Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Jo kahdella kolmesta on S-bonuskortti

S-ryhmä vei edelleen asiakkaita muilta ruokakaupoilta.

Talous
 
Jussi Nukari
84 prosentissa suomalaiskotitalouksista on S-bonuskortti. Osuus on 21 prosenttiyksikköä enemmän kuin vuosikymmen sitten.
84 prosentissa suomalaiskotitalouksista on S-bonuskortti. Osuus on 21 prosenttiyksikköä enemmän kuin vuosikymmen sitten. Kuva: Jussi Nukari

S-ryhmän vihreä bonuskortti on jo yli kahdella kolmasosalla suomalaisista. S-ryhmän mukaan kortti löytyy jo noin 3,7 miljoonalta suomalaiselta.

Kaupparyhmä kertoi torstaina, että jo 84 prosentissa kotitalouksista on osuuskaupan jäsen. Vuosi sitten osuus oli 2 prosenttiyksikköä ja vuosikymmen sitten 21 prosenttiyksikköä pienempi.

Osuuskauppojen ryhmä paitsi kasvattaa jäsenkuntaansa myös kohentaa tulostaan.

Osuuskauppojen ja emoyhtiö SOK:n yhteenlaskettu tulos ennen kertaeriä ja veroja oli viime vuonna 304 miljoonaa eli 30 miljoonaa parempi kuin vuotta aiemmin.

Vahvuudet

S-ryhmällä on yhä vahvempi ote erityisesti ruokakaupasta, jossa se kasvatti edelleen markkinaosuuttaan. Ryhmän osuus päivittäistavarakaupasta lienee yli 46 prosenttia.

”Halpuuttaminen” ruokakaupassa sai hurjasti huomiota viime vuonna. Kaupat onnistuivat korvaamaan halvempien hintojen synnyttämää koloa tuloissa asiakasmäärän kasvulla. Ryhmän myynti väheni 0,3 prosenttia, kun koko päivittäistavarakaupan markkina pieneni 0,8 prosenttia.

Myös hotellien ja ravintoloiden myynti kasvoi. SOK:n pääjohtaja Taavi Heikkilä kertoo, että erityisesti Tampereen uusi tornihotelli on ollut menestys.

Heikkoudet

Myös S-ryhmä kamppailee tavaratalojensa kanssa. Myynti tavarataloissa ja erikoisliikkeissä väheni viime vuonna yhdeksän prosenttia.

”Tavaratalokauppa on varmaan haastavimpia liiketoiminta-alueita tällä hetkellä”, sanoo vähittäiskauppaan perehtynyt markkinoinnin professori Arto Lindblom Aalto-yliopistosta.

Myynnin pudotusta tavarataloissa selittää Heikkilän mukaan esimerkiksi myyntipinta-alan väheneminen. Tulos on kehittynyt paremmin kuin myynti.

”Me ollaan varsin tyytyväisiä viime vuoden nimenomaan tavaratalojen kehitykseen”, hän sanoo. S-ryhmä avaa uuden Sokoksen Oulussa keväällä.

Tulevaisuuden näkymät

S-ryhmä kertoo tinkineensä halpuutuskampanjassa katteistaan viime vuonna 60 miljoonaa euroa, ja tänä vuonna katteista tingitään vielä 50 miljoonaa lisää.

Lindblom pohtii, onko ryhmällä katse liikaakin hinnassa.

”Pitkällä aikavälillä on lähes kestämätöntä, että mennään hinta edellä”, Lindblom sanoo.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat