Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Eläkeyhtiö Varman tuotto putosi lähes puoleen 2015

Suomen suurimman eläkeyhtiön kokonaistulos oli tappiollinen ensimmäistä kertaa sitten vuoden 2011

Talous
 
MARJA VÄÄNÄNEN / HS
Varman toimitusjohtaja Risto Murto.
Varman toimitusjohtaja Risto Murto. Kuva: MARJA VÄÄNÄNEN / HS

Suomen suurimman eläkeyhtiön Varman sijoitusten tuotto 2015 putosi 4,2 prosenttiin viime vuonna. Vielä toissa vuonna Varma teki 7,1 prosentin tuloksen ja 2013 yhdeksän prosentin sijoitustuloksen.

Suomen suurin eläkelaitos Keva sai viime vuonna 4,8 prosentin sijoitustuoton, joten yhtiömuotoinen Varma hävisi laitosmuotoiselle Kevalle niukasti. Keva sijoittaa kuntien eläkemiljardeja.

Varma hoitaa noin 860 000 yksityisellä sektorilla työskennelleen suomalaisen eläketurvaa. Sen sijoitusvarallisuus oli viime vuoden lopulla 41 miljardia euroa.

”Finanssikriisin elpyminen jatkui mutta vähän epävakaisemmin”, Varman toimitusjohtaja Risto Murto luonnehti Varman tuloksen julkistamistilaisuudessa torstaina.

Varman vakavaraisuus tuli ensimmäistä kertaa alaspäin sitten vuoden 2011. Samalla Varman kokonaistulos - 164 miljoonaa euroa oli ensimmäistä kertaa negatiivinen vuoden 2011 jälkeen.

Tappiollinen kokonaistulos johtuu siitä, että vastuuvelalle hyvitettävä korkovaatimus ylitti sijoitusten tuoton. Vielä vuonna 2014 Varman kokonaistulos oli 1 223 miljoonaa euroa plussalla.

”Olemme varautuneet tähän henkisesti ja tämä on luontevaa pitkän nousuputken jälkeen”, Murto selvitti.

Murron mukaan Varmalla on kuitenkin edelleen hyvät puskurit ottaa vastaan ”alkuvuoden kovaa markkinaheiluntaa”. Varman sijoitussalkusta osakkeissa oli viime vuonna noin 45 prosenttia ja osakemarkkinat ovat tulleet vuoden vaihteen jälkeen rajusti alas.

Viime vuonna Varman sijoitussalkussa tuottivat parhaiten osakesijoitukset 8,8 prosenttia, mutta korkosijoitukset menivät 0,4 prosenttia tappiolle.

”Sijoitustulos on lopulta hyvin paljon osakemarkkinoiden varassa”, Varman varatoimitusjohtaja Reima Rytsölä sanoi.

Suurimmassa paineessa ovat eurooppalaiset osakkeet.

”Eurooppalaisten pankkien kurssit ovat lähes puolittuneet eli arvot ovat pudonneet 44 prosenttia heinäkuusta”, Rytsölä sanoi.

Varma kasvatti Suomi-osakkeiden painoa viime vuonna, mutta vähensi suhteellisesti osakesijoituksiaan Yhdysvalloissa. Loppuvuodesta Varma lisäsi myös osakesijoituksiaan Euroopassa.

Varman kaikista sijoituksista 13,1 miljardia on Suomessa.

Korjaus 11.2. 2016 kello 16.10: Viime vuonna Varman sijoitussalkussa tuottivat parhaiten osakesijoitukset 8,8 prosenttia eivät korkosijoitukset.

Tiedä kahdessa minuutissa: Tätä tuloslaskelma tarkoittaa
Tiedä kahdessa minuutissa: Tätä tuloslaskelma tarkoittaa
Pörssiyhtiöt julkistavat parhaillaan tilinpäätöksiään. Nyt on hyvä aika tutustua yrityksiin ja siihen, miten niillä menee. Aloittelijalle tuloslaskelma voi kuitenkin olla salakieltä. Katso HS:n video ja tiedät, mistä siinä on kyse. Toimittaja Minna Nalbantoglu, grafiikka Uolevi Holmberg.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat