Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suuri riski­sijoitus olisi Suomelle tärkeä

Kiinalainen Kaidi laskee sen varaan, että fossiilisen öljyn merkitys vähenee selvästi.

Talous
 
Kaidi Finlandin toimitusjohtaja kertoo, mikä yhtiö on
Kaidi Finlandin toimitusjohtaja kertoo, mikä yhtiö on
Kiinalainen energiayhtiö suunnittelee miljardin euron biojalostamoa Kemiin. Suomalaisen tytäryhtiön toimitusjohtaja Pekka Koponen kerto, mikä yhtiö Sunshine Kaidi New Energy Group on. Toimittaja: Petri Sajari, kuvaus ja leikkaus: Esa Syväkuru

Kiinalaisen energiayhtiön Kemiin suunnittelemaa biojalostamoa voi pitää suurena riskinä, mutta yhtiö torjuu arvion.

”Kiinalaiset tekevät investointeja 25 vuoden aikajänteellä. Fossiilisen öljyn merkitys vähenee tänä aikana selvästi, mutta liikenne käyttää nestemäisiä polttoaineita vastaisuudessakin”, sanoo Kaidi Finlandin toimitusjohtaja Pekka Koponen.

Suureen riskiin on ainakin kaksi syytä.

Öljy on poikkeuksellisen halpaa ja energiapuusta voi tulla pula, kun Äänekosken sellutehtaan toiminta alkaa vuoden 2017 puolivälissä. Tosin yhtiö pitää mahdollisena, että ener­giapuuta hankitaan tarvittaessa myös Ruotsista.

Kansantaloudellisesti jalostamo olisi tärkeä, koska uusista investoinneista on Suomessa ollut pulaa jo pitkään.

Jalostamo vahvistaisi myös Suomen asemaa uusiutuvien energialähteiden hyödyntämisessä ja kehittämisessä.

Ensi vuonna mahdollisesti alkavassa rakennusvaiheessa jalostamon työllistämisvaikutus olisi 4 000 henkilötyövuotta.

Jalostamon pitäisi olla valmis vuonna 2019, jolloin se työllistäisi vakituisesti 150 henkeä. Lisäksi se työllistäisi tuotantovaiheessa satoja alihankkijoiden työntekijöitä.

Investoinnin arvo olisi miljardi euroa ja biopolttoaineita jalostamo tuottaisi 200 000 tonnia vuodessa.

Vertailun vuoksi Neste tuottaa biopolttoaineita Porvoossa vuosittain 400 000 tonnia ja on investoinut tuotantoon runsaat 200 miljoonaa euroa.

Lopullisen investointipäätöksen Kaidi aikoo tehdä kuluvan vuoden loppuun mennessä. Suuri kysymys on rahoitus.

”300 miljoonan euron omasta pääomasta Kaidi on jo sitoutunut sijoittamaan merkittävän osan ja loput hankitaan teollisilta kumppaneilta ja instituutioilta. Lainarahoitus on tarkoitus hankkia kiinalaisilta ja länsimaisilta pankeilta”, Koponen sanoo.

Koposen mukaan lainarahoituksessa tärkeä merkitys on Kiinan valtiolta ja Finnveralta haet­tavilla takauksilla ja mahdollisesti EU:n rahoituksella. Niiden määrästä hän ei halua kertoa vielä mitään.

Hanke alkoi Koposen mukaan kaksi vuotta sitten, jolloin Vapo luopui suunnitelmastaan rakentaa biojalostamo Suomeen.

Kaidin pääomistaja Chen Yilong on käynyt Suomessa kolmesti neuvottelemassa ja suunnittelemassa jalostamoa. Yhtiö on tehnyt Kemin kaupungin kanssa aiesopimuksen 33 hehtaarin maa-alueen ostamisesta.

Chen Yilong arvioi tiedotteessa, että Suomi on biopolttoaineiden kannalta kiinnostavin sijoituskohde pohjoisella pallonpuoliskolla. Kiinassa ja Vietnamissa yhtiö hyödyntää sähkövoimaloissaan vastaavaa kaasutustekniikkaa kuin Kemiin suunnitteilla olevassa jalostamossa.

Chen Yilong omistaa kolmanneksen kiinalaisesta Sunshine Kaidi New Energy Groupista, joka omistaa täysin suomalaisen tytäryhtiön Kaidi Finlandin.

Sunshine Kaidi New Energy Groupin muita osakkeenomistajia ovat singaporelainen pää­omasijoittaja Asia Green Energy 22 prosentin osuudella, Kiinan valtion sijoitusyhtiö Huarong 10 prosentin osuudella ja brittiläinen pääomasijoittaja Prime Achieve 9 prosentin osuudella.

Sunshine Kaidi New Energyn Group on erikoistunut uusiutuvan energian tuotantoon ja ympäristötekniikkaan. Sen tavoitteena on rakentaa yli 250 biovoimalaitosta vuoteen 2022 mennessä.

Oikaisu 11.2. kello 13.00: Jutussa väitettiin alun perin virheellisesti, että biojalostamo työllistäisi 4 000 ihmistä. Kyse on työllistämisvaikutuksesta, joka olisi arviolta 4 000 henkilötyövuotta.

Mikä yhtiö Kaidi on? HS.fi/hstv
Jukka Gröndahl / HS
Biojalostamohanketta esittelemässä Kemin kaupunginjohtaja Tero Nissinen (vas), Kaidi Finlandin toimitusjohtaja Pekka Koponen ja työ- ja elinkeinoministeriön kansliapäällikkö Jari Gustafsson.
Biojalostamohanketta esittelemässä Kemin kaupunginjohtaja Tero Nissinen (vas), Kaidi Finlandin toimitusjohtaja Pekka Koponen ja työ- ja elinkeinoministeriön kansliapäällikkö Jari Gustafsson.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat