Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Sampo antoi suosituksen hallituksensa naiskiintiöstä ensimmäisenä pörssi­yhtiönä Suomessa – ”Mitä isot edellä, sitä pienet perässä”

Finanssijätti Sampo ilmoitti ensimmäisenä pörssiyhtiönä naiskiintiötavoitteensa. Kaikki pörssiyhtiöt joutuvat julkistamaan tavoitteensa viimeistään ensi vuonna.

Talous
 
Anni Reenpää / Lehtikuva
Sammon kahdeksanjäsenisessä hallituksessa naisia on tällä hetkellä puolet.
Sammon kahdeksanjäsenisessä hallituksessa naisia on tällä hetkellä puolet. Kuva: Anni Reenpää / Lehtikuva

Finanssikonserni Sampo julkisti ensimmäisenä pörssiyhtiönä yhtiön hallituksen naiskiintiösuosituksen. Sammon hallitus päätti keskiviikkona, että tavoittena on valita hallitukseen aina vähintään 37,5 prosenttia molempia sukupuolia, käytännössä siis naisia.

Sammon tavoite on julkaistu yhtiön monimuotoisuutta koskevassa ohjeistuksessa. Se perustuu Arvopaperimarkkinayhdistyksen viime vuoden lopulla antamaan pörssiyhtiöiden uuteen hallinnointisuositukseen.

”Hienoa, mitä isot edellä, sitä pienet perässä. Nyt tuli esimerkki ja benchmark, mittari”, iloitsee Keskuskauppakamarin varatoimitusjohtaja Leena Linnainmaa.

Roni Rekomaa / Lehtikuva
Leena Linnainmaa
Leena Linnainmaa

”Tässä ei ole kysymys kuitenkaan naiskiintiöstä, koska se viittaisi pakkoon. Puhumme siksi tavoitteesta, jonka yritykset voivat itse asettaa”, hän lisää.

Sammon kahdeksanjäsenisessä hallituksessa naisia on nyt neljä eli jopa puolet. Selitys sille, että ensi vuonna prosenttitavoitteeksi kirjataan vain 37,5 on se, että Anne Brunila luopuu paikasta.

Sammon hallituksessa jatkavat edelleen Jannica Fagerholm, Adine Grate Axén ja Eira Palin-Lehtinen.

Vuosina 2008–2010 Sammon hallituksessa oli naisjäseniä 25 prosenttia, mutta osuus nousi vuosina 2011–2013 jo 37,5:een. Vuodesta 2013 alkaen Sammon hallituksen jäsenistä 50 prosenttia on ollut naisia.

Arvopaperimarkkinayhdistyksen hallinnointikoodi velvoittaa Linnainmaan mukaan kaikki pörssiyhtiöt, isot ja pienet, julkistamaan hallituksensa naiskiintiötavoitteen viimeistään vuoden 2017 keväällä.

Ohjeistus pitää laatia kuluvan vuoden aikana. Tavoitetta ei ole pakko antaa prosentteina, vaan sen voi myös ilmoittaa kirjallisesti.

Jos suositusta ei noudata, sitten on Linnainmaan mukaan selitysvelvollisuus.

”Jos yhtiö ei siis tavoitetta aseta, sitten on annettava sijoittajille selvitys, miksi näin kävi. Ja jos selvitystä ei tule, sitten pörssi voi rangaista, esimerkiksi varoituksella. ”

Pörssiyhtiöiden uuden hallinnointikoodin taustalla on ollut elinkeinoelämän huoli pakollisista naiskiintiöistä, joita yrityskenttä on vastustanut aina.

”Kiintiöt eivät tehoa varsinaiseen ongelmaan eli naisten niukkuuteen johtoryhmissä ja johtotehtävissä”, Linnainmaa huomauttaa.

Linnainmaan mukaan myös EU-direktiivillä yritetään vaikuttaa yhtiöiden hallitusten monimuotoisuuteen. Suomessa velvoite on otettava lakiin ensi joulukuussa. Direktiivi on kuitenkin suomalaista hallinnointikoodia keveämpi.

”Vielä on auki, mitkä ovat tarkat sanamuodot tulevassa laissa. Direktiivin linjaus on, että monimuotoisuuspolitiikkaa ei tarvitse laatia alle 250 työntekijän yrityksissä. Elinkeinoelämän oma ohjeistus on siten jo direktiiviä laajempi”, Linnainmaa korostaa.

Suomen hallitus asetti jo vuosi sitten tavoitteeksi, että suurten ja keskisuurten pörssiyhtiöiden hallituksissa on oltava vähintään 40 prosenttia naisia ja miehiä vuoteen 2020 mennessä.

Lisäksi hallitus vaatii yrityksiä asettamaan ja julkistamaan yhtiökohtaisen tavoitteen tasapuolisen edustuksen saavuttamiseksi ensi kesäkuun loppuun mennessä.

Hallituksen periaatepäätöksen mukaan vuoden 2017 alusta yhtiöiden tulisi myös julkistaa, miten tavoitteiden toteutumisessa on edistytty.

Tämän jälkeen hallitus arvioi uudestaan mahdollista kiintiöpakkoa.

Valtionyhtiöissä asetettiin jo vuosituhannen alkupuolella tavoitteeksi nostaa naisten osuus hallituksissa 40 prosenttiin.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat