Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kemin miljardihanke osa suurempaa ilmiötä – Kiinan raha vyöryy maailmalle

Kaidi-yhtiön miljardihanke Kemissä edustaa kiinalaisfirmojen uutta aaltoa ulkomailla, sanoo Lapin yliopiston tutkija.

Talous
 

Kiinalaisyhtiö Kaidin suunniteltu miljardi-investointi Kemiin on osa suurta mullistusta: kiinalainen raha vyöryy maailmalle.

”Tämä on muutos, joka muokkaa globaalin talouden rakenteita”, sanoo Kiinan yhteiskuntaan erikoistunut professori Matti Nojonen Lapin yliopistosta.

2000-luvun alkupuolella puhuttiin Kiina-ilmiöstä. Sillä tarkoitettiin ulkomaisten firmojen ja etenkin tehtaiden siirtymistä länsimaista Kiinaan.

Kymmenen viime vuoden aikana on kuitenkin syntynyt lähes tyhjästä myös päinvastainen ilmiö, eli kiinalaisfirmojen investoinnit ulkomaille.

Vuonna 2014 Kiinasta lähti suoria investointeja ulkomaille 116 miljardilla dollarilla, kertoo YK:n kauppajärjestö Unctad.

Ulkomaille investoivat enemmän vain Yhdysvallat ja Hongkong. Hongkong on Kiinan erikoishallintoalue, ja sen lukuihin sisältyy paljon Manner-Kiinasta lähtenyttä rahaa. Oikeastaan tilastossa Kiinan edellä on siis vain Yhdysvallat.

Maailmalla Kiinan investoinneista ovat herättäneet huomiota etenkin tunnettujen länsimaisten yhtiöiden ostot.

Lenovo osti IBM:n tietokoneet, Geely nappasi Volvon autot Ruotsista, Haier ostaa General Electricin kodinkonetoiminnan ja viime viikolla sveitsiläinen kemikaaliyhtiö Syngenta hyväksyi ChemChinan 43 miljardin dollarin ostotarjouksen.

Suurimmat kiinalaisfirmat, kuten elektroniikkayhtiö Huawei, ovat itse pyrkineet globaaleiksi brändeiksi.

Se on tarkoittanut investointeja maailmalle. Afrikassa kiinalaisfirmat ovat hankkineet hallintaansa etenkin energia- ja mineraalivaroja.

Energiafirma Kaidin suunnittelema biodieseljalostamo Kemiin on erilainen hanke.

”Se on kiinalaisfirmojen toista aaltoa. Siinä ei ole kyse yritysostosta tai raaka-ainehankinnasta, vaan siitä, että rakennetaan tyhjästä pellolle tehtaita tai tutkimuslaitoksia”, Nojonen sanoo.

Kaidin suunnitelman rahoituspohja ei ole vielä ainakaan julkisesti tiedossa. Kiinasta rahoitusta todennäköisesti olisi saatavilla.

Kiinan talouskasvu on 2000-luvun vetänyt maailmantaloutta. Ulkomaiset investoinnit ja ylijäämäinen ulkomaankauppa ovat tuoneet Kiinan valtiolle rahakasan, jota se yrittää sijoittaa tuottavasti.

”Kiinalla on positiivinen ongelma. Tavallaan valtiolla on liikaa rahaa”, Nojonen toteaa.

Kiina on ohjannut rahoja hallitsemiinsa rahoituslaitoksiin. Kaksi tärkeintä ovat englanninkielisiltä nimiltään China Development Bank ja China Exim Bank, jotka rahoittavat kiinalaisfirmojen ulkomaantoimintoja.

Nämä kaksi pankkia ovat vuodesta 2010 lähtien jakaneet vuosittain enemmän lainoja kuin Maailmanpankki, joka on 188 valtion rahoituslaitos.

Kiinan rahamahti näkyy siinäkin, että maailman viidestä suurimmasta yrityksestä neljä ensimmäistä on kiinalaisia pankkeja, kertoo Forbes-lehden listaus.

Kymmenen vuoden aikana Kiina on investoinut ulkomaille jo 870 miljardin dollarin arvosta, laskee asiaa seuraava yhdysvaltalainen Heritage Foundation.

Lähes puolet rahasta on mennyt energia-alalle, mikä heijastelee kasvavan jättitalouden tarpeita. Eniten ulkomaaninvestointeja Kiina on tehdyt Yhdysvaltoihin. Euroopassa ykköskohde on Britannia.

Yritysten kansainvälistyminen kuuluu Kiinan hallituksen politiikkaan. Valtio pyrkii myös investoimaan uuteen energiaan ja ympäristötekniikkaan.

Kaidin hanke Kemissä osuu siis kahteen Kiinan keskeiseen tavoitteeseen. Professori Nojonen ei silti usko investoinnin lähteneen Pekingin mahtikäskystä.

Kiinan aluetason firmat ovat viime vuosina kiihdyttäneet kansainvälistymistään, toteaa tutkija You Kefei Suomen Pankin viimevuotisessa raportissa.

Kaidi kuuluu juuri aluetasoon, ei jättifirmoihin. Yhtiön kotipaikka on Hubein maakunnassa Wuhanin kaupungissa, jossa asuu kymmenen miljoonaa ihmistä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat