Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Nokia nujersi ongelmansa

Verkkolaitteiden valmistaja nousi takaisin Suomen suurimmaksi yritykseksi.

Talous
 
Charles Platiau / Reuters
Huhtikuussa 2015 Nokia kertoi ostavansa ranskalaisen kilpailijansa Alcatel-Lucentin 15,6 miljardilla eurolla. Nokian toimitusjohtaja Rajeev Suri ja Alcatel-Lucentin toimitusjohtaja Michel Combes lehdistötilaisuudessa Pariisissa.
Huhtikuussa 2015 Nokia kertoi ostavansa ranskalaisen kilpailijansa Alcatel-Lucentin 15,6 miljardilla eurolla. Nokian toimitusjohtaja Rajeev Suri ja Alcatel-Lucentin toimitusjohtaja Michel Combes lehdistötilaisuudessa Pariisissa. Kuva: Charles Platiau / Reuters

Verkkolaitteita valmistava Nokia on taas liikevaihdolla mitattuna Suomen suurin yritys. Viime vuosi oli vahva näyttö siitä, että yhtiö on selvittänyt ongelmansa.

Viime vuonna Nokian liikevaihto kasvoi 12,5 miljardiin euroon, mikä on runsaat miljardi euroa enemmän kuin öljynjalostusyhtiö Nesteen liikevaihto. Vuonna 2014 Nesteen liikevaihto oli Nokian liikevaihtoa suurempi.

Nokia onnistui viime vuoden lopussa parantamaan selvästi kannattavuuttaan. Loka–joulukuussa liikevaihto säilyi kutakuinkin ennallaan, mutta liikevoitto kasvoi 231 miljoonaa euroa vuoden 2014 loppuun verrattuna.

Toimitusjohtaja Rajeev Suri ilmoitti olevansa tyytyväinen Nokian dramaattisen muutoksen vuoteen. Epävarmuus hälveni ja yhtiö osoitti pärjäävänsä taloudellisesti paremmin kuin sen pääkilpailija Ericsson.

Liikevoitto kasvoi etenkin siksi, että Nokia on saanut eteläkorealaiselta kilpailijaltaan Samsungilta huomattavan patenttien käyttökorvauksen. Sen täsmällisestä määrästä yhtiö ei ole kertonut.

Viime vuoden lopussa Nokian liikevaihto kasvoi varsinkin Kiinassa. Siellä liikevaihto oli 482 miljoonaa euroa, mikä on 17 prosenttia enemmän kuin vuoden 2014 lopussa.

Vahvuudet

Yhtiöllä on luja markkina-asema neljännen sukupolven matkapuhelintekniikassa, ja juuri siihen teleoperaattorit sijoittavat nykyisin eniten.

Neljä vuotta sitten yhtiö päätti keskittyä verkkolaitteissa langattomaan laajakaistaan ja palveluliiketoimintaan. Yhtiö karsi kannattamattomia liiketoimintojaan, muutti organisaatiotaan ketterämmäksi ja kiinnitti entistä enemmän huomiota tuotteidensa ja palveluidensa laatuun.

Viimeistelyä vailla oleva ranskalaisen kilpailijan Alcatel-Lucentin osto vahvistaa sijoitustutkimusyhtiö Bernstein Researchin mielestä Nokiaa entisestään. Kaupan toteuduttua Nokian markkinaosuus tärkeillä Pohjois-Amerikan markkinoilla on todennäköisesti suurempi kuin pääkilpailija Ericssonin.

Yhtiön nettokassa oli joulukuun lopussa 7,8 miljardia euroa. Se oli 2,8 miljardia euroa enemmän kuin joulukuun lopussa 2014. Viime vuoden lopussa Here-sijaintipalveluiden myynnistä tuli 2,5 miljardin euron nettokassavaikutus.

Nettokassa tarkoittaa kassavaroja ja nopeasti käteiseksi muutettavia arvopapereita, joista on vähennetty korolliset velat.

Heikkoudet

Suhdanteet vaikuttavat yleensä suoraan teleoperaattoreiden investointeihin. Jos maailmantalouden kasvuvauhti hidastuu, operaattorit voivat alkaa lykätä investointejaan.

Nokian pääkilpailija Ericsson saattaa laajemman asiakaskuntansa takia pärjätä huonossa suhdanteessa paremmin. Ericssonilla on myös laajempi tuotevalikoima kuin Nokialla.

Yhtiö arvioi tilinpäätöksessään, että alkuvuosi voi olla vaikea asiakkaiden punnitessa investointejaan maailmantalouden epävarmuuden lisääntyessä. Varoitus oli todennäköisesti syy siihen, että yhtiön osakkeen arvo heikkeni torstaina kaksi prosenttia Helsingin pörssissä.

Tulevaisuuden näkymät

Suuri kysymys on Alcatel-Lucentin yhdistäminen Nokiaan, mikä voi olla ennakoitua vaikeampaa. Kahden suuren organisaation yhteen liittäminen on aina pitkä ja raskas prosessi.

Liiketoiminta oli vuodesta 2008 alkaen pitkään vaikeuksissa sen jälkeen, kun Nokian ja Siemensin verkkolaiteyksiköt yhdistettiin. Sama tapahtui Alcatel-Lucentissa, joka muodostui ranskalaisen Alcatelin ja yhdysvaltalaisen Lucentin yhdistyessä.

Luottamuksesta tulevaisuuteen kertonee, että hallituksen yhtiökokoukselle antama osinkoehdotus on hieman suurempi kuin lokakuussa annettu arvio.

Nokian hallitus ehdottaa yhtiökokoukselle, että vuoden 2015 tuloksesta maksetaan osinkoa 0,16 euroa osakkeelta ja sen lisäksi ylimääräistä osinkoa 0,10 euroa osakkeelta. Lokakuussa osinkoehdotuksen ilmoitettiin olevan vähintään 0,15 euroa. Vuoden 2014 tuloksesta osinkoa maksettiin 0,14 euroa.

Kilpailu verkkolaitteiden ja -palveluiden markkinoilla on vastaisuudessakin ankaraa. Menestykseen vaikuttaa se, mikä yhtiöistä pysyy teknisen kehityksen huipulla.

Neljännen sukupolven matkapuhelintekniikassa Nokia on pärjännyt hyvin, mutta lähivuosina alkaa viidennen sukupolven tekniikan käyttöönotto.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat