Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Nokian liikevoitto kasvoi yli 200 miljoonaa euroa – Suri kuvaa muutosten vuotta dramaattiseksi

Liikevoitto kasvoi etenkin siksi, että Nokia on saanut eteläkorealaiselta kilpailijaltaan Samsungilta patenttien käyttökorvauksen

Talous
 
Heikki Saukkomaa / Lehtikuva
Nokian pääkonttori Karamalmilla Espoossa.
Nokian pääkonttori Karamalmilla Espoossa. Kuva: Heikki Saukkomaa / Lehtikuva

Verkkolaitteita valmistavan Nokian kannattavuus parani selvästi loka–joulukuussa.

Yhtiön liikevaihto oli 3,6 miljardia euroa ja liikevoitto ilman kertaluonteisia eriä 734 miljoonaa euroa. Liikevaihto säilyi suurin piirtein ennallaan, mutta liikevoitto kasvoi 231 miljoonaa euroa vuoden 2014 loppuun verrattuna.

Liikevoitto kasvoi etenkin siksi, että Nokia on saanut eteläkorealaiselta kilpailijaltaan Samsungilta patenttien käyttökorvauksen. Viime vuoden aikana Nokian liiketoiminta lujittui selvästi.

”2015 oli Nokialle jälleen dramaattisen muutoksen vuosi, ja olen tyytyväinen siihen, että kaiken tämän keskellä pystyimme päättämään vuoden Nokia Networksin ja Nokia Technologiesin vakaaseen tulokseen”, sanoo toimitusjohtaja Rajeev Suri tiedotteessa.

Uutistoimisto Reutersin 13 analyytikon kyselyssä mediaaniennuste yhtiön loka–joulukuun liikevaihdosta oli 3,7 miljardia euroa ja liikevoitosta ilman kertaluonteisia eriä 749 miljoonaa euroa.

Mediaani tarkoittaa suuruusjärjestyksessä keskimmäistä lukua. Osakekohtainen tulos oli 0,15 euroa, mikä oli aavistuksen enemmän kuin analyytikoiden ennustama 0,14 euroa.

Viime vuoden lopussa Nokian liikevaihto kasvoi etenkin Kiinassa, jossa liikevaihto kasvoi edellisen vuoden vertailuajanjaksosta 17 prosenttia 482 miljoonaan euroon.

Kello 14 jälkeen Nokian osake on heikennyt Helsingin pörssissä runsaan prosentin. Sijoittajat ilmeisesti pelästyivät jonkin verran yhtiön arviota lähiajan näkymistään.

Toimitusjohtaja Surin mukaan kuluvan vuoden ensimmäisestä vuosineljänneksestä voi tulla vaikea. Tosin normaalin kausivaihtelun mukaan ensimmäinen vuosineljännes yleensä aina vuoden heikoin koko toimialalla.

”Erityisesti vuoden ensimmäinen neljännes vaikuttaa haastavalta asiakkaiden punnitessa käyttöomaisuusinvestointejaan makrotalouden epävarmuuden lisääntyessä”, Suri arvioi.

Nokian hallitus ehdottaa yhtiökokoukselle, että vuoden 2015 tuloksesta maksetaan osinkoa 0,16 euroa osakkeelta ja sen lisäksi ylimääräistä osinkoa 0,10 euroa osakkeelta.

Vuoden 2014 tuloksesta osinkoa maksettiin 0,14 euroa.

Nokian pitäisi kevään aikana saattaa loppuun yritysjärjestely ranskalaisen kilpailijansa Alcatel-Lucentin kanssa. Nokia ilmoitti viime keväänä ostavansa kilpailijansa 15,6 miljardilla eurolla.

Osaketutkimusyhtiö Bernstein Research ilmoitti torstaiaamuna Nokian tilinpäätöksen julkaisemisen jälkeen pitävänsä kauppaa hyvin myönteisenä. Bernstein Researchin mielestä yritysjärjestely on eduksi molemmille yhtiöille.

Tuomas Selänne
Nokian toimitusjohtaja Rajeev Suri
Nokian toimitusjohtaja Rajeev Suri
Tiedä kahdessa minuutissa: Tätä tuloslaskelma tarkoittaa
Tiedä kahdessa minuutissa: Tätä tuloslaskelma tarkoittaa
Pörssiyhtiöt julkistavat parhaillaan tilinpäätöksiään. Nyt on hyvä aika tutustua yrityksiin ja siihen, miten niillä menee. Aloittelijalle tuloslaskelma voi kuitenkin olla salakieltä. Katso HS:n video ja tiedät, mistä siinä on kyse. Toimittaja Minna Nalbantoglu, grafiikka Uolevi Holmberg.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat