Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kiinalaisyritys kaavailee biojalostamoa Suomeen – Kemissä odotetaan jättipottia

Pitkään kärsinyt kaupunki on saamassa miljardisijoituksen. Rakennusmiehet uskovat työttömyyden olevan pian ohi.

Talous
 
Maanrakennuskoneenkuljettaja Markku Järvelä (vas.) ja sähköasentaja Jarkko Heikkinen uskoivat hakeutuvansa töihin uuden tuotantolaitoksen työmaalle. Kunnossapitotyöt Kemin kaupungilla kestävät toukokuun loppuun.
Maanrakennuskoneenkuljettaja Markku Järvelä (vas.) ja sähköasentaja Jarkko Heikkinen uskoivat hakeutuvansa töihin uuden tuotantolaitoksen työmaalle. Kunnossapitotyöt Kemin kaupungilla kestävät toukokuun loppuun.

Kemi

Toiveet nousivat korkealle Kemissä keskiviikkona, kun kiinalaisyritys Kaidi ilmoitti kaavailevansa kaupunkiin biojalostamoa. Miljardihankkeen työllistämisvaikutus olisi jo rakennusvaiheessa arviolta 4 000 henkilötyövuotta.

Työttömät rakennusalan ammattilaiset Jarkko Heikkinen, 45, ja Markku Järvelä, 51, suunnittelivat jo hakevansa töihin uuden biojalostamon työmaalle, vaikka kaikkiaan 35 hehtaarin alue on tässä vaiheessa metsää.

”Miljardin mittaluokan hanke Kemiin kuulostaa hurjalta. Tällaista uutista tänne on toivottu, joten tervetuloa vaan. Vaikka sitten näin globaalilla rahalla”, totesi Järvelä, maanrakennuskoneenkuljettaja.

Sekä Järvelällä että sähköasentaja Heikkisellä on ollut viime vuosina työrintamalla hiljaista. Rakentaminen Kemin seudulla on lähes pysähtynyt.

”Siinähän se olisi tuleva työmaa pitkäksi aikaa”, Heikkinen uskoi. ”Ja voisi sinne rakennusvaiheessakin käydä piuhan tai kaksi asentamassa.”

Jos hanke toteutuu, biopolttoainetehtaan työllistävä vaikutus on huima etenkin Kemi–Tornion seudulla, joka on keikkunut valtakunnallisen muuttotappiotilaston kärjessä vuodesta toiseen.

Alueen työ- ja elinkeinotoimiston palvelujohtaja Tero Hyttinen ei vielä kaksi viikkoa sitten nähnyt seudun työllisyystilanteessa juurikaan valoa. Nyt mieli oli riemukas.

”Tämä on jymyluokan tieto. Joudun ilman muuta korjaamaan ennustetta. Muuttotappioluvutkin tulevat kääntymään parempaan suuntaan, kun alamme saada paluumuuttajia”, Hyttinen ennakoi.

Projektikoordinaattori Maria Viinikka Kemin kaupungin työllistämispalveluista arvioi Kemistä löytyvän runsaasti työvoimaa uuden yrityksen tarpeisiin.

”Aivan varmasti löytyy osaavia ihmisiä. Meillä on paljon teknisen puolen miesväkeä vailla työtä, moni heistä isoista tehtaista, kuten Stora Ensolta, yt-aalloissa lähtemään joutuneita. Palvelualan ja toimistopuolen työttömiä löytyy myös.”

Kemin työttömyysluvut jäivät taantuman alettua vuonna 2008 naapurikuntia korkeammalle.

”Uusi iso avaus on Kemille tarpeen. Pitkän raskaan ajan jälkeen, kun monta juttua on mennyt mönkään, sitä on kaivattu”, Viinikka kuvaa.

Nurmijärveltä Kemiin joulukuussa muuttanut Sami Saastamoinen, 41, kertoi olevansa hyvin iloinen.

Aiemmin Helsingissä autonkuljettajana työskennellyt Saastamoinen perusti Kemiin autonvuokrausyrityksen. Nyt näkymät näyttävät yllättäen huimilta.

”Muutimme Kemiin, josta vaimo on kotoisin. Työpaikat täällä olivat vähissä, joten perustin yrityksen, jota muutenkin olin suunnitellut. Kaverit olivat kyllä hyvin epäileväisiä, mutta nyt näyttää hyvältä.”

Saastamoisen Green Motion -vuokrausfirmassa on 14 autoa. Konttorina toimii VR:ltä vuokrattu tyhjilleen jäänyt Kemin juna-asema. ”Tarpeen mukaan laajennan”, hän suunnittelee jo.

Laajennusta kertoi harkitsevansa myös Pasi Saikkonen, jolla on ravintola Kemin katolla, kaupungintalon 13. kerroksessa.

”Ravintola- ja puhtaanapidon puolella tulee varmasti noin ison työmaan myötä paljon tarpeita.”

”Pääasia kuitenkin, että Kemiin saadaan töitä. Itsellänikin on muutamia kavereita, joiden tiedän hakevan uudelle työmaalle heti, kun se on mahdollista”, Saikkonen totesi.

Elvi Oikarinen kertoi poikansa ehtineen jo muuttaa Helsinkiin. ”Jospa hän palaisi. Elämä täällä on kohtuuhintaista verrattuna pääkaupunkiseutuun.”

Oikarinen kertoi seuranneensa pitkään nuorten pakoa Etelä-Suomeen.

”Nyt näyttää suuntana olevan myös Ruotsi, jonne mennään it-alan töiden perässä.”

Kemiläiset toivoivat uudesta hankkeesta parannusta myös rapautuville palveluilleen. Posti lopetti alkuvuodesta ja Finnair kertoi vastikään peruvansa lentoja Kemiin.

Järvelä arveli positiivisen vaikutuksen säteilevän laajalle maakuntaan.

”Tavaraa tarvitaan isolle työmaalle jos minkälaista. Yritykset ympäri Lappia ja muuallakin tulevat varmasti saamaan laitoksesta ison hyödyn.”

Oikaisu 11.2. kello 13.00: Jutussa väitettiin alun perin virheellisesti, että biojalostamo työllistäisi 4 000 ihmistä. Kyse on työllistämisvaikutuksesta, joka olisi arviolta 4 000 henkilötyövuotta.

Vesa Ranta
Autonvuokrausyrityksen Kemiin vastikään perustanut Sami Saastamoinen iloitsi parantuvista näkymistä.
Autonvuokrausyrityksen Kemiin vastikään perustanut Sami Saastamoinen iloitsi parantuvista näkymistä.
Vesa Ranta
Biodieseljalostamo nousee Kemin Ajoksen satama-alueelle. Sataman liikennepäällikkö Jukka Kotajärvi esitteli aluetta, joka nyt on lähinnä metsää.
Biodieseljalostamo nousee Kemin Ajoksen satama-alueelle. Sataman liikennepäällikkö Jukka Kotajärvi esitteli aluetta, joka nyt on lähinnä metsää.
Kaidi Finlandin toimitusjohtaja kertoo, mikä yhtiö on
Kaidi Finlandin toimitusjohtaja kertoo, mikä yhtiö on
Kiinalainen energiayhtiö suunnittelee miljardin euron biojalostamoa Kemiin. Suomalaisen tytäryhtiön toimitusjohtaja Pekka Koponen kerto, mikä yhtiö Sunshine Kaidi New Energy Group on. Toimittaja: Petri Sajari, kuvaus ja leikkaus: Esa Syväkuru
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat