on oikea. Yhtiö on parantanut tulostaan viisi vuosineljännestä peräkkäin vuotta aikaisempaan vertailujaksoon verrattuna.

Viimeisen vuosineljänneksen toiminnallinen tulos oli lievästi voitollinen, ja koko vuoden toiminnallinen tulos plussalla.

Vahvuudet

Hyviä uutisia riitti viime vuonna kaikkien vaikeuksien keskelläkin.

Koko vuoden matkustajamäärä nousi uuteen ennätykseen, yli kymmeneen miljoonaan. Matkapalvelujen eli etupäässä Aurinkomatkojen kurssi saatiin käännettyä voitolliseksi ja lisäpalvelujen myynti koneissa kääntyi selvään kasvuun. Vain rahti yskii.

Säästöohjelmia saatiin vietyä yhtiössä läpi, joskin tuskien kautta ja henkilöstön sietokykyä koetellen, ja toimintoja myllättiin uuteen uskoon touhukkaasti. Kolmannen vuosineljänneksen koneiden täyttöasteet ja tulos olivat hyviä, ja pörssikurssi nousi pohjamudista kohisten.

Syksyllä aloitettiin uudet henkilöstörekrytoinnit ja kolme ensimmäistä uutta A350-konetta saatiin liikenteeseen vahvan markkinoinnin tukemana.

Taustalla oli Finnairin historian suurin laivastokauppa, peräti 1,9 miljardin euron investointi Airbus-A350-laivastoon.

Vertailun vuoksi: Finnairin liikevaihto on alle 2,5 miljardia euroa.

Yhtiön onneksi kauppa tehtiin hyvään hintaan, kuulemma peräti 60 prosentin alennuksella listahintoihin.

Nyt toimitusjohtaja Pekka Vauramon mukaan rahoittajat arvottavat koneet niiden hankintahintaa arvokkaammiksi.

Koneiden keskeisenä kilpailuetuna pidettiin uutuusarvon lisäksi niiden vähäistä polttoaineenkulutusta.

Heikkoudet

Finnairin uudet A350-koneet käyttävät 25–30 prosenttia vähemmän polttoainetta kuin vanhat koneet, mutta kun lentokerosiinin hinta on viime vuosina laskenut voimakkaasti, kilpailuetu ei ole enää niin suuri kuin odotettiin.

Finnair harrastaa tämän lisäksi hieman keskiarvoa konservatiivisempaa suojauspolitiikkaa niin polttoaineiden hintojen kuin valuuttakurssien muutosten suhteen. Siksi polttoaineiden hinnanlaskun vaikutukset näkyvät Finnairin kannattavuudessa pitkällä viipeellä.

Vaikka Finnairin kurssi on kääntynyt kohti parempaa, kannattavuutta kuvaava toiminnallinen liikevoittoprosentti on vasta yhdessä prosentissa. Tavoite on kuusi prosenttia.

Tulevaisuuden näkymät

Uuden laivaston ja Aasian-liikenteen merkitystä ei kannata vähätellä Finnairin strategiassa.

Kevättalvella mielenkiintoisinta on nähdä, päättääkö enemmistöomistaja, eli Suomen valtio, vähentää omistustaan Finnairissa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat